Home Haber Otomotiv Devi Chevrolet, Yarış Araçlarında 3D Baskı Parça Kullanıyor

Otomotiv Devi Chevrolet, Yarış Araçlarında 3D Baskı Parça Kullanıyor

Otomotiv Devi Chevrolet, Yarış Araçlarında 3D Baskı Parça Kullanıyor
image_pdfimage_print

Son yıllarda otomotiv endüstirisnde artan 3D yazıcı kullanımına dair veriler gelmeye devam ediyor.

Otomotivde 3D Yazıcılar

Buick, Cadillac, GMC gibi markaların çatı şirketi olan General Motors grubunun alt şirketlerinden birisi olan Chevrolet, 3D baskı parçalar barındıran yarış araçlarının bu yıl toplam 130.000 kilometre yol yaptığını açıkladı.

Otomotiv devi, Ocak 2020’de, 75’er adet 3 boyutlu baskı parça bulunduran iki yeni aracı Corvette modellerini de kullanmaya başladığını duyurmuştu. Bu parçalar arasında yağ deposu, yakıt deposu girişi ve kapağı, sürücünün soğutucu kutusu (Yarışlarda sürücülerin fazla ısınmasını engellemek amaçlı geliştirilen sistem) ve entegre hidrasyon sistemi vb. parçalar bulunuyor.

2018 yılında 3D yazıcı teknolojisine yatırım yapmaya başlayan General Motors, 2 yıl içinde 300.000 dolardan fazla kâr ettiğini açıklamıştı.

Chevrolet’in Corvette, INDYCAR, NASCAR Camaro ve Silverado isimli araçları yıl başından beri 130.000 kilometre yol yaparken sadece Corvette C8.Rs isimli araç 7 farklı yarışta 15.000 KM’ye yakın yol yaptı. Corvette C8.Rs’te bulunan 75 farklı 3D baskı parçanın 50’si şirket içinde tasarlandı.

Chevrolet INDYCAR

Öte yandan INDYCAR isimli araçta daha önce yaşanan hataları azaltmak, maliyeti düşürmek ve daha kompleks bir tasarım kullanabilmek için; egzoz sisteminin bir parçası 3 boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak geliştirildi.

Son olarak NASCAR Camaro isimli araçta ise 500’den fazla parçanın prototipi 3B yazıcılar ile geliştirildi ve sonrasında ortaya çıkan son ürünler 24 farklı yarışta araçlara eşlik etti.

Chevrolet NASCAR Camaro

General Motors üretim bandına 3D yazıcıları entegre eden tek otomotiv şirketi değil, bütün otomotiv devleri 3D yazıcılardan faydalanıyor ancak GM, 2018 yılında CAD yazılım geliştiricisi Autodesk ile yaptığı iş birliği sayesinde fark yaratmayı başarmıştı.

“Chevrolet Motorsports, 3D baskılı parçaları kullanarak, üretim verimliliği, hafiflik, parça konsolidasyonu, yaratıcılık ve maliyet tasarrufu dahil olmak üzere katmanlı imalatın birçok faydasını kullanıyor. 3D baskılı parçalar, ürün geliştirme ve tasarım için kritik olan döküm veya frezelenmiş bileşenlere eşit güç ve dayanıklılık sunuyor.”

-General Motors, Katmanlı Tasarım ve Üretim Malzeme Mühendisliği direktörü, Audley Brown

Kaynak: 3dnatives.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Tercihlerime bağlı olarak 3dörtgen'den e-posta almayı kabul ediyorum.