Microsoft ve University Of Washington işbirliğiyle yürütülen araştırmalar sonucunda bilim adamları hepimizin sahip olduğu DNA sarmallarına 200mb’lık bir müzik videosu depolamayı başardı. Bundan önce 22mb’lık bir veri DNA’larımıza depolanmıştı. Ancak bu sefer depolanan verinin boyutu, ne kadar büyük bir yol kat edildiğini bizlere gösterdi.
DNA’lara veri depolamanın bize getireceği en büyük artılardan birinin, uzun vadeli depolama sıkıntısını çözebilme yeteneği olduğu düşünülüyor. Zira DNA’ların binlerce yıl boyunca veri saklayabileceği aldığımız bilgiler arasında.
Peki bu teknolojinin temeli neye dayanıyor?
Bildiğiniz gibi DNA’nın temelinde 4 çeşit organik baz bulunuyor. Bunlar Adenin (A), Timin (T), Guanin (G) ve Sitozin (S) olarak sıralanabilir. Araştırmacılar geleneksel 1 ve 0 verilerini organik bazların harflerine dönüştürerek bu depolama işlemini gerçekleştiriyorlar, yani: ATGS baş harfleri.
Baş araştırmacı Luis Ceze, bunun bilim kurgundan çıkmış bir teknoloji gibi göründüğüne katılıyor ve konuya uzak olanlar için şu açıklamalarda bulunuyor: “DNA zaten başlı başına bir veri depolama modülüdür. Doğa, canlı sistemlerin genlerinde veri depolamak için halihazırda bunu kullanıyor.”
Geliştirilen bu teknolojinin 10 yıl içerisinde insan hayatına dokunması bekleniyor. Sizi DNA’mıza depolanan müzik videosuyla baş başa bırakıyoruz.
Yazar: Çağan Kuyucu
Leave a Reply