3B baskı dünyasına adım atarken muhtemelen bazı teknik terimlerle karşı karşıya kalacaksınız. Bu teknik terimleri öğrenerek hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz. Sizler için derlediğimiz “En yaygın 3B baskı terimleri” sözlüğüne aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Erimiş Filament İmalatı
Orj. Ad: Fused Filament Fabrication (FFF)
Ham maddeyi katmanlar halinde üst üste yığma prensibine dayalı bir Katmanlı İmalat (Additive Manufacturing) teknolojisidir.
Filament
3B baskı işlemi için gerekli olan ham maddedir. Şekli normal bir kabloya benzer. Genellikle kullanım kolaylığı açısından bir makaraya dolanmış halde bulunur.
PLA (Polilaktik Asit)
Çevreye olumsuz etkisi yok denecek kadar az olan, sert ve kokusuz bir biyoplastiktir. Yenilenebilir, nişasta bazlı kaynaklardan üretilir. Büzülme katsayısı oldukça düşük olduğundan evde üretim için en ideal ham maddedir.
ABS (Akrilonitril Bütadien Stiren)
Güçlü yapısından dolayı, daha çok endüstriyel sektörde yaygın olarak kullanılmasıyla tanınır. ABS darbelere karşı dayanıklıdır. Oldukça sert olmasına karşın iyi bir esnekliğe sahiptir.
Katman Çözünürlüğü
Katman çözünürlüğü (veya katman yüksekliği), üreteceğiniz modelin bir katmanının kalınlığıdır. Ultimaker 3B yazıcılarda varsayılan katman yüksekliği 0.1mm yani 100 mikrondur. Ancak Ultimaker 3B yazıcılar, 0.02mm, yani 20 mikronda bile üretim yapabilmektedir. Ancak 20 mikronda baskı alabilmek, ciddi anlamda ustalık gerektiren bir işlemdir.
Konumlanma Doğruluğu
Yazıcı kafasının (Orj. Ad: print head) X ve Y eksenleri etrafında sapma olmadan doğru bir şekilde hareket etmesidir. Hareket ederken kusursuz bir çember üzerinde dolaşmak yerine, 12.5 mikronluk adımlar ile hareket eder.
Baskı Hızı
Yazıcı kafasının baskı işlemi esnasındaki (plastik akışı esnasındaki) hareket hızıdır. Girilen baskı hızına göre, 3B modelin üretiminde harcanacak toplam plastik miktarı otomatik olarak hesaplanır.
Gezinme Hızı
Baskı hızıyla ne kadar benziyorlar değil mi? Gezinme hızı, baskı ucunda plastik akışı olmadığı zaman ölçülen hızdır.
Firmware
Tüm parçaların birbiriyle uyum halinde çalışmasını ve Ultimaker’ın kontrolünü sağlayan yazılımdır.
STL
3B modeller için gerekli olan dosya formatıdır. STL dosya formatı, dilimleme (slicing) programı Cura ile uyumlu bir şekilde kullanılabilir.
Dilimleme
Herhangi bir 3B modelleme programında tasarladığınız 3B modeli bölerek katmanlara ayıran programdır. Bu sayede Ultimaker yazıcınız, modeli katman katman üretebilir.
G-code
Dilimleme işlemi sonrasında, 3B baskı dosyaları için kullanılan dosya formatıdır. G-code, 3B modelinizin yazıcının anlayacağı dile dönüştürülmüş halidir. Bir G-code dosyası, yazıcının hareketini kontrol eden koordinat komutlarından oluşur.
Extruder
Filamentin akışını kontrol eden parçaların yaygın ismidir. Genel bilinenin aksine extruder, filament besleyici motor, filament iletim borusu ve baskı kafasının tamamına verilen isimdir.
Kaynak: Ultimaker.com
Yazar: Çağan Kuyucu
Leave a Reply