Home Haber Ürdün’de Gazilere 3B Yazıcılar Çare Olacak

Ürdün’de Gazilere 3B Yazıcılar Çare Olacak

Ürdün’de Gazilere 3B Yazıcılar Çare Olacak
image_pdfimage_print

Daha önce birçok kez söylediğimiz, etrafta sıkça duyabileceğiniz gibi sağlık sektörü 3B yazıcılardan oldukça iyi bir şekilde yararlanıyor ve geleceğe dair ciddi umutlar vaat ediyor.

3ders.org’dan size aktarmaya çalışacağım habere göre, bölgedeki savaşların yaralı askerlerine ve sivillerine yardım etmeyi gaye edinmiş Ürdün’ün Amman şehrindeki bir hastane, bu aydan sonra 3B yazıcı destekli olarak faaliyetlerine devam edecek.

Editör’ün yorumlarına göre, Orta Doğu’da savaşın dibinde ama dehşete yeterli uzaklıkta olan Ürdün-Amman’da bulunan bir hastane, şu ana kadar yaklaşık 4500 yaralıya 10 bin kadar tıbbi operasyonda bulunmuş.

 

 

Bu ay yeni 3B yazıcıların kurulmasıyla beraber bundan sonra, göz-kulak sakatlıkları gibi ciddi konulara çözüm bulunmasının çok daha kolaylaşmasını istiyorlar.

Zaten dünya genelinde ucuz ve pratik olduğu için sıkça tercih edilen 3D printerlerin savaş gazilerine, mağdurlarına en kısa zamanda en özelleştirilmiş şekilde yardım etmesi umuluyor.

Bu konudaki hassasiyetimizden bahsetmeye gerek yok diye düşünüyorum. Umarım 3B yazıcıların savaş meydanlarında kullanılmasına hiç gerek olmaz.

3B yazıcı dünyasına yabancı olanlar için kısa bir özet geçmek gerekirse: 

Savaşta alt bacağını kaybeden ve hastaneye kaldırılan bir kişinin bacağına uygun bir alt bacak anında tasarlanıp -3B yazıcının marka-modeline göre- birkaç saat içinde basılarak ‘en azından’ uzun vadeli olabilecek bir geçici çözüm üretilmiş olacak. Normal şartlarda resmi yazışmalar-bağış talebi-uygun protez arama-maddiyat gibi sorunlar dolayısıyla bu süreç hasta için gerçekten uzun sürebilecek bir süreçken en fazla 1 gün içinde yeni bir kola, yeni bir bacağa sahip olması sağlanacak. 

Konuyu bir de ilk kaynağından –İngilizce- okumak isterseniz buyurun 

 

Not: Haber sunumundaki görseller temsilidir. Haber içeriğindeki fotoğraf ise Vice.com muhabiri tarafından çekilmiştir. 

 

Yazar: Hasan Hüseyin Kesen 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Tercihlerime bağlı olarak 3dörtgen'den e-posta almayı kabul ediyorum.