Home Haber Federal Havacılık Kurulu’ndan 3B Baskı Desteği

Federal Havacılık Kurulu’ndan 3B Baskı Desteği

Federal Havacılık Kurulu’ndan 3B Baskı Desteği
image_pdfimage_print

ABD Federal Havacılık Kurulu tarafından onaylanan ilk 3B baskı uçak parçaları görücüye çıkmaya hazır. Boeing, 3B yazıcı ile üretilen bu parçaları uçaklarında kullanarak, uçak başına tam 3 milyon dolar tasarruf etmeyi planlıyor.

 

Uzay araştırmaları için uydu üretiminden tutun da roket üretimine kadar güvenilir bir metot olma yolunda hızla ilerleyen 3D yazıcılar, güvenilirlik konusundaki çetin sınavı geçmiş görünüyorlar.

Boeing, 3B yazıcılara geçiş yapmadan önce ürettiği her jet için zarara girmekteydi. Şirket, ilk defa 2016 yılında Dreamliner adlı modelden kar etmeye başladı. Bu durum şirket için 29 milyar dolarlık bir kayıp anlamına geliyor.

Şirketin üretmiş olduğu Dreamliner 787’lerde titanyum parça kullanımı oldukça fazla. Bu kadar kullanışlı ancak bir o kadar da maliyetli olan titanyumu üretmenin başka bir yolu var mı peki? Boeing, bu sorunun cevabını bir 3D baskı şirketi olan Norsk ile veriyor.

 

Norsk tarafından geliştirilen Rapid Plasma Deposition tekniği, titanyum uçak parçası üretmek için alternatif ve ucuz bir yol. Üretim tekniğindeki küçük bir değişikliğin, şirketi büyük masraflardan kurtarması oldukça umut verici.  

Burada dikkat etmemiz gereken şey, Federal Havacılık Kurumu’nun ilk defa yapısal uçak parçalarının üretimine ve kullanımına onay vermiş olması. Bu gelişme, patent kargaşalarının yaşandığı zamanlardan bu yana ne kadar büyük bir yol katettiğimizin ve edeceğimizin bir göstergesi olarak düşünülebilir.

Yazar: Çağan Kuyucu
Kaynak: theverge.com | ilgili içeriğe git

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Tercihlerime bağlı olarak 3dörtgen'den e-posta almayı kabul ediyorum.