Home Haber Bilim İnsanları Su Ayılarının 250 Yıllık Sırrını Çözdü

Bilim İnsanları Su Ayılarının 250 Yıllık Sırrını Çözdü

Bilim İnsanları Su Ayılarının 250 Yıllık Sırrını Çözdü
image_pdfimage_print

Su ayılarının yeryüzünde bulunan en dayanıklı canlılardan biri olduğu düşünülüyor. Pek de tuhaf olan bu canlılar, derin sularda yaşayabilyor, uzay boşluğunda kalabiliyor ve donduklarında kriptobiyoz denen bir hale geçerek yaşamlarını devam ettirebiliyorlar.

Aynı şekilde kurutulduklarında ise on yıllarca dehidre halde kalabiliyor ve geri döndürülebiliyorlar. Bu küçük canlıların yapabildikleri, son 250 yıldır bir sır olarak varlığını sürdürüyordu. Molecular Cell’de yayımlanan bir makalede, bu konuya bir açıklık getirildi. Tardigradların (su ayıları), TDP denen fonksiyonları sayesinde çetin koşullar altında hayatta kalabildikleri ön görülüyor.

 

CREDIT: AP PHOTO/BOB GOLDSTEIN & VICKI MADDEN, UNC CHAPEL HILL

 

Araştırmacılardan Dr. Thomas Boothby: “Çalışmalarımızın en büyük meyvesi, targidraların kendi içinde benzersiz bazı hücreler evrimleştirip, donduğunda kendisinin hayatta kalmasını sağlayacağına ilişkindi.” açıklamalarında bulunuyor.

Tardigraların bu özelliğinin, bakteri ve maya benzeri diğer canlılar için de uygulanabileceği düşünülüyor. Bu yılın başlarında gerçekleşen ve ses getiren bir çalışmada, bilim adamlarının 30 yıldır donmuş halde saklanan bir tardigrayı yeniden hayata geçirdiğini söylemeden geçmeyelim.

Aynı zamanda bu konuda yapılan başka çalışmalar da bulunuyor. Bu küçük canlıların yetenekleri, insanoğlunun doğadan öğreneceği çok şey olduğunu hatırlatır nitelikte.

 

Yazar: Çağan Kuyucu

Kaynak: telegraph.co.uk | ilgili içeriğe git

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Tercihlerime bağlı olarak 3dörtgen'den e-posta almayı kabul ediyorum.