Home İlham Calibry 3D Tarayıcı ile Heykel Tarama

Calibry 3D Tarayıcı ile Heykel Tarama

Calibry 3D Tarayıcı ile Heykel Tarama
image_pdfimage_print

Fiziksel nesnelerin 3 boyutlu tarayıcı aracılığı ile bilgisayar ortamına aktarılmasıyla elde edilen modeller çoğu zaman endüstrilerin ihtiyacına direkt olarak çözüm oluyor. Endüstride olduğu kadar kişisel projelerde, sanat işlerinde de tercih edilen bu tersine mühendislik teknolojisi beklenenden daha hızlı ve kolay bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. 3D tarama teknolojilerinin hangi alanlarda kullanılabildiğini bu yazımızda bahsetmiştik.

Geçtiğimiz günlerde Rus heykeltıraş Sergei Polegaev ile bir araya gelen Calibry, heykeltıraşlar için ilham veren bir 3 boyutlu tarama işine imza attı. El yapımı heykelinin daha küçük bir versiyonunu yeniden oluşturmak isteyen sanatçı 3D tarama teknolojisini kullandı. Oldukça ayrıntıya sahip olan heykel maksimum çözünürlük ayarları kullanılarak Calibry 3D tarayıcı ile tarandı.

Geleneksel yöntemlerle bu heykelin birebir aynısını yeniden oluşturmak elbette orjinalinden farklı sonuçlar verecekti. Aynı detaylar, ölçüler, oranlar ve dahası… Orjinalinin birebir aynısına mümkün olduğunca yakın tutmaya çalışmak işi yeniden, elle yapmak oldukça zor olurdu. Neyse ki 21. yüzyıldayız ve 3 boyutlu tarama teknolojilerine sahibiz, bu görevi 3D tarayıcılarla kolayca yerine getirebiliyoruz. 😊

3D tarama süreci nasıl gerçekleşti?

Döner levha sayesinde yukarıdan aşağıya taranan heykelin önce baş ve omuzların arka kısmı tarandı. Yukarıdan aşağıya hareketle tarandıktan sonra aynı işlemi aşağıdan yukarıya tekrarlayan sanatçı, elde ettiği 3D tarama verilerinin bilgisayar ortamındaki yazılımda yeterli olup olmadığı kontrol edildi. Ayrıntılı görüntüler yakalandığına emin olduktan sonra elde edilen tüm görsel tarama verileri birleştirildi.

1 mm çözünürlük ayarıyla 7 dakika süren tarama işlemi, sonrasında post-processing işlemi ile toplamda 22 dakikada 3D yazıcıda basılmaya hazır oldu.

Benzer projeler için bizimle iletişime geçin!

Türkiye’de İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Pera Müzesi, Topkapı Müzesi gibi birçok kültür-sanat merkezinin 3D tarama ve baskı çözüm ortağı olarak size de bu konuda profesyonel hizmet sunabiliriz. Sizde sanat işlerinizde 3D tarama teknolojisinin çözüm olacağını düşünüyor ya da bu teknoloji ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz takım arkadaşlarımızla 0216 521 38 40 numaralı telefon ya da kurumsal@3dortgen.com e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Tercihlerime bağlı olarak 3dörtgen'den e-posta almayı kabul ediyorum.