MIT ve Georgia Tech araştırmacıları, özel bir kamera sayesinde kapağı kapalı kitapların içerisinde yazan kelimeleri tespit edebilen bir buluşa imza attı. Kamera, müzeler ve benzeri ortamlardaki tarihi ve eşsiz kitapların kapaklarını açmaksızın içerisindeki bilgileri elde etmekte faydalı olabilir.
Nature Communication tarafından yayınlanan yazıda, bu özel kameranın kapalı kitaplardaki kelimeleri okumak için kızılötesi (infrared) ve mikrodalga spektrumları arasında bulunan terahertz ışınımlarından faydalandığı belirtiliyor.
Işınımlar kapalı kitabın sayfaları arasından geçtiğinde bir titreşime neden olarak belirli bir frekansta cihaza geri yansıyor. Kamera farklı kimyasallarla karşılaştığında farklı tepkiler veriyor. Sonuç olarak oldukça karmaşık algoritmalar kullanan kamera, bu ışınımları ölçüp yorumlayarak bunları kelimelere dönüştürüyor.
Araştırma ekibi, MIT’den Barmak Heshmat, Ramesh Raskar, and Albert Redo Sanchez ve Georgia Tech’ten Justin Romberg and Alireza Aghasi’nin katılımlarıyla oluşmuş.
Kamera şu an için kitabın ilk 20 sayfasındaki farklılıkları bulabiliyor ve bu 20 sayfanın ilk 9’undaki kelimeleri tespit edebiliyor. Bir ilki başaran ekip, kamerayı daha da geliştirerek kitabın kapağını bile açmadan tüm sayfaları tespit edebilmeyi umuyor…
Yazar: Çağan Kuyucu
Kaynak: businessinsider.com | ilgili içeriğe git
Leave a Reply