STL ve OBJ (Dosya Biçimleri) Arasındaki Farklar

3D verileri depolamanın birçok yolu vardır.STL dosya formatı, 3D dilimleyiciler (Cura, ideaMaker, Simplify3d vb.)ve Thingiverse ve MyMiniFactory gibi çevrimiçi dosya havuzları tarafından kullanılan standart format olan 3D baskıdaki rolü nedeniyle özellikle popülerdir .

Daha az yaygın olmasına rağmen, OBJ formatı da 3D baskı amaçları için kullanılır. Ancak, modeller hakkında daha fazla bilgi taşıdığı ve farklı yazılımlar tarafından daha kolay içe veya dışa aktarıldığı için genellikle animasyonsuz grafik uygulamalarında kullanılır .

Bu yazıda, her iki formatın temel özelliklerini gözden geçireceğiz ve uygulanabilirlik ve değer açısından karşılaştıracağız.

Onlar Neler?

STL ve OBJ biçimlerinin 3D modellerin geometrisini kodlama şekli çokgen kafesler aracılığıyladır. Bu, 3B nesnenin her yüzeyinin birbirine bağlı çokgenlerden oluşan yaklaşık bir ağ tarafından temsil edildiği ve nihai çözünürlüğün kaç tane çokgen olduğuna bağlı olduğu anlamına gelir.

“Standart Mozaik Dili” veya STL, 80’lerde 3D Systems tarafından 3D baskı için özel olarak oluşturulmuştur . Yalnızca üçgen ağlardan yapılmıştır ve uzunluk birimi (milimetre veya inç) gibi bazı model bilgilerinden yoksun olan çok hafif bir biçimdir.

OBJ veya “Wavefront Object”, adını film endüstrisi için yazılım çözümleri geliştiren bilgisayar grafik şirketi Wavefront Technologies’den almıştır. Dijital grafik dünyasında iyice yerleşmiş ve ileride göreceğimiz nedenlerle 3D baskı topluluğu içinde giderek daha popüler hale gelen açık kaynaklı bir formattır.

Model Yapısı

Bu iki biçim birkaç yönden farklılık gösterir. 3B modelleri benzer şekilde temsil etseler de yapısal olarak farklıdırlar ve bunun kullanılabilirlik ve son uygulamalar açısından etkileri vardır.

Bahsedildiği gibi STL, basit geometri için yeterli olan, tamamen üçgenlerden oluşan bir ağ olarak nesnelerin yüzeyini temsil eder. Daha yüksek bir model doğruluğu, daha fazla sayıda üçgen gerektirir, bu nedenle dosya boyutunu neredeyse katlanarak artırır. En yüksek çözünürlükte bile, yine de yaklaşık bir değer olacaktır.

Öte yandan OBJ, aynı dosyada birkaç farklı çokgen içerir ve hassas yüzey kodlamasını destekler. Faset şekilleri yerine yüzeyler, çok daha pürüzsüz ve doğru yüzeyler sağlar . Ancak bu, daha büyük dosya boyutları pahasına da gelir.

Renk ve Doku

Bu formatlar arasındaki diğer bir fark, renk ve doku bilgilerini nasıl işledikleridir. STL, bu özelliklerle ilgili herhangi bir bilgiyi saklayamaz. Bu nedenle, tamamen grafiksel uygulamalar veya çok renkli veya çok malzemeli 3D baskı içeren uygulamalar için en iyi format değildir .

OBJ bu noktada öne çıkar ve özellikle 3D tarama uygulamaları için kullanışlıdır. Bu format, gerçek fotoğraf bilgilerini, modeli saran ve taşınan iki boyutlu bir görüntüye (genellikle ayrı bir görüntü dosyasında saklanır) dahil edebilir.

Bu, OBJ’yi tam renkli 3D baskı teknikleri için uygun hale getirir , ancak AMF ve 3MF gibi diğer formatların bu amaç için daha uygun olduğu bilinmektedir.

Yazılım Desteği

Yazılım desteği açısından, hem STL hem de OBJ çok iyi kapsanmaktadır. STL, masaüstü 3B baskıda tümü olmasa da çoğu 3B dilimleyici için standart biçimdir . Sadeliği ve küçük dosya boyutu nedeniyle, 3B yazdırmaya yönelik tasarımları paylaşırken de en yaygın biçimdir.

OBJ, FDM için Cura, ideaMaker ve Simplify 3D ve reçine baskı için ChiTuBox ve PrusaSlicer gibi popüler 3D baskı dilimleyiciler tarafından desteklenir. Ancak format, 3D baskının ötesindeki uygulamalar için de yaygın olarak kullanıldığı için STL’den daha çok yönlüdür. Örneğin oyun geliştirme, OBJ dosyalarını sık sık kullanır. Bu nedenle format, grafik ve animasyon yazılımları tarafından geniş çapta desteklenmektedir .

Son Düşünceler

Bu formatlar birçok özelliği paylaşsa ve her ikisi de geniş 3B yazdırma amaçları için kullanışlı olsa da, her biri biraz farklı kullanım durumlarına yönelir.

STL, biraz daha az doğruluğa sahip bir 3B temsilidir, ancak birçok farklı uygulama için yeterince kesindir. Daha küçük boyutu, onu depolama ve hızlı paylaşım için mükemmel kılar, ancak genel olarak STL, 3B yazdırma amaçlarıyla sınırlıdır.

Buna karşın daha karmaşık OBJ, geleneksel olarak daha fazla modelleme ve düzenleme gerektiren uygulamalar da dahil olmak üzere 3B baskı dışındaki uygulamalar için kullanılır. Yine de, renk ve doku verilerini depolama yeteneği, OBJ’yi daha geniş kitleler için giderek daha erişilebilir hale gelen bir teknik olan çok renkli 3D baskı için uygun bir aday haline getiriyor.

Kaynak: https://all3dp.com/2/obj-vs-stl-file-format-differences/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Tercihlerime bağlı olarak 3dörtgen'den e-posta almayı kabul ediyorum.