Çoğumuz şehrin beyaza boyanmasını hevesle bekliyoruz. Ancak, kesintisiz yağan karlar evimizin önünü doldurunca temizlemeyi de aynı derecede seviyor muyuz? Aynı şekilde arabamızı esir alıp otoparktan çıkmamıza engel olan karlar? Teknoloji kar temizleme işini de kolaylaştırmalı. SnowBYTE 2.0, uzaktan kumandasıyla kar temizleme işini sizin yerinize üstlenen bir robot.
Daha önceleri American Society of Mechanical Engineers’ta editörlük yapmış ve Tübitak tarafından en başarılı projeler arasında seçilmiş “Bomba İmha Robotu Tasarımı ve Prototipi” gibi projelerde yer alan Faruk Keçeci, SnowBYTE adlı yeni robotu ile geleneksel kar temizleme işini bir sonraki aşamaya taşımayı amaçlıyor.
Elinize aldığınız uzaktan kumanda ile kontrol edebileceğiniz kar temizleme robotu, ön kısımda bulunan sürekli dönen bıçaklar sayesinde önüne çıkan her türlü kar yığınını kolayca parçalayabiliyor. Motorların montajını yapmak için 3B yazıcıdan imal edilen parçaların kullanıldığını söyleyen Faruk Keçeci, 3B yazıcılar sayesinde projenin laboratuar ortamında gerçekleştirilmesinin kendilerine çok büyük bir avantaj sağladığını belirtiyor.
Projeyi bir takım halinde hayata geçirmenin de öneminden bahseden Faruk Keçeci, böyle bir projenin yazılım, elektrik-elektronik gibi birçok alanı içerdiğini ve takım olmadan bu tür bir karmaşık makineyi hayata geçirmenin oldukça zor olabileceğini söylüyor.
Dilerseniz, aşağıda Faruk Keçeci ile yaptığımız kısa röportaja ulaşabilirsiniz:
+ Bu projeyi hayata geçirirken karşılaştığınız zorluklardan bahsedebilir misiniz?
Genel olarak Türkiye’de robot yapmanın zorluğu yeterince prototip yapan firma ve araştırmacıların olmamasından dolayı alt yapı yetersizliğidir. Örneğin bir motor veya bir kayış kasnak takımı almak isterseniz, hesaplarınızın sonucunda bulduğunuz optimum değerdeki parçayı değil de piyasada bulabildiğiniz parçayı kullanmak zorundasınız. Bu da çoğu zaman makinada entegrasyon sorunu olarak karşınıza çıkmaktadır.
+ Ne gibi bir eksiklik SnowBYTE 2.0 adlı robotu hayata geçirmenizi sağladı?
Roobtik alanında hala aşılması gereken birçok problem var. Ne yazık ki bilim kurgu filmlerinde insanlar farklı robotları görüyorlar ve bu tür robotların gerçek hayatta da yapılabileceğini sanıyorlar. Yanlızca ülkemiz için değil, tüm dünyada bu tür bir teknoloji hala geliştirilme aşamasındadır. Ben de bu proje kapsamında hibrid bir enerji sistemi geliştirmeye ve dış ortamlarda çalışacak robotlar için gerekli enerji sistemini bir robota uygulama çalıştım.
+ Bu projeyi hayata geçirmenizde size ilham kaynağı olan şey nedir?
Daha önce gerçekleştirdiğim robotlardan daha karmaşık bir enerji sistemine gerek olmasıdır. SnowBYTE kar temizleme robotu benzinli motordan enerjisini alan ve içindeki elektriksel sistem sayesinde kendi kendini şarj edebilen bir robot. Bu tür bir hibrid enerji sistemi sayesinde standart araçlarda gereken diferansiyel ve sürüş sistemine sahip olamadan 4 x 4 sürüş sistemi gerçekleştirilebilmektedir.
+ Bu projenin geleceği hakkında ne gibi planlarınız var?
Bu projenin yurt dışında alıcı bulabileceğini düşünüyorum, özellikle Kanada gibi çok kar yağan yerlerde… Aslında önemli olan şey, robot yapım bilgimizin artıyor olması ve diğer projelerimizde edindiğimiz bu bilgileri kullanarak daha verimli robotlar yapabiliyor olmamızdır. Örneğin bu enerji sistemi 16 kg ağırlığa sahipken; eğer bu robot tamamen elektrikli aküler ile çalışacak şekilde tasarlansaydı, 130 kg daha ağır olacaktı.
SnowBYTE 2.0 projesi Indiegogo üzerinde kitlesel fonlamaya açılmış durumda. Dilerseniz buradan projeye destek olabilirsiniz.
Özellikle ülkemizin robotik alanında gelişmesine önayak olan bu tür projeler oldukça önem taşıyor. Faruk Keçeci’ye bu katkılarından ve bizi kar temizleme sıkıntısından kurtardığı için ayrıca teşekkür ederiz.
SnowBYTE’a ait bir videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Yazar: Çağan Kuyucu
Leave a Reply