Erişilebilirlik: Yaşlılar ve Engelliler İçin 3 Boyutlu Baskı İlaç Kutuları
image_pdfimage_print

Anneanneniz sürekli sabah ve akşam alacağı hapları birbirine karıştırmaktan mı şikayet ediyor? Size sadece 3 boyutlu baskı sayesinde iyi bir torun olmanın yollarını gösterebiliriz.

Belirli bir yaşın üzerinde olan insanlar çeşitli sağlık problemleri nedeniyle sürekli ilaç kullanmak zorunda kalabiliyor. Yaşın getirdiği görme problemleri veya unutkanlık, yaşlıların çoğu zaman alacakları ilaçların zamanını veya miktarını karıştırarak hayati tehlikeyle karşı karşıya kalmasına sebep oluyor. Aynı şekilde düz baskı karton ile oluşturulan geleneksel ilaç kutuları, hayatını tek başına devam ettiren görme engelli vatandaşlar için de büyük risk teşkil ediyor. Hayatta karşılaşılan her sorunun çözümü karmaşık ve can sıkıcı olmak zorunda değil, demokratik üretimin sunduğu imkânlardan yararlanarak basit gibi görünen hayati sorunlara çözüm getirebilirsiniz. O zaman 3 boyutlu baskı ile hem renkli ve eğlenceli hem de yaşlıların ve engellilerin hayatını kolaylaştıran ilaç kutuları üretmeye ne dersiniz?

İstediğiniz şekilde tasarlayabileceğiniz kullanıcı dostu ilaç kutularınızı sabah, öğle, akşam için farklı tasarlayabilir; aynı zamanda bölmelerin üzerinde hapların miktar ve boyutuna göre özelleştirmeler yapabilirsiniz.

3 boyutlu baskı ile ilaç kullanmayı bile eğlenceli hale getirin!

1. Her öğün için farklı bir tasarım oluşturarak daha kullanışlı ilaç kutuları oluşturun

3 boyutlu baskı ile sabah, öğle ve akşam öğünleri için oluşturulmuş 3 farklı ilaç kutusu tasarımı.

Sabah, öğle, akşam; yemekten önce, yemekten sonra… İnsanın daha şu gencecik yaşında kafası karışıyor, ilerleyen yaşlarda hatırlayabilmek ne mümkün? Öğün isimlerinin bir ikon eşliğinde kabartmalı bir şekilde kutunun üzerinde yer aldığı ilaç kutuları yaşlı ve görme engelli vatandaşların öğün sırasını kaçırmasına engel olabilir.

İsterseniz kutularınızı 6 farklı öğün için 6 farklı isimlendirme yaparak oluşturulabilirsiniz. Adı üzerinde özgür/demokratik üretim, neyi tercih edeceğiniz tamamen size kalmış!

2. Kabartmalı baskıdan ve farklı renk seçimlerinden yararlanarak öğünlerin ayırt edilebilirliğini artırın

Sabah parlayan güneş için sarıyı, gece parlak gökyüzüne ithafen laciverti tercih edebilirsiniz. Elbette her zaman marjinal fikirlere de açığız fakat amaç yaşanacak karışıklıkları önlemek, bir yenisini eklemek değil. 🙂

Kabartmalı yazılar görme engellilerin kutuları birbirinden ayırt etmesini sağlar. Aynı zamanda her öğün için ayrı seçilmiş ve öğüne göre özelleştirilmiş renk seçimleri yaşlı insanların işini kolaylaştırabilir.

3. Her düzenleyici için 6 farklı ilaç 6 farklı bölme

Her ilacın ayrı bir bölmede bulunması, ilaçların kutunun içinde birbirine karışmasını önleyerek kolaylık sağlar.

4. Öğünleri ayırmak kolay, peki açken ve tokken alınacak ilaçlar?

Tıbbi sebeplerden dolayı bazı ilaçların yemekten önce açken, bazılarının ise yemekten sonra tokken alınması gerekir. Kutunun sağına veya soluna yerleştirebileceğiniz kabartmalı şekiller sayesinde, bu ayrımı yapmak artık oldukça kolay. Elma dersem iç, demezsem içme; işte bu kadar basit!

5. Haplarınızı güven içinde muhafaza etmenize yarayacak sağlam kapaklar

Kolay açılmayı engelleyecek güvenli kapaklar, gün içinde ilaçlarınızın etrafa saçılmasını engeller.

Haplar doğası gereği her an kaybolmaya elverişlidir. Elinizden düşürebilirsiniz, ilaç kutunuzun kapağı açılabilir, bu küçük nesneleri kaybetmek için fazla çaba sarf etmenize gerek yok. Fakat kaybettikten sonra bulması ne yazık ki o kadar kolay değil. Düzenleyicilerde bulunan sağlam güvenlik önlemleri sayesinde, ilaçlarınızı güven içinde muhafaza edebilirsiniz. “Ya bu sefer de kutuyu kaybedersem?” soru işaretinizi yok etmek için de, kutuların üzerinde bulunan deliklerden yararlanabileceğinizi belirtmekte fayda var.

Düzenleyicinin üzerinde bulunan delikler sayesinde ise kutuları birbirine bağlayabilir veya anahtarlığınıza iliştirerek kaybetme riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

6. İlaç dozlarını aklınızda tutmanıza gerek yok, dokunsanız yeter!

3D baskıdan yararlanarak oluşturduğunuz ilaç kutunuz hazır olmak üzere, doz bilgisi gibi ufak ama önemli detaylar kaldı. Kapakların üzerine ilaçların doz bilgilerini kabartmalı olarak işlemek hem görme engelliler hem de yaşlılar için akılda tutma zorunluluğunu ortadan kaldıracaktır. Akşam alacağınız ilaç 2 tane yarım mıydı yoksa 3 tane tam mı? Bize sormayın, sadece kapağa dokunmanız yeterli.

3D baskı sayesinde sağlanan kişiselleştirilmiş üretim, her alanda hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor

3 boyutlu baskının faydalarından bahsederken genellikle kişisel kullanım boyutu endüstriyel kullanımın gerisinde kalıyor. Kişiselleştirilmiş baskının çoğu zaman eğlence amaçlı yapılıyor olması gibi yaygın bir düşünce olmasına rağmen, 3 boyutlu baskı anlık küçük ama önemli sorunlarımızı çözmek için harika bir araç. Piyasada bulunan ilaç düzenleyicilerine alternatif olarak sunduğumuz 3D baskı ilaç kutusu bunu oldukça başarılı bir şekilde kanıtlıyor.

Bu eğlenceli ve faydalı tasarımı beğendiniz mi? O zaman yukarıda saydığımız adımların sonuncusunu sizinle paylaşmanın vakti geldi. Hemen 3D yazıcınız ile kendinize, arkadaşınıza veya anneannenize bir 3 boyutlu baskı ilaç kutusu oluşturmak için buraya tıklayın ve tasarımları indirin!

Eğer 3D yazıcınız yoksa, onu da proboyut.com üzerinden halledebilirsiniz.

Kaynak: instructables workshop

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Tercihlerime bağlı olarak 3dörtgen'den e-posta almayı kabul ediyorum.