3B yazıcıların film sektöründe fütüristik veya fantastik filmlerin baş karakterlerini yaratmada ciddi şekilde kullanılmaya başlandığından bahsetmiştik. Hatta 3B yazıcı ile yapılmış bir filmi de aktarmıştık.
Aylardır sabırla beklediğimiz; canımız, gözümüz Scarlet Johannson’un da başrolünde oynadığı Ghost In The Shell filmi bu hafta vizyona giriyor. 1995 tarihli bir anime filminden uyarlanacak sinema filmi, yakın gelecekte geçecek ve robot içerikli aksiyon filmlerinden pek de farklı olmayacak gibi.
Anime izleyen birisi olmadığım için pek bilmesem de, duyduğum kadarıyla bu filmin 1995 versiyonlu animesi, kült olarak kabul ediliyormuş. Ben ilk fırsatta izleyeceğim, siz de izleyin
Asıl konumuza gelecek olursak, filmde kullanılan robotik iskelet, tamamen CGI (Computery Generated Imagery – Bilgisayar Üretimli İmgeleme) olarak değil de 3 boyutlu yazıcı ile üretilerek kullanılmış.
Yukarıda görebileceğiniz üzere, “Tested” kanalından Adam Savage, filmin setini ziyaret ederek birkaç soru sormuş. Elimizdeki bilgilere göre, bu robot-insanın basımında; lazer kesim teknolojisi, berrak reçine, siyah reçine, çelik ve naylon gibi farklı üretim ve 3B baskı tekniklerinden yararlanılmış. Yaklaşık 1 aylık bir süreç sonunda, 300den fazla parça kullanılarak bir araya getirilen bu iskelet uzaktan bile gayet kaliteli duran dokularıyla çok iyi bir görüntü veriyor.
Prototip ve özel üretim sürecinin hem maliyet hem de zaman açısından çok daha rahat geçmesini sağlayan 3D Printer teknolojisi, mevcut tüm sektörlere ciddi katkılar verecekken, belli başlı bazı sektörlerin tüm ivmesini tek başına omuzlayacak gibi duruyor. Bu sektörleri az buz kestirmek mümkün ama tam olarak hangi marketler özelinde olacağını zamanla göreceğiz. Mesela ben yayıncılık sektörü – sinema marketinde çok da fazla söz sahibi olacağını düşünmüyorum. En azından moda sektörü-giyim marketine göre çok daha az söz sahibi olacağını düşünüyorum. Bakalım neler olacak?
Buradan veya Twitter-Facebook üzerinden yorumlarınızı bekliyoruz
Yazar: Hasan Hüseyin Kesen
Leave a Reply