Raise3D’nin son yeniliği olan DF2 Digital Light Processing (DLP) çözümü ile 3D baskı teknolojisinde bir sıçrama tanıklık etti. Şirket, Frankfurt, Almanya’daki eski Orfeos Erben film evinin konforlu sinemasında, en son 3D yazıcısını, diğer teknolojik güncellemeleri ve geleceğe yönelik yol haritasını sundu.
DLP’nin SLA ve LCD yöntemlerine göre hız, hassasiyet ve çok yönlülük avantajlarını açıklayarak – Raise3D’nin DLP teknolojisine yaklaşımı, 3D baskıda bir paradigma değişikliğini temsil ediyor. DF2, dikkat çekici bir 200 x 112 x 300 mm yapı boyutu, hızlı baskı hızları ve eşsiz çözünürlük sunarak, çeşitli endüstrilerde yüksek kaliteli ve verimli üretim taleplerine yanıt veriyor. 25 mm/saat (0,1 mm tabaka başına) maksimum baskı hızına ve 2560 x 1440 XY çözünürlüğüne sahip DF2, diğer hiçbir DLP yazıcıda bulunmayan bir hassasiyet ve hız sunuyor.
Bu yılki Formnext etkinliğinde, Raise3D DF2 çözümü ile DLP 3D baskının yeni bir çağını tanıttı.
Yazıcının en dikkat çekici özelliklerinden biri, RFID teknolojisinin entegrasyonu sayesinde end-to-end iş akışıdır; bu, iş akışı parametrelerini otomatik olarak saklar ve yorumlar. Dilimleme ve planlamadan başlayarak, baskı, yıkama (DF Wash ile) ve iyileştirme (DF Cure ile) işlemlerine kadar – DF2 sistemi tüm süreci akıcı ve verimli bir şekilde sağlamak için entegre bir şekilde çalışır. Bu iş akışının entegrasyonu, günümüz hızlı üretim ortamlarında kritiktir.
DF2 çözümü, Raise3D’nin FFF teknolojisini genişletmek ve farklı kullanıcıların değişen ihtiyaçlarına yanıt vermek amacıyla tasarlandı. Artitek ve Brucom Co. Ltd gibi mevcut müşteriler, DF2’nin yeteneklerini karmaşık tasarımlar ve küçük partili üretim için kullanabilirken, Shenzhen JLC Technology Group, DF2 teknolojisini zaten kullandığı FFF teknolojisi ile birleştirerek baskı çiftliği teklifini yükseltebilir ve ThyssenKrupp Bilstein, işbirliği robotları için donanımın özelleştirilmesinde kullanabilir.
Raise3D, DF2 için mevcut olan reçinelerin çeşitli uygulamalara hitap ettiğini belirtiyor – Standart Reçine ve direkt boyama ve kaplama için mat bir yüzeye sahip Yüksek Detaylı Reçine’den, dayanıklı ve darbeye dayanıklı Tough 2K Reçine’ye ve cam elyaf takviyeli termoplastiklerin sertliğini yansıtan ve ince duvarlı parçalar için ideal olan yüksek rijitlik ve üstün termal ve kimyasal dirence sahip Rigid 3K Reçine’ye kadar. Her reçine türü, belirli endüstri gereksinimlerini karşılamak üzere özenle geliştirilmiştir, detaylı prototiplerden dayanıklı, fonksiyonel parçalara kadar. Bu, Raise3D’nin BASF ve Henkel gibi üçüncü taraf reçine üreticileriyle olan ortaklıkları sayesinde mümkün olmuştur, bu ortakların markalı malzemeleri arasında LOCTITE 3D IND405, LOCTITE 3D PRO476, Ultracur3D RG 3280 ve Ultracur3D RG 1100 B bulunmaktadır.
DF2’nin anti-aliasing teknolojisi ve modelin kolayca ayrılmasını sağlayan hava soyulma teknolojisi gibi gelişmiş özellikleri de vurgulanmıştır. Bu özellikler, DF2’nin üretkenliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda en yüksek kalitede baskı ürünlerini garanti eder. Örneğin, Z-ekseninin stabilitesi, katmanlama veya merdiven katmanları olmadan Z-yönünde yüksek kaliteli baskılar sağlar.
Formnext’teki akşam etkinliği sadece bir ürün lansmanı değil, aynı zamanda Raise3D’nin katma değerli imalatın geleceğine yönelik vizyonunun bir gösterisiydi. Gelişmiş DLP teknolojisi ile DF2 çözümü, endüstrilerin üretim ve prototipleme konularına yaklaşımını devrim niteliğinde değiştirmeye hazırlanıyor.
Fusion 360 ile 3B Yazıcı Baskıları
|
Fusion 360, Autodesk tarafından geliştirilen bir CAD (bilgisayar destekli tasarım) programıdır. FFF (fused filament fabrication) ise bir 3D baskı teknolojisidir. FFF, filament olarak adlandırılan plastik bir malzeme kullanarak katman katman üç boyutlu nesneler oluşturur. Yaygın olarak bilinen FDM tekniği ile üretim diyebiliriz. Fusion 360 ile FFF baskı alabileceğinizi biliyor muydunuz? Kısaca Fusion360’da tasarım sonrası başka bir programa ihtiyaç duymadan baskı hazırlığı, G-kod hazırlanabilir.
FFF teknolojisi, endüstriyel üretim için en popüler 3D baskı teknolojilerinden biridir. FFF teknolojisi, malzeme maliyetleri düşük olduğu için özellikle prototip oluşturma ve küçük seri üretimlerde tercih edilir. FFF baskı, üretim sürecinde yüksek esneklik sağlar, çünkü neredeyse herhangi bir geometrik şekli üretebilirsiniz.
FFF baskısı, 3D yazıcılar için en yaygın baskı teknolojilerinden biridir ve Fusion 360, bu teknoloji için tasarım yapmanın en iyi yollarından biridir. Bu nedenle, FFF baskısı için tasarım yapmak isteyenler, Fusion 360’ı kullanarak tasarımlarını daha hızlı ve daha verimli bir şekilde oluşturabilirler. Örneğin dilimleme esnasında tespit edilen tasarım hatası aynı program içerisinde çözülür. Tasarım esnekliği sunar.
FFF baskısı için tasarım yaparken, Fusion 360’nin diğer CAD yazılımlarına göre bazı avantajları vardır. Bu avantajlar şunları içerir:
Kullanım kolaylığı: Fusion 360, kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir ve diğer CAD yazılımlarına göre daha kolay öğrenilir. Bu, kullanıcıların tasarımlarını daha hızlı oluşturmalarını ve düzenlemelerini sağlar.
Bulut tabanlı: Fusion 360, bulut tabanlı bir yazılımdır ve herhangi bir cihazdan erişilebilir. Bu, kullanıcıların projelerini herhangi bir yerden ve herhangi bir cihazdan kolayca erişmelerini ve paylaşmalarını sağlar.
Baskı öncesi simülasyon: Fusion 360, tasarımların baskı öncesi simülasyonunu yapabilen ender CAD yazılımlarından biridir. Bu, tasarımların hatalarının önceden görülmesine ve düzeltilmesine olanak tanır.
Çoklu işlevselliği: Fusion 360, FFF baskısı için tasarım yapmakla kalmaz, aynı zamanda diğer CAD projeleri için de kullanılabilir. Bu, kullanıcıların birçok projeyi aynı yazılım üzerinden yönetmelerini sağlar.
Fusion 360 kullanarak FFF baskısı için tasarım yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Yeni bir tasarım başlatın: Fusion 360’ı açın ve yeni bir tasarım başlatın. Bu, yeni bir projenin başlatılmasını ve tasarımın oluşturulmasını sağlar.
Modelinizi oluşturun: Tasarım alanına geçin ve modelinizi oluşturmaya başlayın. Fusion 360, FFF baskısı için tasarım yapmak için gerekli olan araçları ve fonksiyonları sağlar. Tasarımınızı 2 boyutlu veya 3 boyutlu olarak oluşturabilirsiniz.
Tasarımınızı düzenleyin: Tasarımınızı oluşturduktan sonra, düzenlemeye başlayabilirsiniz. Bu, modelinize daha fazla ayrıntı eklemek, boyutlandırmak veya herhangi bir değişiklik yapmak anlamına gelebilir.
Tasarımınızı hazırlayın: Tasarımınızı düzenledikten sonra, FFF baskısı için hazırlamanız gerekecek. Bu, baskıda kullanılacak filament malzemesi, baskı hızı, katman kalınlığı ve diğer baskı ayarlarını belirlemeyi içerir.
Simülasyonu çalıştırın: Tasarımınızı simüle edin ve baskıda oluşabilecek olası hataları kontrol edin. Bu, tasarımınızı düzeltmek veya ayarlamak için gereken değişiklikleri belirlemenizi sağlar.
G-kodlarını oluşturun: Tasarımınızı simüle ettikten sonra, Fusion 360, FFF baskısı için gerekli olan G-kodlarını (3D yazıcınızın anlayabileceği komutlar) otomatik olarak oluşturur.
Baskıyı başlatın: Tasarımınızı hazırladıktan ve simüle ettikten sonra, 3D yazıcınızda baskıyı başlatın ve sonucunu görün.
Fusion 360, Ultimaker gibi FFF baskı teknolojisi kullanan 3D yazıcılarla uyumlu olarak tasarlanmıştır. Bu, kullanıcıların Fusion 360’ta tasarladıkları parçaları doğrudan Ultimaker yazıcılarına göndererek basmalarına olanak tanır.
Sonuç olarak, Fusion 360, kullanım kolaylığı, bulut tabanlı yapısı, baskı öncesi simülasyon imkanı ve çoklu işlevselliği ile FFF baskısı için tasarım yapmak isteyenler için ideal bir CAD programıdır. FFF teknolojisi, düşük maliyetli malzemelerle yüksek esneklik sağlayan ve özellikle prototip oluşturma ve küçük seri üretimlerde tercih edilen popüler bir 3D baskı teknolojisidir. Fusion 360 kullanarak FFF baskısı için tasarım yapmak için adımları takip etmek oldukça basittir. Yeni bir tasarım başlatın, modelinizi oluşturun, düzenleyin ve son olarak tasarımınızı FFF baskısı için hazırlayın.
Fusion 360, Autodesk tarafından geliştirilen bir CAD yazılımıdır. Fusion 360’nin bazı özellikleri ücretsizdir, ancak tam özellik seti için abonelik gereklidir. Fusion 360, öğrenciler ve öğretmenler için ücretsiz olarak sunulur ve yıllık abonelik planları veya aylık abonelik seçenekleri mevcuttur. Ücretsiz planı kullanarak, bir kullanıcının tek seferde 10 adet tasarım oluşturması ve bulut depolama alanı olarak 10 GB’a kadar kullanım yapması mümkündür. Ayrıca, kullanıcılar Fusion 360’nın tüm özelliklerini 30 gün boyunca ücretsiz olarak deneyebilirler. Tam özellik seti için fiyatlar ülkelere ve bölgesel piyasa koşullarına göre değişmektedir.
Eğitimde 3D Baskı Teknolojisi
|
3D baskı teknolojisi, birçok farklı endüstride olduğu gibi ilk ve orta okullardan üniversitelere ve diğer eğitim ortamlarına kadar eğitim sektöründe de kendisine çok çeşitli kullanım alanları yaratıyor. Eğitimde 3D baskı teknolojisi her yaştan öğrencinin sezgi, yaratıcılık ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda öğrencilerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında toplumun üretken bireyleri olmak için gerekli tüm becerileri kazanmalarına olanak sağlıyor.
Uzaktan öğretim süreciyle birlikte çevrim içi ve dijital platformlardaki öğrenme deneyimi, sınıf için önemli bir öncelik haline gelmeye başlıyor. Bu dijitalleşme döngüsünde 3D baskı teknolojisi, matematik ve geometriden kimya ve tarihe kadar çeşitli konularda kullanılabilir. Öğrenim deneyimi sayesinde öğrenciler sadece yeni teknolojiler hakkında bilgi edinmekle kalmaz, aynı zamanda 3D baskı teknolojisi ile pratik olarak gösterilebilen diğer teorik kavramları da kolaylıkla anlayabilirler.
Teoride birçok şey akla yatsa da 3D baskının kullanımına gelince bazı sorular ortaya çıkıyor: 3B baskı eğitimin yapı taşlarından biri haline gelebilir mi? Okullarda 3B baskı teknolojilerinin uygulanması nasıl sağlanmalı ve çocuklarımız için neden önemli bir rol oynamalı? Bu nedenle, 3D teknolojisinin eğitime getirdiği olanaklar ve faydalardan başlayarak derinlemesine incelemek gerekiyor.
Etkili bir öğrenme süreci için 3D baskı teknolojisi sınıflara nasıl entegre edilebilir? Okullarda 3B baskının somut finansmanına nasıl ulaşılır?
3D Baskı Teknolojisi ile Kendin Yap Kültürü
Öğrenciler zaman zaman STEM konularını sıkıcı bulabildiklerinden bu konulardaki etkinliklere dahil olma konusunda isteksiz olabiliyorlar. 3B baskı teknolojisi bu durumu tamamen tersine çevirerek öğrencileri motive etmek için heyecan verici çözümler yaratıyor. 3B baskı, öğrencilere projelerini model aşamasından prototiplere dönüştürme olanağı sunarak konulara olan ilgilerini artırıyor.
Öğrenciler 3 boyutlu modellemeden baskı sürecine kadar uygulamalı olarak deneyim kazandıkça STEM konularında yetkinlik kazanabiliyor. Projelerini eklemeli üretim teknolojisi sayesinde katman katman oluştururken modellerinin karakteristik özelliklerini daha net görme fırsatı yakalar. Tüm bu ayrıntıları yalnızca ekranda veya ders kitabında değil, fiziksel üretimlerinde keşfetmeleri motivasyonlarını artıran bir diğer faktör olarak kabul edilebilir. 3B baskı teknolojisi teori dünyasını öğrencilerin görebileceği ve dokunabileceği fiziksel dünyaya taşıyarak kendin yap kültürü çerçevesinde yeni öğrenme olanakları sunuyor.
Öğrencileri kendin yap kültürüyle tanıştırmanın en yaratıcı yolu: 3 boyutlu baskı
Küçük Mucitler Büyük İcatlar
3B baskı teknolojisi, öğrencilerin mucit olmalarını sağlar. Bir başkasının tasarımlarını satın almak veya kullanmak yerine öğrenciler hayal ettiklerini icat etmeyi öğrenirler. Daha iyi bir dünya yaratmak için bu teknolojiyi kullanan ilham veren çocukların bazı büyüleyici hikayelerinden birine göz atalım: Amerika’daki üç küçük mucit 3B yazıcılarıkullanarak bir protez kol, ADHD ile mücadele eden bireyler için bir stres çarkı ve yanan binalarda mahsur kalan kişilere malzeme ulaştırmak için bir sistem tasarladı.
3B baskı teknolojileriyle öğrencilere üretim ve geliştirmeye dahil olabilecekleri bir alan tanıyabilirsiniz
Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme
3B baskı, geleneksel STEM eğitim öğretim yöntemini de dönüşüme uğratıyor. Teknoloji sanatı geri getirmesiyle birlikte sanatçı yapay zekâdan ziyade sanatçı öğrencileri konuşabiliyoruz. Aynı zamanda eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerine geliştiren öğrenciler bir yandan bilimle uğraşırken diğer yandan sanatı da işlerine dahil edebiliyor. Dahası, 3B modelleme süreci çocuklara 2D’den 3D’ye dönüşümler de dahil olmak üzere uzamsal akıl yürütmeyi öğretmeye yardımcı oluyor.
Uygun fiyatlı bir 3B yazıcı, öğrenciler için sınırsız öğrenme fırsatları sunabilir. 3B baskı, öğrencilere yeni fikirleri deneme, yaratıcılıklarını genişletme ve büyütme olanakları yaratır. Görsel bir öğrenme ortamı, öğrencilerin dünyayı anlamalarını, projelerine dokunup görebilmelerini sağlar. 3B yazıcılar, genç öğrencilere bilgiyi ekonomik ve verimli bir şekilde sunmak için yeni yollar sunar.
3D Baskı Teknolojisi ile Teoriden Pratiğe
Geleceğin bilim insanları, matematikçileri veya yıkıcı teknoloji uzmanları olacak olan öğrenciler tüm zamanlarını bir kitapta geçirmek zorunda değiller. Günümüzde, çevrim içi 3B baskı ile her şey uygulamalı bir öğrenme deneyimi haline gelebilir. Öğrencileriniz coğrafya öğreniyorlarsa, bir dağ veya yanardağ inşa etmek için 3D yazıcı kullanabilirsiniz. Tarih dersini daha ilgi çekici hale getirmek istiyorsanız bir Mısır piramidini ya da Roma Kolezyumunu 3 boyutlu yazıcınızda üretebilirsiniz.
3D baskı teknolojisi temel dersleri hangi açılardan dönüşüme uğratabilir?
Matematik
Şimdiye dek 3 boyutlu baskı ve bilimin birleştiği birçok çalışma gördük. Çoğu zaman, alt çalışmalarda diyagramların ve sayısal modellerin görselleştirilmesinde kullanılmıştır. Öğrenciler zaman zaman sadece kağıt üzerinde gördükleri sayıları veya ana hatları ele almakta güçlük çekebilir. Bu bir öğrenme yetersizliği değil, aksine en basit haliyle beynimizin bir kısmının kapasitesidir. 3B baskı öğrencilerin karşılaştırmaları, kapsamlı çizelgeleri ve karmaşık bilimsel modelleri hayal etmeye ve onları kusursuz görselleştirilmelerle daha etkili bir şekilde görmelerine yardımcı olur.
Coğrafya ve Jeoloji
3B baskı teknolojisi, 2 boyutlu resimlerde tüm hatlarıyla anlaşılamayan coğrafi bileşenleri daha iyi anlamak için çalışmanın en erişilebilir yollarından birisi. Topografya ve coğrafya üzerine yoğunlaşanlara rehberlik eden çok sayıda ilgi çekici 3D baskı topografik yapı gördük.
Bu çalışmalardan biri de Fizikçi Sergei V. Bogdanov‘a ait. Ziyaret ettiği görme engelli öğrencilerin yatılı okulunda coğrafi haritaların ve matematik derslerinde kullanılan grafikleri incelediğinde öğrencilerin birtakım zorluklar yaşayabileceğini fark etmesiyle gerçekleşti. Bogdanov, ihtiyaç analizi yaptıktan sonra ekibiyle birlikte öğrencilerin dokunarak ekvator ve kutup dairelerinin eğrilerini hissedebilecekleri 3B baskı haritalar üretmeye karar verdi. Böyle bir uygulama görme engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına çözüm üretmenin yanı sıra coğrafya derslerini daha ilgi çekici hale getirmeye de yardımcı oluyor.
Görme engelli öğrenciler için tasarlanan 3B baskı harita
3 boyutlu bir dünyada yaşadığımızdan bize öğretilen topografyayı ve coğrafyayı 3 boyutlu bir enstrüman kullanarak hayal etme fırsatına sahip olmak birçok öğrencinin tercih etmek isteyeceği bir seçim olacaktır.
Tarih
Tarih alanını 3D baskı teknolojisiyle buluşması gereken en temel alanlardan biri olarak nitelendirebiliriz. Dünyanın birçok yerindeki sergi salonları, 3D yazıcı kullanarak tarihi kalıntıların taklitlerini üretme potansiyelini görmeye başlıyor. Aynı zamanda 3B çalışmalara sponsor olunmaya başlandı. Bir sergi salonunu ziyaret ettiğinizde kalıntılara dokunmadan bakabiliyoruz ancak bu o eserleri tam anlamıyla inceleyebilmemiz için yeterli oluyor mu?
Artık 3D yazıcıların erişilebilirliği sayesinde öğrenciler kalıntıların 3B baskı modellerine dokunabilir ve tüm ana hatlarıyla detaylıca inceleyebilir. STL belgelerinin devasa bir kütüphanesinden kalıntıların ve eski eserlerin modellerini indirerek 3B yazıcılarla üreterek müzeleri sınıflara taşıyabiliriz.
Tarihi, sınıflara taşıyan 3 boyutlu baskılar
Sanat ve Tasarım
Müzelerden bahsetmişken 3B baskı ve sanat birlikteliğine değinmeden geçmek olmaz. Sanat ve tasarım dersleri tartışmasız 3B baskının etkilerinin en derinden hissedileceği alanlardan biri. Ders düzenlemeleri 3B planlar içerecek şekilde genişletilebilir ve bu sayede çok daha ilgi çekici hale gelebilir. Artık 3 boyutlu modelleri görüntülemek için nihai hedefi aklımızda tutarak 2 boyutlu ekranlara sığınmamıza gerek yok. Yaratıcılığımızı 2 boyuta indirgemeden somutlaştırabileceğimiz 3B baskı teknolojisi sayesinde birçok zanaatkar ve sanatçı yetiştirebiliriz.
Kağıttan gerçeğe dönüşüm: 3B Modelleme
Çoğu öğrenci, dersler eğlenceli ve ilgi çekici geçtiğinde daha iyi öğrenme eğilimindedir. 3B baskı teknolojisi, öğretmenlerin derin teorik yapılar için zengin öğrenme deneyimleri tasarlamalarına olanak tanır. Bu süreçte bazı öğrenciler yalnızca oyun oynadıklarını ya da eğlendiklerini düşünseler de özünde nesnelerin tasarımı, teorisi ve manipülasyonu hakkında değerli kazanımlar elde eder. Bu deneyim, öğrencilerin her meslek, kültür ve dil için geçerli olan problem çözme tekniklerini geliştirmelerini sağlar.
Sınıflara teknoloji entegre etmek günümüz öğrencilerinin nasıl düşündüğünü ve bilgiyi yararlı yapılarda nasıl sentezlediğini keşfetmenin kapılarını aralıyor. Dijital 3B dünyalar, fikir paylaşımını, ekip çalışmasını, planlamayı, tasarımı ve düşünmeyi teşvik edebilen 3B yazıcılarla yeni bir soluk kazanıyor.
3B Teknolojilerin Okullara Entegrasyonu
3B baskıyı eğitime entegre etmek isteyen okulları ve öğretmenleri desteklemek son derece önem taşıyor. Kuşkusuz 3B baskı ile çalışmak isteyen çok sayıda okul ve öğretmen var ancak bilgi eksikliği nedeniyle aksiyon alınamıyor. 3B yazıcıların uygulanması sadece öğrenciler için değil aynı zamanda bazı öğretmenler için de tamamen yeni bir alan olduğunu göz önünde bulundurmalıyız. Bilgi eksikliğine rağmen 3B baskı teknolojisini okullarına entegre etmeye çalışan ilgili öğretmenlere yardımcı olmak için hazırlanan MakerBot Eğitimci Kılavuzu’ndan IT3B gibi kurslara kadar belirli açık kaynaklar bulunuyor.
Öğrencilerini 3 boyutlu teknolojilerle tanıştırmak ve onlara yeni bir yaratıcılık alanı sunmak isteyen öğretmenler bu tür kaynaklardan beslenebilir.
Dünyadan Örnekler
3B baskı hakkında ücretsiz bilgi edinmek için hizmetler sunan bir iş birliği platformu olan ve Birleşik Krallık’taki okullara 3B baskıyı getiren Eğitim Projesi en önemli destek projelerinden biri olarak örnek verilebilir. Platformun stratejisi 6 temel unsurdan oluşuyor: toplum, güvenilirlik & destek, eğitim, erişim, öğretim ve ekonomi.
Birleşik Krallık merkezli küresel 3B yazıcı şirketi PrintLab ile ortaklaşa gerçekleştirilen bu projede, okullarda 3B baskının entegrasyonunu desteklemeye yönelik ortak vizyonlarını sürdürmek istiyorlar. Bu nedenle şirketler, öğretmenlere araç ve materyal sağlamak için öğretmenlerle ortaklık yapıyor. Bir diğer taraftan Create Education da müfredat, malzemeler, donanım ve kapsamlı destek içeren bir 3B baskı paketi sunuyor.
Çocukların eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmelerine destek olan 3B baskı teknolojilerinin eğitime entegrasyonuyla önemli bir dönüşüm gerçekleşiyor. Çocuklar kendin yap kültürüyle tanışarak hem bireysel gelişimlerine hem de yaşadıkları toplumun ihtiyaçlarına çözüm arayarak becerilerinin gelişmesine katkıda bulunuyor. Matematikten sanata, coğrafyadan tasarım derslerine kadar birçok yeniliğin kapılarını aralayan 3 boyutlu baskı teknolojisi öğrencilere hayal ettiklerini 2 boyuttan 3 boyuta taşıma fırsatı sunuyor.
3D tarama olarak adlandırdığımız işlem temel olarak nesneleri fiziksel biçimlerinden dijital biçimlere dönüştürme prensibine dayanıyor. Tarama işlemini gerçekleştirebilmek için tabletinizdeki ya da cep telefonunuzdaki bir 3D scanning (3D tarama) uygulamasını veya uygun bir 3D tarayıcıyı kullanarak bir nesnenin fiziksel özelliklerini dijital ortama aktarabilirsiniz.
Uygulamadaki veya cihazlardaki her bir sensör, taradığınız nesnenin şekli, derinliği ve rengi ile ilgili verileri toplayarak 3 boyutlu dijital bir dosya oluşturuyor. 3D taramanızı 3 boyutlu dosyaya dönüştürdükten sonra sonucu bir 3D modelleme uygulamasıyla düzenleyebiliyorsunuz. Bu 3D verileriniz üzerinde tasarım değişiklikleri yaparak hemen 3 boyutlu yazıcınız ile üretebilir veya dijital ortamda başka ihtiyaçlar için kullanabilirsiniz.
Cep telefonu ve Tabletle 3D tarama
Akıllı telefonunuz aracılığıyla piyasadaki birçok 3 boyutlu tarama uygulamasından birini indirebilirsiniz. Hemen hemen tüm uygulamalarda prosedürün aynı olduğunu söyleyebiliriz. İlk olarak taramak istediğiniz nesneyi veya kişiyi etrafında tarama için yeterli alan olacak şekilde konuşlandırabilir ve ardından, uygulama tarafından belirtildiği gibi tarama prosedürünü başlatabilirsiniz. Bu sırada cep telefonlarınızın kamera sensörleri gerekli tüm verileri topluyor. 3D tarama bittikten ve veriler toplandıktan sonra uygulama bunları dijital 3D modelinize dönüştürüyor.
Akıllı telefonlar aracılığıyla 3 boyutlu tarama
Tablette de aynı şekilde uygun bir uygulama indirmeniz yeterli oluyor. Sonrası otomatik adımları takip etmek olduğundan, bir tablet ile 3 boyutlu tarama yapmak oldukça kolay. Genellikle yazılımın 3 boyutlu tarama prosedürü öncelikle gerçek nesnenin veya kişinin 3 boyutlu taranmasından oluşur. Ardından, 3D tarama yazılımı, tarama verilerinizi optimize edilmiş bir işlemle 3D dosyaya dönüştürür. Sonrasındaysa 3D baskı veya 3 boyutlu modelleme için hazır olan en yüksek kaliteli taramayı alabilirsiniz.
Tabletle 3D tarama
Aynı işlemleri 3 boyutlu tarama için özel olarak geliştirilen cihazlarla da gerçekleştirebilirsiniz. Tarama teknolojisini özellikle 3D yazıcılar aracılığıyla baskı sürecine taşımak istiyorsanız bu cihazlar süreci oldukça kolaylaştırabilir. Sağlıklı bir eklemeli imalat süreci için tarama cihazları önemli bir rol oynuyor. 3 boyutlu tarama, 3 boyutlu baskı teknolojisiyle derinden bağlantılı olsa da birçok farklı alanda birbirinden özgün işlemler için de kullanılıyor. 3D tarama uygulama alanlarını keşfederek 3 boyutlu tarama teknolojisinin dünyasını keşfedeceğiz.
Endüstriyel tasarım ve mühendislikte 3D tarama
Yenilikçi 3D tarayıcılar, gerekli verileri hızlı bir şekilde yakalayabildikleri için endüstriyel tasarım, mühendislik ve imalatta yaygın olarak kullanılıyor. Bu gelişmiş 3D cihazlar olmadan, ölçümler çok maliyetli ve zaman alıcı olabiliyor. Geleneksel yöntemlerin aksine 3D tarayıcılar hem maliyet hem de zaman açısından önemli avantajlar sunuyor.
3D scanning ürün tasarımının, testinin, geliştirmesinin, lansmanının ve sonrasındaki bakımın her aşamasında rol oynuyor. Aynı zamanda iş akışını önemli ölçüde hızlandırma, maliyetli hataları önleme ve üretkenliği artırma gibi avantajlar sunuyor. Hangi 3D tarayıcının en iyisi olduğuna karar vermek için taranacak nesnenin boyutu ve özelliklerini dikkate almak gerekiyor. Örneğin, kamyonlar, trenler ve hatta uçaklar gibi büyük endüstriyel nesneler, en iyi şekilde, çok yönlü ve sabit bir 3D tarayıcı ile taranabilir.
Sabit 3D tarayıcı ile büyük nesneleri tarama
Sağlık endüstrisi
Sağlık sektörü, 3D tarayıcıları, çok sayıda prosedürüne entegre ederek bu teknolojiden büyük ölçüde yararlanıyor. Araştırma, hasta bakımı ve kişiselleştirilmiş tıbbi çözümler oluşturmak için kullanıldığında, alana önemli değişiklikler getirdi. Tarayıcıların sahip olduğu hız, hassasiyet, ve taşınabilirlik dünyanın her yerinden tıp uzmanlarının bu öncü teknolojileri uygulamasına olanak sunuyor. Aynı zamanda mevcut süreçleri önemli ölçüde iyileştirmelerine izin veriyor.
Sağlık çalışanları 3D tarayıcılar ile artık zahmetsizce ve hızlı bir şekilde tam vücut taraması yapabiliyor. Doktorlar daha sonra araştırma yapmak ve zaman içinde vücut ölçümlerinde meydana gelen değişiklikleri izlemek için tarama verileriyle çalışabiliyor. Bu teknoloji, hastalardan doğru ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası verilerin alınmasını ve karşılaştırılmasını da çok daha basit hale getirdi.
3D tarayıcılar, Sierra Leone’deki trafik kazası, enfeksiyon, hastaneye zamanında gitmeme gibi sebeplerden ötürü uzuv kayıpları yaşıyan hastalara yardımcı oluyor.
3D tarayıcı ile tüm vücut taraması
Sırt destekleri, implantlar, protezler ve hatta kişiselleştirilmiş tekerlekli sandalyeler gibi özel sağlık çözümleri oluşturmak daha hızlı ve daha kolay hale geldi. Gerekli veriler bir 3D tarayıcı ile kolayca yakalanabilir, özel 3D yazılımda işlenebilir ve ardından bir freze makinesi veya bir 3D yazıcı aracılığıyla üretime gönderilebilir.
Adli Tıp
Gelişmiş 3D tarayıcılar, taşınabilirliği, esnekliği ve güvenilirliği nedeniyle adli tıp alanında giderek popüler hale geliyor. Profesyonel 3D tarama çözümleri artık dünya çapında polis güçleri, birden fazla sigorta şirketi tarafından ve hatta delil sunmak için mahkeme duruşmaları sırasında kullanılıyor. Yüksek doğruluk ve doğrudan güneş ışığında bile hem iç hem de dış mekânda tarama yapabilen taşınabilir bir 3D tarayıcı, adli veri toplama işini her zamankinden daha kolay hale getirir.
Adli tıpta geleneksel veri toplama yöntemleri karşısında 3D tarama, dakikalar içinde doğru veri tespiti yeteneği ile son derece güçlü bir teknoloji olduğunu kanıtlıyor. Bu gelişmiş teknolojiler, resmi deliller toplanmadan önce suçun kullanımı veya ayrı bölümlerini yakalamak çeşitli adli tıp uygulamaları için kullanılıyor. 3D tarayıcılar, delillerin dijitalleştirmesi ve analiz edilmesi için de simülasyonlar yaratıyor.
3D tarama ile olay yeri inceleme
Arkeoloji
Bu teknolojiyi kullanan alanlar arasında bulunan arkeoloji ve miras koruma, tarihi eserlerin dijital kopyalarını oluşturarak dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıların erişimine sunuyor. 3D tarama teknolojileri bir kazı sırasında bulunan küçük bir parçadan öğeleri yeniden oluşturmadan yüzlerce sergi içeren çevrimiçi müzeler oluşturmaya kadar, tarihi eserleri koruma ve sergileme bağlamında birçok süreci kökten değiştiriyor.
3D tarama ile dijitalleştirilen tarihi eser
Sanat
VR oyun geliştiricileri, Hollywood SFX sanatçıları ve yetenekli sanat tasarımcıları, sanat ve tasarım dünyasına biraz sihir katmak için çok yönlü 3D tarama teknolojilerini çalışmalarına entegre ediyor. Filmlerde görsel olarak çarpıcı özel efektler oluşturmak, sürükleyici, ultra gerçekçi VR uygulamaları geliştirmek ve hatta güzel bir gece elbisesi tasarlamak için kullanılan 3D tarama, hayalleri tamamen gerçekliğe dönüştürmeye yardımcı oluyor.
Sanat ve tasarım için kullanılacak en iyi tarayıcıların seçimi, neyin veya kimin ve hangi amaçlarla taranması gerektiğine bağlıdır. Örneğin, oyunlar veya VR projeleri için gerçekçi bir avatar oluşturmak için bir kişiyi taramayı düşünüyorsanız, güvenli, kullanımı kolay ve verileri hızlı bir şekilde yakalayan 3D çözümlere odaklanmak daha uygun olacaktır.
3 boyutlu tarama ile kendi avatarlarınızı oluşturun
Tasarım
Mühendislikle benzer bir şekilde, hızlı prototipleme ve tersine mühendislik, çoğu ürünün tasarımında temel süreçleri oluşturuyor. Şirketler, kullanıcılarını memnun etmek adına daha iyi bir sonuca daha hızlı şekilde ulaşmalarına olanak sunan 3D tarama teknolojisinden faydalanıyor.
Tasarımda 3D Tarama: Hızlı prototipleme ve tersine mühendislik
Şirketler, daha etkili malzemeler tasarlamaya ve geliştirmeye devam ediyor. Öte yandan bitki yapıları ve hatta fosil gibi doğal malzemeleri tarama teknolojisi sayesinde yüksek çözünürlükte tarayarak taklit etmek mümkün. 3D tarama karmaşık yapıları incelemenin ve yeni bir tasarım oluşturma sürecini bir hayli kısaltır.
Eğitim
Bu teknoloji, bazı okullarda giderek yaygınlaşmaya başlıyor. Sınırlı 3 boyutlu modelleme becerisine sahip öğrenciler, yalnızca yazılım kullanarak üretilmesi neredeyse imkânsız olan benzersiz modeller oluşturup bunları 3D yazıcılar aracılığıyla üretebiliyor.
Eğitimde 3D baskı ve 3D tarama
Öğrencilerine teknolojik imkanlar sunmayı hedefleyen okullardan bazıları 3D tarama cihazları aracılığıyla öğrencilerini bu süreçle de tanıştırıyor. Bu sayede öğrenciler hem kişiselleştirilmiş tasarımlarını hem de tarayıcı kullanarak elde ettikleri modellemeleri kullanabiliyor.
Bilimsel Araştırmalar
Nesnelerin ayrıntılı bir şekilde analiz edilmesini sağlayan 3D scanner teknolojisi dünyanın dört bir yanındaki araştırma görevlilerine malzemeler üzerinde daha rahat bir çalışma ortamı sunuyor. Gelişmiş topografyadan optik ölçümlere ve arşivlemeye kadar 3D tarama birçok açıdan araştırmacılara çalışmalarında kolaylık sağlıyor.
Örneğin Drexel Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kısa bir zaman önce dinozor fosillerini 3 boyutlu tarama işleminden geçirerek kendi ölçeklendirilmiş robotik kopyalarını oluşturmaya başladı. Amaçlarıysa dinozorların kemiklerinin nasıl hareket ettiğini öğrenmek ve çevresel etkenlere tepki vermek için birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini görmekti.
Coğrafi çalışmalarda 3D tarayıcı kullanımı
Etkinlik alanını hızla genişleten tarama teknolojisi sunduğu kolaylıkların yanı sıra birçok geliştirme ve iyileştirmenin kapısını aralıyor. Çok yönlü 3D tarama şimdilerde hayalini bile kuramadığımız alanlarda faaliyet göstermeye başlayabilir. Hiç ummadığınız alanlarda da 3D tarama teknolojisiyle karşılaşmaya hazır olun deriz.