Maker hareketi tüm dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Üretimin gücünün farkında olan kişiler, kurumlar, eğitmenler, markalar ve bunun gibi disiplinler maker topluluğunun dikkatini çeken etkinlikler düzenliyor.
Tüm bu farkındalığı daha da arttırmak adına düzenlenen “European Maker Week” Startup Europe, Avrupa Birliği ve Maker Faire’in destekleriyle 23 Ekim – 29 Ekim tarihleri arasında 28 ülkede 450’den fazla etkinlik ve atölyeyle kutlanacak.
Biz de 3Dörtgen olarak bu haftaya özel 4 farklı atölye kurguladık. Atölyelerin tamamı ücretsiz. Dilediğiniz atölyeye katılıp Maker Haftası coşkusunu birlikte yaşamaya ne dersiniz? 🙂 Çok yakında atölyeleri açıklayacağız. #EMWeek16
Ayrıca 27-29 ekim tarihleri arasında Haydarpaşa Garı’nda düzenlenecek olan Maker Faire İstanbul etkinliğinde de orada olacağız. Gelin, tanışalım Çünkü we wanna see you shining.
Maker Hareketi ve Maker Week Hakkında
Avrupa Maker Haftası (orj. adıyla European Maker Week), Startup Avrupa işbirliğiyle Maker Faire Roma tarafından organize edilen ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen bir girişimdir.
Avrupa Maker Haftası’nın toplum üzerinde yaratacağı iki ana değer olduğunu düşünüyoruz:
a) Eğitimde yaratıcılığı ve yeniliği hızlandırmak amacıyla Avrupa’daki tüm okullarda maker kültürünün önemi hakkında farkındalık yaratmak.
b) Yerel yönetimler, medya ve yerel maker topluluklarının önde gelen isimleri arasında bir bağ kurmak.
Her kesimden insana ulaşmayı başaran Maker Faire, özellikle daha önce hiç maker etkinliği düzenlememiş olan (örn. okullar, öğrenciler vb.) kitlelere ulaşmayı hedefliyor.
Bir Avrupa Maker Haftası Neden Her Zaman İyi Gelir?
Makerların Avrupa ekonomisine ve toplumumuza olumlu katkıda bulunabileceğine inanıyoruz, bu konuda özellikle donanım tabanlı start-up şirketleri ve eğitim ekosistemi öne çıkıyor. Maker olmanın ruhuna uygun bir şekilde, yerel ölçekte çalışan ancak küresel ölçekte oynayan Makerları ve Maker sektörünü geliştirmek istiyoruz. Avrupa’nın herhangi bir köşesinde, güçlerimizi birleştirerek halka açık bir etkinlik düzenleme fikrine her zaman açığız: Avrupa ağından tüm girişimcileri devasa bir çadır altında toplayarak onların parıldamasını sağlayacak türden bir etkinlikten bahsediyoruz. Maker Faire aracılığıyla halkımızın, yatırımcılarımızın ve kurumlarımızın makerlar ile ikili diyaloga geçmelerini sağlayarak, hep birlikte bugün yaşadığımızdan farklı bir geleceği inşa etme yolunda adım atmak istiyoruz.
Bu yoldaki en önemli görevimiz; Avrupa Maker Haftası’nı medya, yerel yönetimler ve makerları bir araya getirmemizi sağlayacak olan bir köprü görevinde kullanmak olacaktır.
Peki Nedir Bu “Maker Hareketi”?
“Maker Hareketi”, do-it-yourself (DIY) ve do-it-with-other (DIWO) metodolojilerini uygulayarak yenilikçi teknolojiler, yenilikçi ürünler ve yine yenilikçi çözümler geliştiren, farklı alt yapılardan gelip sayıları sürekli artmakta olan insanları tanımlamak için kullanılan bir isimdir.
Geçtiğimiz son on yılda, toplumun DIY kültürünü benimsemesiyle, insanların internet üzerinden birbirleriyle yardımlaşarak yenilikçi çözümler yaratmaları sayesinde, Maker Hareketi’ne olan ilgi sürekli olarak büyüdü. Dahası bu süreç içerisinde Arduino, Raspberry Pi, MICROBIT gibi hızla büyüyen başarılı projelerin yanında; insanların bir araya gelip deneyimlerini paylaşabileceği Fablabs ve Makerspace gibi fiziksel mekanlar da hayata geçti. Açık kaynaklı donanım felsefesi de aynı şekilde Maker Hareketi’nin bu günlere gelmesinde oldukça önemli bir rol oynadı.
Avrupa Ne Durumda?
Hayata geçirilen yenilikçi projeler, atölyeler ve tutkulu insanlar tarafından kayda geçen hikayelerin sürekli olarak artması sayesinde, son birkaç sene içerisinde Maker kültürünün Avrupa’ya ciddi anlamda yayıldığını görüyoruz. Avrupa kıtası şu anda; Arduino, Raspberry Pi, MICROBIT ve RepRap gibi en parlak fikirlerin yeşerdiği ve hatta yeryüzünde en fazla Makerspace ve FabLabs oluşumlarına ev sahipliği yapan kıta durumunda. Her sene küçük ve büyük ölçekli olmak üzere 50’nin üzerinde Maker Faire’ın düzenlendiği Avrupa’da bu organizasyonun en büyük kolu olan Maker Faire Roma, 2016 yılında düzenlenen organizasyonunda yüz binlerce katılımcının ilgisini çekmeyi başarmıştır. Avrupa genelinde iş dünyası da Maker kültürüne kayıtsız kalmıyor ve yatırımlarını eksik etmiyor.
Leave a Reply