Açık kaynak kodlu olması, sürekli güncellenmesi, kullanıcı topluluğunu dinlemesi ile dikkat çeken Ultimaker, dünyanın en iyi dilimleme programı ünvanına sahip Cura yazılımında 3.0 versiyonunu duyurdu. Yepyeni özelliklerle ve görsel güzelleştirmelerle karşılaştığımız Cura 3.0 konusunda detayları paylaşmaya çalıştık. Bunlar haricindeki soru, görüş, öneri ve şikayetler için sosyal medya hesaplarımızdan iletişime geçebilirsiniz.
Görsel yenilikler:
- Uygulamanın başlama süresi bir önceki versiyonla kıyaslandığında yarı yarıya azaldı.
- Renk şeması Ultimaker Cura’nın yeni yüzüne uygun şekilde güncellendi
- Cura logosu alt kısımdan üst kısma taşındı. Baskı durumu ikonları güncellendi ve yeniden konumlandırıldı.
- Yeni bir açılış ekranı eklendi.
- Recommended Mode (Önerilen Mod) kısmında sayısal değerler için kaydırma çubuğu getirildi.
Üst navigasyon panelinde iyileştirmeler yapıldı
Plugin bölümü Extencions bölümünden alınıp üst panele ana bölüm olarak eklendi.
Nesne görüntüleme modu panelinin yeri değişti
Nesneleri görüntülerken kullandığımız “solid view, layer view, X-ray view” paneli sol alt kısımdan sağ üst kısıma taşındı.
Baskı tablasının görünümünü iyileştirildi
Baskı tablasında 2 farklı renk yerine tek renk kullanıldı ve sayısal değerleri gösteren 1mm ve 10mm’lik çizgiler eklendi. Bu özellik sayesinde daha az göz yoran bir görünüm elde edilmiş oldu.
Extruder tuşları görünümü ve yeri değiştirildi.
Extuder tuşları sekme yerine başlık olarak konumlandırıldı ve simgeleri deha belirgin hale getirildi.
Solidworks kullanıcıları için ‘Cura’ya aktar’ özelliği geliştirildi.
Bir eklenti sayesinde Solidworks içerisindeki tasarım baskı için hazır olduğunda STL kayıt etmeye gerek kalmadan, “Export to Cura” (Cura’ya çıkar/aktar) butonu ile direkt aktarım imkanı sağlandı.
Siemens NX macrosu
Siemens NX eklentisi sayesinde, kullanıcılar modellerini değiştirdiğinde otomatik olarak Cura içerisinde açık olan modelleri de aynı anda değişir. Bu özellik 2 program da açık olduğunda otomatik olarak gerçekleşir.
Skin removal width
Artık, dış yüzey kalitesini azaltabilecek iç doluluktan kaynaklanan çizgileri önlemek için iç doluluk ile dış kabuk arasına yeni bir iç doluluk eklenebiliyor. (görsel eklenmiştir.)
Skin expand distance
İç doluluk belli bir oranda devam ederken (%100’den az oranlar için) belirli bir katman sonrasında iç doluluğun üzerine yeni bir model örmek için iç doluluk sadece o bölgede doldurulmalıdır. Bu yeni ayar sayesinde sonraki katmanlarda yapılacak model hazırlığı için doldurulma bölgesinde büyütme veya küçültme işlemi yapabilirsiniz. Bu ayar alt ve üst kısımların daha iyi kapatılmasına olanak sağlar. Modelde tüm doluluk oranını çoğaltmak yerine sadece bu ayarı büyütebilirsiniz. Böylece hammadde tasarrufu sağlayabilirsiniz. (görsel eklenmiştir.)
Extra skin wall count
İç doluluk devam ederken üst katmanlarda yeni bir model geldiğinde sadece o bölgede doldurma yapılıyordu ve bu doldurmanın bir kabuğu oluşturulmuyordu. Oluşturulmadığı için uç kısımlar iç doluluktaki boşluklardan kalkıp nozula yapışabiliyordu. Bu ayar ile artık belirli iç doluluk üzerinde oluşturulan tam doldurmalarda bir veya birden fazla kabuk yaptırabilirsiniz. (görsel eklenmiştir.)
Minimum extrusion for skin
Üst kapama sırasında (Bir metin baskısı almak istediğinizi düşünün) bazı küçük bölmeleri doldurmak için oluşturulan gereksiz malzeme akıtmalarını (Cihaz, metnin iç kısmını doldurmak istediği için düzgün olmayan yüzeyler üretiyordu) önlemek için çok küçük boşluklar bu ayar sayesinde artık gözardı edilebiliyor. Bu sayede daha kaliteli bir üst kapama görüntüsünü elde edebiliyorsunuz. Artık daha iyi kartvizit baskıları almak mümkün.
PVA retractions
PVA kullanımı sona erdiğinde yapılan malzeme geri çekme (Retractions) mesafesi arttırıldı. Malzeme geri çekme için kullanılan minimum mesafe geçisi azaltıldı. Böylelikle çapaklanma azaltılmış oldu.
Z ekseninde oluşan geçiş izi iyileştirmesi
Kullancıya baskı izinin nerede olacağını belirleme şansı verir. Artık baskı izini, görünmeyen kısımlara öteleyebilebilirsiniz. Öteleme daha çok iç doluluğa veya iç kenar kısımlarına yapılmaktadır. Böylelikle dış yüzeyde görülen çizgiler azaltılmış olacaktır. (Bir kalemlik bastığımızı düşünürsek, baskı çizgisinin dış kısımda olmasındansa iç kısımda olmasını sağlayabiliriz)
Quaerter Cubic infill
Tetrahedral (octet) infill’e benzeyen bu yeni infill seçeneği Tetrahedral kadar sağlam değildir fakat daha az malzeme ile normal ayarlara nispeten daha fazla sağlamlık sağlamaktadır. Cubic infiller her bölgede aynı sertliği vermek için dizayn edilmiştir. Cubic olmayan diğer infill’ler üst ve alt kısımda ayrı direnç göstermektedir.
Cross infill
Diğer tüm infill’lere göre daha az geri çekme özelliğine sahip olan bu yeni infill’i TPU 95A gibi esnek filamentlerde kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
PostProcessing stretch script
Bu yeni algoritma, iç ve dış çaplarda oluşan ölçü bozuklarını gidermeye yardımcı oluyor. Bu ayar Cura3.0’da seçili olarak gelmektedir.
Ironing speed settings
Cura 2.7 ile karşımıza çıkan ‘ütüleme’ moduna hız ve birçok değiştirilebilir özellik eklendi. Bu ayarlar sayesinde ütüleme özelliğini farklı modeler için farklı şekilde ayarlayabilirsiniz.
Doodle3D plugin
Yenilenen Doodle3D pluginini güncellemeyi unutmayın
Hata düzeltmeleri:
-Artık, daha önce hazırladığınız profilleriniz Ultimaker 3 yazıcılar için otomatik olarak kabul edilecek.
-Z-hop (katman geçişlerinde veya aynı katmanda farklı modeller yapıldığında tablanın otomatik aşağıya inmesi) özelliğinde iyileştirmeler yapıldı.
-MacOS’ta bulunan bazı hafıza problemleri giderildi.
-Proje dosyası açıldığında yazıcı isminin yüklenememesi sorunu giderildi.
-Doodle3D Kablosuz kutusu, UM3 olmayan yazıcılarda varsayılan olarak seçildi.
Leave a Reply