3D baskı maliyet hesaplama araçlarını detaylı bir şekilde inceleyen bu rehberimiz sayesinde işletmenizde veya evinizde daha bilinçli üretim yapabilirsiniz.
3D Baskı Maliyet Hesaplama Araçları Nasıl Çalışır?
Tüm 3D baskı süreçlerinde ortak olarak bulunan çeşitli maliyet kalemlerini hesaba katan hesaplama araçları alttaki parametreleri kullanıyor.
Materyal Maliyeti
3D baskı maliyeti hesaplanırken akla ilk gelen maliyet kalemi filament maliyeti olabilir. Her baskıda kullanılması gereken filament miktarı ve filamentin birim fiyatı hesaplamaya dahil edilir. Oldukça kolay bir hesap ile 1 kg’lık PLA filament makarasına 30 dolar ödeyip baskı için 100 g kullanırsanız, baskı için filament maliyeti (100 g /1000 g x 30 $) 3 dolar olur.
Baskı Süresi
Baskı maliyetini etkileyen bir diğer parametre ise baskı süresidir. 3D baskı işlemlerinde 3D yazıcıların çalıştığı saat başına fiyatlandırmalar yapılabilir. 3D yazıcıların saatlik çalışma maliyeti iş alanlarına göre değişkenlik gösterebilir.
Bir 3D yazıcının ömrü boyunca 2000 saat baskı kapasitesi olduğu düşünüldüğünde, yazıcı için 4000 dolar harcamışsanız saatlik baskı maliyetini düz hesap 2 dolar olarak kabul edebilirsiniz.
Baskı Sonrası İşlemler (Elle Rötüş)
3D baskı süreçlerinde kaçınılmaz bir adım da baskı sonrası işlemler ve rötuş işlemlerinden oluşur. Bu adımda doğacak maliyetleri çeşitlendirmek gerekirse, zımparalama, fazla filamenti çıkarma, boyama veya işleme işlemleri zaman alan ve iş gücü gerektiren maliyet kalemleridir. Baskı sonrası işlemler başlığı altında yalnızca rötuş değil, aynı zamanda işletmeler için paketleme maliyetleri de bulunabilir. Hem ek paketleme maliyeti, hem de bu adımlarda çalışacak kişilerin ücretleri ek maliyet olarak düşünülebilir.
Kar Marjı
Her üründe olduğu gibi önce üretim maliyeti hesaplanıp üzerine ek maliyetler eklendikten sonra, ürünün fiyatını belirlemek üzere kar marjının belirlenmesi gereklidir. 3D baskı ürünlerinizde fiyat belirlemek için yukarıdaki maddeler ile maliyeti hesapladıktan sonra, beklediğiniz kar marjını üzerine ekleyerek son fiyatı belirleyebilirsiniz. Örneğin, filament maliyeti+baskı süresi+iş gücü kalemleri üzerinden hesapladığınız maliyet 20 dolar ve kar marjınız %10 ise son fiyatı 22 dolar olarak belirleyebilirsiniz.
Gelişmiş Parametreler
Yukarıda bahsedilen oldukça temel parametrelere ek olarak, daha gerçekçi hesaplamalar için 3D yazıcıların kullandığı elektrik ve internet bağlantısının maliyete etkisi göz önüne alınmalıdır. Ayrıca 3D baskı hatalarına bir oran belirlenerek, verimlilik maliyeti de hesaba katılmalıdır. Yazının devamında bahsedeceğimiz 3D baskı maliyet hesaplama araçları bu tür gelişmiş parametreleri de göz önünde bulundurarak daha gerçekçi hesaplamalar yapmanıza olanak tanıyor.
Hesaplama Araçları
3DAddict
3D baskıya dair içerikler bulunan bir website olan 3DAddict, aynı zamanda kullanıcılarına 3D baskı maliyet hesaplama aracını ücretsiz olarak sunuyor. Bu araçta hesaplama için ilk adım, kullanılacak malzemeyi, baskı katmanlarının yüksekliğini, iç dolgu oranını ve baskı hızını belirlemek oluyor. İkinci adımda, hesaplama aracıne entegre edilmiş bir dilimleme aracı çaılışıyor ve öngörülen maliyeti hesaplamak için kullanılacak malzeme miktarı ve baskı süresini tahmin ediyor.
Bakım, elektrik tüketimi, paketleme ve kargo maliyetleri gibi çeşitli parametreler üzerinde düzenleme yapma imkanı sunduğu için oldukça kullanışlı olan bu araç, 3D baskı ürünün maliyeti ve kârınız hakkında en doğru tahmini yapmaya odaklanıyor.
- Karmaşıklık Düzeyi: Normal
- Maliyet: Ücretsiz
- Ek özellikler: Yatak yapışması aksesuarlarıyla ilintili aşınma maliyetini hesaplamak için bir parametreye sahiptir.

3D Print Headquarters
Görüntü itibariyle demode bir uygulama gibi dursa da bu hesaplama aracı yıllar süren geliştirmeler sonucunda bu alandaki başarısını kanıtladı. Kullanımı en kolay araçlardan biri olmasının yanında, temel ayarlarla birlikte yazıcı satın alım maliyeti ve hatalı baskı oranları da düzenlenebiliyor. Ücretsiz bir araç olmasının yanında, hesaplamaların dökümünü gösteren çıktılar için ücretli hizmeti de bulunuyor.
- Karmaşıklık Düzeyi: Kolay
- Maliyet: Ücretsiz
- Ek özellikler: Değişkenlerin her birinin ne anlama geldiğine dair kısa bir açıklama olduğu için yeni başlayanların kullanmasını kolaylaştırır.

3DprintingPro
3D baskı ile ilgili çevrim içi eğitimler sunan bir internet sitesi olan 3DprintingPro, aynı zamanda faydalı içerik ve araçlar sağlıyor. Siteye entegre edilmiş hesaplama aracı, 3D baskı ürünlerinizi satarken fiyat belirlemenize olanak sağlayan parametre ayarları sunuyor.
Temel amacı 3D baskı işi yapanlara destek olmak olan bu araç, aynı zamanda vergi oranlarını da hesaplamaya dahil ediyor. Maliyet hesabından sonra kâr analizi yaparak, hedeflenen kâr için satış fiyatı hakkında öneride bulunuyor.
Özellikle yeni başlayanlar için kolaylık sunan bir diğer özelliği de hesap makinesinde yer alan her bölüme dair açıklamaların bulunması oluyor.
- Karmaşıklık Düzeyi: Normal
- Maliyet: Ücretsiz
- Ek özellikler: Kâr hesaplanırken vergiler de dikkate alınır ve hem metrik sistemde hem de İngiliz ölçü sisteminde girdi verilebilir.

IC3D
Kendilerini, geleneksel imalat süreçlerini dijital 3D baskı teknolojileriyle değiştiren bir talep üzerine üretim uygulamaları atölyesi olarak tanımlayan IC3D Printers, ücretsiz 3D baskı maliyet hesaplama aracı ile hizmet veriyor. Hobi amaçlı veya küçük çaplı 3D baskı işi ile ilgilenen kişilere kolay bir kullanım ve başarılı bir arayüz sunan pratik bir hesaplama aracından bahsediyoruz. Araçta filament uzunluğu, baskı süresi, saat başına maliyet ve brüt kâr yüzdesi gibi temel parametreler yer alıyor.
- Karmaşıklık Düzeyi: Kolay
- Maliyet: Ücretsiz
- Ek özellikler: Kullanımı çok kolaydır.

MakerOS
MakerOS, imalat, tasarım ve mühendislik alanındaki işletmelere yönelik dijital bir platform olarak öne çıkıyor. 3D dosya görüntüleyiciler, ödeme ağ geçitleri, fiyatlama sistemleri vb. araçları barındırmasına ek olarak mükemmel bir 3D baskı maliyeti hesaplayıcısı bulunuyor. Birkaç temel parametrede yaygın kabullerin ötesine geçerek, küçük 3D baskı işletmeleri için mükemmel bir araç haline gelir.
Aynı zamanda ekipmanın servis ve bakımı gibi parametreleri ve işletmenin faaliyet gösterdiği alan için aylık kiralama ücretini içerir. Ücretsiz olduğunu vurgulayarak, MakerOS’un hesap makinesine bir göz atmanızı kesinlikle öneririz.
- Karmaşıklık Düzeyi: İleri Düzey
- Maliyet: Ücretsiz
- Ek özellikler: Servis, bakım ve kira gibi gelişmiş parametrelere ek olarak iş gücü maliyeti gibi detaylı hesapları da dikkate alır.

Omni
Omni, bilim ve finans gibi farklı disiplinlere yönelik yüzlerce hesap makinesi içeren çevrimiçi bir platformdur. Platform, en yaygından en nadire çok farklı amaçlara sahip 2000’den fazla hesap makinesine ev sahipliği yapıyor.
Kullanıcı arayüzü modern ve kullanımı kolay olan hesap makinesinin kendisi de oldukça basit ve kullanışlıdır. İlk bölümde kullanıcı, 3D baskı ürünü basmak için gerekli olan filamentin fiyatını ve filamentin uzunluğunu girer. Dilimleyici yazılım, belirli bir parçayı tamamlamak için gereken filament uzunluğunu tahmin eder, bu nedenle bu değeri kopyalayıp hesap makinesine yapıştırmanız yeterlidir. İkinci bölüm, baskı süresine göre işçilik fiyatını hesaplamak için kullanılırken, son bölüm, kar payı yüzdesinin eklendiği bölümdür.
- Karmaşıklık Düzeyi: Kolay
- Maliyet: Ücretsiz
- Ek özellikler: Modern bir arayüz ile amaca yönelik kullanışlı bir hesaplama aracıdır.

Shatter Box
Oyun geliştirme alanında bir bilgi kütüphanesi olmasına ek olarak indirilebilen ücretsiz bir hesaplama aracı sunar. Baskı süresi, malzeme maliyeti, kâr marjı gibi 3D baskı maliyet hesaplamasında rol oynayan temel parametreleri ve daha gelişmişleri üzerinde ayarlama imkanı sunar.
Bu aracı dikkate değer kılan bir özelliği, internet bağlantısı gerektirmemesidir. Bu sayede gerektiğinde çevrimdışı olarak kullanabileceğiniz, indirilebilir bir araçtır.
- Karmaşıklık Düzeyi: Değişkenlik gösterir
- Maliyet: Ücretsiz (ücretli olan gelişmiş özellikleri de bulunur)
- Ek özellikler: Kullanıcılar farklı 3D yazıcılara dayalı çeşitli profilleri burada kaydedebilir.

BONUS: 3D baskılarınız içinn hangi filamenti seçmeniz gerektiğini bilmiyorsanız, 3D Yazıcı Filament Rehberi‘mize göz atabilirsiniz.
Kaynak: All3DP
Leave a Reply