Home Haber MIT’den 3B Yazıcıdan Çıkar Çıkmaz Yürüyen Robot

MIT’den 3B Yazıcıdan Çıkar Çıkmaz Yürüyen Robot

MIT’den 3B Yazıcıdan Çıkar Çıkmaz Yürüyen Robot
image_pdfimage_print

Bir grup araştırmacı, 3B baskı dünyasında uzun süredir çözülmeyi bekleyen kronik soruna yenilikçi bir yaklaşım getirmeyi başardı. Geliştirilen bu yeni teknik ile, sıvı ve katı materyaller aynı anda kullanılarak fonksiyonalite bakımından işe yarar nesneler üretilebiliyor. Evet, üretilen bu robot yazıcıdan çıkar çıkmaz yürümeye başladı!

 

 

Bildiğiniz gibi, ileri düzey robotlar vb. mekanizmalarda mekanik kuvvetlerin etkili bir şekilde kontrol edilebilmesi için sıvılardan faydalanılıyor. Dolayısıyla, bu tür bir robotun üretimi için sıvı ve katı materyalleri aynı anda basabilen bir 3B yazıcıya ihtiyaç duyduklarını söyleyen MIT’li araştırmacılar, sayısız deneme yanılmanın ardından çözümü INK-JET teknolojisinde bulduklarını söylüyorlar.

“Printable Hydraulics” adı verilen bu teknik şöyle işliyor: Öncelikle sıvı materyal damlacıkları baskı platformuna bırakılıyor, ardından birbirleriyle birleşen damlalar UV ışınlarıyla sertleştirilerek katmanlar yaratılıyor. Sonuçta ortaya sıvı ve katının iç içe olduğu bir 3B nesne çıkıyor.

 

 

Doğrusu bu teknik bilgiler bazılarımızın kulağını tırmalayabilir… Bu nedenle araştırmacılar, tekniği iş başında görmemiz için 6 ayaklı bir robot tasarımı dahi yapmışlar. Başta da bahsettiğimiz gibi, yazıcıdan çıkar çıkmaz yürüyebilen ve hatta mobil uygulaması sayesinde ileri-geri kontrol edilebilen bu robot, bizlere 3B yazıcı dünyasında fonksiyonalite çağına doğru atılan ilk adımı gösteriyor.

Robotun hareket etmesi için ekstra olarak eklenen tek şey bir adet DC motor. Açıkçası bu kabul edilebilir bir şey. Sadece 22 saatte üretilen robotun farklı fonksiyonlara, şekillere ve boyutlara sahip modellerinin de üretilebileceği söyleniyor.

MIT araştırmacıları tarafından afet gibi tehlikeli olaylarda bu tür robotların kullanılabileceği söyleniyor. Bu tür gerçek hayat senaryolarında, robotun sadece 22 saatte üretilmesinin kendilerine büyük avantaj sağlayabileceğini düşünüyorlar. Fabrikasyon tarafında robotun üretimi çok daha pahalı ve uzun zaman alıyor.

Belki de en büyük engellerden birinin aşıldığına tanıklık ediyoruz. Sizce 3B yazıcılarla tamamen fonksiyonel parçaların üretilmesi ne gibi sonuçlar doğurabilir? Evde kendi robotumuzu üretmek gelecekte ne kadar basitleşebilir?

Aşağıdaki videodan robotu aksiyon halinde izleyebilirsiniz.

 

 

Yazar: Çağan Kuyucu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Tercihlerime bağlı olarak 3dörtgen'den e-posta almayı kabul ediyorum.