Škoda Auto Üretim Süreçlerinde 3D Baskı Kullanıyor
image_pdfimage_print

ŠKODA AUTO üretim süreçlerinde bileşenlerin, yedek parçaların ve aletlerin üretimi için 3D baskı kullanıyor. Çek otomobil üreticisi, 3D baskı çiftlikleri prensibiyle üretimini ve lojistiğini daha esnek ve verimli hale getiriyor. Çek Cumhuriyeti Sanayi Konfederasyonu ‘3D baskı çiftlikleri ile daha esnek’ projesini, ülkedeki en yenilikçi beş Endüstri 4.0 uygulamasından biri olarak kabul etti.

“ŠKODA AUTO’da bileşenleri ve araçları daha hızlı, daha verimli ve daha uygun maliyetli bir şekilde üretmek için 3D baskı kullanıyoruz ve Endüstri 4.0’ın teknolojilerini hedefli şekilde kullanıyoruz. Geleceğin Fabrikası için FORCE programımızı bu şekilde uyguluyor, üretim tesislerimizi dijitalleştirme yolunda ilerliyoruz. Projemizin Çek Cumhuriyeti’nde Endüstri 4.0 alanında en yenilikçi beş yaklaşımdan biri olarak tanınmasından çok memnunum.”

ŠKODA AUTO Üretim ve Lojistikten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Michael Oeljeklaus

İşletme genelinde 3D baskının faydaları

Araç üretiminde özellikle bakım departmanlarında plastik 3D baskı kullanılıyor. ŠKODA AUTO da Pilot Salonu’ndaki prototip üretiminde 3D baskı kullanıyor. Otomobil üreticisi ayrıca alet ve yedek parça üretimi ve yeni malzemelerin test edilmesi için Merkezi Teknik Servis bu teknolojiyi kullanıyor. Ayrıca, 3D teknolojisi tek seferlik ürünlerin ve küçük serilerin üretimi için maliyet ve hız anlamında büyük kolaylık sağlıyor.

Halihazırda ŠKODA AUTO’nun Üretim ve Lojistik bölümünde elli adet 3D yazıcı bulunuyor. Bunlar, plastik 3D baskıdan sorumlu bir çalışma grubu için özel bir ağ ile birbirine bağlanmış olarak konumlandırılıyor. On birimden oluşan en büyük 3D baskı çiftliği, otomobil üreticisinin Mladá Boleslav’daki ana fabrikasındaki kaporta atölyesinde bulunuyor. 

Çok yönlü teknoloji: yüksek derecede esneklik, uyarlanabilir parçalar ve hızlı teslim süreleri

Kullanılan 3D teknolojisi, gerekli aletleri esnek bir şekilde üretmeyi veya kısa sürede onarımları gerçekleştirmeyi mümkün kılıyor. Bu da gerekli alet ve yedek parçaların tedarik süresinin önemli ölçüde daha kısa olduğu ve herhangi bir stok tutmaya gerek olmadığı anlamına geliyor. Basılı parçalar bir veri tabanına eklenerek herhangi bir zamanda yeniden üretilmelerine veya uyarlanmalarına olanak tanıyor. Böylece üretim süreçlerinde yalın üretim değerlerine uyum sağlıyorlar.

Covid-19 pandemisinin başlangıcıyla birlikte 3D baskı teknolojisi, ne kadar geniş bir yelpazede kullanılabileceğini ispatladı. ŠKODA AUTO, pandemi döneminde -sadece iki ay içinde- kendi iş gücünün yanı sıra çeşitli yardım kuruluşlarının personeli için 1.400 koruyucu siperlik üretti.

Günümüz gerektirdiği dijitalleşme kavramı şirketin 2030 stratejilerine de ışık tutuyor. ŠKODA AUTO, Endüstri 4.0 teknolojilerinin kullanımından ve bu bağlamda 3D baskının sunduğu olanaklardan tam anlamıyla yararlanıyor. Tüm şirket genelinde dahili prosedürlerin ve süreçlerin tutarlı bir şekilde daha fazla dijitalleştirilmesi, NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030’un temel taşlarından birini oluşturuyor.

Kaynak: ŠKODA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Tercihlerime bağlı olarak 3dörtgen'den e-posta almayı kabul ediyorum.