Üç boyutlu baskı teknolojisiyle iç içseyseniz baskılarınızı tek renk olarak almak canınızı sıkmış olabilir. Merak etmeyin, bu yeni teknikle birlikte ebruli sanatını kullanarak kendi duygularınızı nesnenize aktarmakta özgürsünüz. Tek yapmanız gerekense aşağıdaki yönergeleri dikkatlice takip etmek.
Kullanılan Araçlar
- 15-20 litre derinliğinde bir kova. – Not: Seçeceğiniz kovaya boya bulaşacağı için kovayı seçerken bu durumu göz önüne almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca kova, aynı işlem için tekrar kullanılabilir.
- Sprey boya, akrilik değil. – Not: birbirinden farklı en az iki renk sprey boya kullanılmalı.
- Misina
- Su
- Plastik eldivenler (Steril eldiven, kesinlikle kullanılmalı)
Adım Adım…
Not: Tüm adımları fazladan birkaç kere daha okumanızı tavsiye ederiz çünkü bazı adımlarda zamanlama çok önemli.
- Öncelikle water marbling tekniği uygulamak istediğiniz nesneyi seçin. Nesneyi seçerken, nesnenin kendi renginin teknikte kullanılan çeşitli boyaların renklerini farklı gösterebileceğini unutmayın. Şöyle ki, hammaddesi siyah filament olan bir nesneye uygulanan boya, hammaddesi beyaz filament olan bir nesneye uygulanan boyadan daha zayıf gözükebilir. Bu yüzden water marbling tekniği sarı veya beyaz gibi açık renkli nesnelere uygulandığında çok daha iyi sonuç verir. Ayrıca bu adımda nesnenin herhangi bir yerine, bir ipin geçebileceği genişlikte bir delik açılması sonraki adımlar için iyi bir fikir olabilir.
- Objenizi kovadaki suyun içine batırmak için objenizde daha önce açtığınız küçük deliğe bir misina bağlayın.
- Önceden hazırladığınız kovayı, nesnenizin sadece tamamıyla içine batmasına yetecek kadar suyla doldurun.
- Elinizde bulunan 2 farklı renk sprey boyasından ilkini, kovanın içine doldurduğunuz suyun tam ortasına gelecek şekilde 3 saniye boyunca sıkın, püskürtün. Uyguladığınız işlem sonunda su yüzeyinde bir boya birikintisi görüyor olacaksınız.
- Bu adımda 2. sprey boyasını da aynı şekilde, kovaya doldurduğunuz suyun tam ortasına gelecek şekilde 3 saniye boyunca sıkın. İşlem bittiğinde ilk sıktığınız sprey ikincisini çevreliyor olmalı.
- Adım 4 ve 5’i, 5 ila 8 defa tekrarlayın. Bu işlem su yüzeyinde halkalar oluşturacaktır.
- Su yüzeyinde biriken boyayı şekillendirmek ve bir ebruliye dönüştürmek için bir kalem yardımıyla yavaşça karıştırın. Karıştırma sonucunda, boyaların istediğiniz şekli aldığını düşünüyorsanız işlem tamamdır. Bu işlemi yapabildiğiniz kadar hızlı yapın çünkü boyalar kurumaya başlayacaktır.
- Yüzeyde oluşan tasarımı sevdiğinize göre şimdi nesnenizi suya daldırma zamanı. Nesneyi yavaşça boyanın için batırın. Tamamen battığından emin olun. Nesneniz şekline bağlı olarak suda yüzebilir, eğer yüzüyorsa steril eldivenle onu suyun altına ittirin.
- Nesneyi yaklaşık 1 dakika boyunca suyun altında tutun. Bu süre nesnenin suyun altında kurumasını sağlayacaktır.
- Nesne hala suyun altındayken, birkaç adet kağıt havlu kullanarak suyun yüzeyinde toplanan boya birikintilerini temizleyin. Nesneye temas etmemeye dikkat edin. Tabii ki bu aşamada steril eldivenlerinizi takmayı unutmayın.
- Boya birikintilerinin tamamına yakını temizlendiğine göre, şimdi nesnemizi sudan çıkarma zamanı. Nesne şu an tamamen kurumadı, bu yüzden onunla herhangi bir şekilde temastan kaçının.
- Nesneyi yaklaşık bir dakika boyunca havada tutun daha sonra güvenli bir yerde 30 dakika kurumaya bırakın
İşte her şey hazır, suda tasarlanan ebruli sanatının izlerini nesnenizde görebilirsiniz. Tekniği öğrendiğinize göre daha yaratıcı işler yapmaya koyulabilirsiniz.
Ayrıca bu tekniği kullanarak boyadığınız nesnelerin fotoğraflarını yorumlar kısmında görmekten mutluluk duyarız. 🙂
Yazar: Çağan Kuyucu (Kaynak: Digital Harbour Foundation)
Leave a Reply