3 boyutlu baskı teknolojisine ayak uydurmanın çok önemli olduğu bir zamanda, Koral Oral, 3B yazıcıları kullanarak bir aydınlatma aparatının nasıl üretileceği konusunda bizlere değerli ipuçları veriyor. Aslında Özyeğin Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü kazanan Koral, bu bölümde 3 yıl okuduktan sonra Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümüne geçiş yaparak bir nevi tutkusunun peşinden gitmeyi seçmiş. Yaklaşık 10 senedir fotoğrafçılıkla ilgilendiğini söyleyen Koral, çektiği fotoğrafları da burada paylaşıyor. Koral’ın üniversite projesinde 3 boyutlu yazıcı teknolojisinden nasıl faydalandığını bize anlatmasını istedik.
3 Boyutlu Yazıcıyla Bir Proje Geliştirmek
Projeniz büyük ya da küçük, uzun ya da kısa olsun, 3B yazıcıları üretim sürecine dahil etmek sizlere bir takım avantajlar sağlayacaktır. Koral bunun farkında olsa gerek, okul projesini üretirken 3B yazıcılardan faydalanmayı tercih etmiş. Projede öğrencilerden bir masaüstü aydınlatma birimi tasarlamaları bekleniyormuş.
Koral, yaratıcı bir tasarım anlayışıyla, projesinde pergel modelini esas alarak ortaya bir masa lambası çıkarmış. Bir ucu masaya, diğeri ucu ise kullanıcının konforuna göre herhangi bir bölgeye sabitlenebilen bu lamba, fonksiyonelliği ile geleneksel tasarımlardan ayrılmayı başarıyor.
Pergel şeklindeki bu aydınlatma sistemi, iç kısmında LED şeritler barındırıyor. Bu LED lambalar, V şekli boyunca devam ederek gölge oluşumunun engellenmesini sağlıyor. Lambanın masa üstündeki açısı ve yönünün tek el yardımı ile ayarlanabileceğini söyleyen Koral, bu esnekliği vakum yardımıyla sabitlenen 3 boyutlu yazıcıda üretilmiş hareketli bir ayak yardımıyla sağlıyor.
3B Yazıcı Kullanma Fikri Nereden Geldi?
3D printing teknolojisinin ilgilendiği başlıca alanlardan biri olduğunu söyleyen Koral, her zaman aklına ilk gelen prototipleme aracının 3B yazıcılar olduğunu söylüyor. Daha önce Ultimaker 2+ kullanan Koral daha kompleks üretimler için ise Ultimaker 3 3 boyutlu yazıcıyı tercih ettiğini belirtiyor.
Ve ekliyor: “Geleceğin VR ve 3D printing üzerine kurulu olduğu bir dünyada, bizim de bu teknolojileri kullanarak bir şeyler üretmemiz gerekmektedir.”
3B Yazıcı Kullanmanın Faydaları Neler?
Proje sürecinde hazır parçalar bulmanın kendisi için büyük bir problem olacağını veya hiç bulamayacağını söyleyen Koral, 3D tasarım programı Solidworks ile kendi parçalarını üretmeyi seçmiş.
Tüm bu üretim sürecini ev ortamında yapmanın rahatlığının altını çizen Koral, bundan sonraki çalışmalarında 3 boyutlu yazıcı kullanımını daha da arttıracağını söylüyor.
Koral gibi birçok tasarımcı, mühendis, mimar 3 boyutlu yazıcıları kullanarak üretim süreçlerinde verimlilik elde ediyor. Bunlardan bir diğeri de moda tasarımcısı Miray Tok. Onun hikayesini de buradan okuyabilirsiniz.
Leave a Reply