3D yazıcıların gelişmesiyle birlikte malzeme teknolojisi de beraberinde hızlıca gelişiyor. Metal, seramik, ahşap hatta canlı dokularla 3D baskı yapılabilirken bu listeye MIT araştırmacıları sayesinde “cam” da eklendi.
GLASS from Mediated Matter Group on Vimeo.
MIT araştırmacıları uzun bir sürecin sonunda cam ana maddesi kullanarak baskı yapabilen bir 3D yazıcı geliştirdi. 1.040 santigrat derecenin üzerindeyken cam baskı yapabilen bu 3D yazıcı, standartların dışında üretim yapabildiği için diğerlerinden farklılaşıyor.
Bildiğiniz gibi cam, işlenmesi çok zor bir materyal olduğu için büyük işçilikler ve dolayısıyla maliyetler gerektiriyor. Ayrıca 3D yazıcıyla yapılmasına raümen dayanıklılığından ve dokudan ödün verilmiyor. Bu gelişmenin ardından 3D baskı cihazı ve cam kullanılarak oluşturulabilecek eşyaların ve objelerin önünde ki kreatif sınırlar biraz daha genişlemiş oldu.
3Dörtgen’in kurucusu Furkan Bakır ise Twitter’daki kişisel hesabından bu tür yazıcıların sanatsal çalışmalar için uygun olabileceğini ancak kısıtlı kontrol imkanı tanıdığı için belli patternlerin dışına çıkılmasının uygun olmadığını belirtti.
Bekleyip göreceğiz…
YAZAR: Mert Aktün
Leave a Reply