Aston Üniversitesi, 3D nanoprinting tekniği ile beyne ait nöral ağ sistemi geliştirme çalışmalarına başladı. MESO-BRAIN adındaki proje, insan beynini kısım kısım, çalışır halde üretebilmeyi amaçlıyor. Proje dahilinde, önümüzdeki 3 yıl boyunca European Commision’dan toplanan 3.3 milyon euroluk yatırımı kullanılarak çığır açan bir teknoloji geliştirilmeye çalışılacak.
İnsan beynini anlama ve nakil işlemleri gibi çeşitli konuları çözüme kavuşturma potansiyeli bulunan bu proje, beynin bazı kısımlarının parçalar halinde üretilebilmesini mümkün kılabilir.
Dr. Eric Hill: “Bu proje, gelişim sürecinde beynin manyetik ağlarının nasıl oluştuğu konusunda bizlere fikir verecek. Aynı zamanda alzaymır gibi hastalıkların ne gibi durumlarda ortaya çıktığını anlamamızı sağlayacak.”
Edik Rafailov ise: “Beynin hasarlı bir bölgesindeki nöronların bağlantısını geliştirmek için nanoprinterlardan faydalanabilirsek, beyin hasarı olan hastaları tedavi etmek için çok daha etkili yollar bulacağız.” diyerek teknolojinin insan hayatıyla bütünleşebileceği bir noktaya değiniyor.
Günümüzde birçok bilim insanı, nanoprinting gibi ileri teknolojilerden faydalanarak insanlığın yıllardır üzerinde uğraştığı (hatta uğraşmaya devam edeceği) bir konu olan ‘beynin gizemleri’ konusunda değerli çalışmalara imza atıyorlar. Peki bundan yüzyıllar(?) sonra, bizi biz yapan organı manipüle etmek nasıl bir dünyaya sahne olacak?
Kaynak: 3ders.com | ilgili içeriğe git
Yazar: Çağan Kuyucu
Leave a Reply