Home Haber Hastanedeki 3D Üretim Laboratuvarı Ülkedeki Protez İhtiyacı için Çalışıyor

Hastanedeki 3D Üretim Laboratuvarı Ülkedeki Protez İhtiyacı için Çalışıyor

Hastanedeki 3D Üretim Laboratuvarı Ülkedeki Protez İhtiyacı için Çalışıyor
image_pdfimage_print

Sierra Leone’de insanlar trafik kazası, enfeksiyon, hastaneye zamanında gitmeme gibi sebeplerden ötürü uzuv kayıpları yaşıyor. 1991-2002 yılları arasında yaşanan iç savaşta uzuvlarını kaybeden hastalar ise cabası.

Gerekli araç-gereçlere ulaşamama, bilgi eksikliği ve deneyimli sağlık çalışanı bulunmaması gibi sorunlardan dolayı insanlar gerekli sağlık hizmetini alamıyor. Bu da eksik bir hayat yaşamaya, kıskançlığa, güvensizliğe ve depresyona sebep olabiliyor.

Bu insanlara 3D protez uzuv ulaştırmak; toplum içinde tekrar var olabilmelerini sağlıyor ve yıllardır kaybettikleri güveni tekrar kazanmaları için uygun bir ortam oluşturabiliyor.

Kişinin vücuduna göre hazırlanmış ve aynı zamanda oldukça ekonomik üretim vaat eden 3D yazıcı ve tarayıcı teknolojileri protez-ortez sektörünü geliştirmeyi başardı. Yaklaşık 8 milyon insanın yaşadığı Sierra Leone Cumhuriyeti de 3D baskı teknolojisinden önce protez-ortez ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan ülkelerden birisiydi.

3 boyutlu yazıcılar uygun fiyatlı üretim sunuyor.

Twente Üniversitesi ve Radboud Üniversitesi ortaklığında Sierra Leone’deki Masanga Hastanesi’nde kurulan 3D üretim laboratuvarı, Hollandalı tıp öğrencileri tarafından yerel fizyoterapist ve protez uzmanlarıyla birlikte yürütülüyor. Shining 3D’nin de 3D tarayıcıları ile destek verdiği laboratuvarda yakın gelecekte Sierra Leoneli öğrencilerin eğitilmesi hedefleniyor.

Masanga Hastanesindeki fizyoterapistlerden birisi olan Throy, EinScan Pro 2X Plus tarayıcının nasıl kullanılacağını kısa sürede öğrendi.

3 boyutlu yazıcı ile protez üretimi oldukça hızlı bir şekilde tamamlanıyor. Hastanın vücudunu taramak, tarayıcının hazırlanması ve vücudun klinik incelemesi de dahil olmak üzere yaklaşık 20 dakika sürüyor; Ardından 30 dakika içinde Meshmixer kullanılarak uzvun tasarımı yapılıyor. Sonraki adımda 3D protezin baskısı 16 ila 20 saat sürüyor. Bu aşamada farklı protez kısımları isteğe göre ayarlanabilir. Ayaklar yerel imkanlarla ahşaptan yapılıyor. Bir dizi fizyoterapi seansı sonrasında protezin gerçek bir bacak gibi görünmesi için şık bir kaplama yapılıyor. Son olarak, protezi XTC-3D ile boyuyorlar

Fizik tedavi seanslarında hastalara yeni protezlerini kullanma eğitimi veriliyor:

Yerel üretim ahşap protez parçaları

Tam kol protezi

Hastanın sol ve sağ gövdesini tarayan uzmanlar sadece sol omuz ekleminin 3 boyutlu verilerini elde etmekle kalmayıp aynı zamanda sağlam sağ kol verilerini referans alan ‘aynalama’ fonksiyonu sayesinde eksik olan sol kolu hızlıca tasarlayabildi. Bu vakada, EinScan Pro 2X Plus Tarayıcı, ekibe büyük bir kolaylık sağladı.

Kol protezi

Yanıkların İyileşmesini Destekleyen Kol Atelleri

Eklemine yakın kontraktürleri yanan bu çocuğun yanık derisinin iyileşmesi, eklemlerinin hareket edememesine sebep olacaktı. Doktorlar cilt nakli gerçekleştirdi. Daha fazla hareket özgürlüğü sağlamak için karın derisi dirseğe yerleştirildi ve ameliyattan sonra kontraktür yerine atel uygulandı, aksi takdirde yara tekrar kasılacaktı.

3D tarayıcı ve 3D yazıcı ile üretilen bu atel, tam olarak tedavinin gerektirdiği şekilde ve çocuğun vücuduna oturacak boyutta üretilebildi.

Korse

Bu çocuk ise omurganın eğriliğine sebep olan kifoskolyoz hastalığından şikayetçi. Şu anda Sierra Leone’de bu duruma sahip kişiler için tıbbi cihaz veya çözüm bulunmamadığı için daha ekonomik ve ulaşılabilir olan 3D Tarama ve 3D yazıcı teknolojileri kullanılabiliyor. Bu teknolojiler yardımıyla özel yapım bir korse sağlamak mümkün oldu.

Kaynak: Shining 3D

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Tercihlerime bağlı olarak 3dörtgen'den e-posta almayı kabul ediyorum.