İsveçli mobilya devi IKEA, “Paylaşım ekonomisini Maker hareketiyle nasıl birleştirebiliriz?” sorusuna nokta atışı bir cevap olarak başlattığı yeni pilot programı sayesinde dünyanın dört bir yanındaki IKEA mağazalarında açılmış olan “Tamir Laboratuvarları” eşliğinde, eskimiş veya kırılmış mobilyaların 3B yazıcılar yardımıyla hayata kazandırılıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını amaçlıyor.
Dünyanın tüketim toplumu olma yönünde eğilim gösterdiği bir dönemde, bu gibi projelerin eksikliği yoğun bir şekilde hissediliyor.
İngiltere merkezli Furniture Re-Use Network’ün tahminlerine göre, satın alınan 10 milyon eşyanın en az 3 milyonluk kısmı, hala kullanılabilir durumda olmasına rağmen çöplüğün yolunu boyluyor.
Steve Howard (IKEA Sürdürülebilirlik Görevlisi) bu konuda şu açıklamalarda bulunuyor: “İlginç olan şu ki, para ödeyerek alabildiğimiz bu ürünleri her nasılsa tek kullanımlık sanıyoruz.”
Ve ekliyor;
“Bununla mücadele etmek zorundayız. Şirket olarak insanların, geri dönüşümü tamamlanan ürünleri yeniden tüketime kazandırabileceği bir ortam oluşturmayı kendi yükümlülüğümüz olarak görüyoruz.”
“Resource Chain Project” adıyla başlatılan bu yeni proje, başta Belçika ve Fransa olmak üzere birçok ülkede uygulanmaya başlandı. Hatta, eski veya kırılmış mobilyalarını geri dönüşüm laboratuarlarına getiren kişiler IKEA tarafından sağlanan alış-veriş kuponları ile ödüllendiriliyor.
Ancak aktarılan güzel bir söyleme göre, mobilyalarını getiren insanların büyük bir kısmı bu kuponları kabul etmiyormuş. Bu bakımdan projede paylaşım ekonomisi ruhunun hakim olduğunu söyleyebiliriz.
Henüz birkaç ülkenin öncülüğünde devam eden bu projenin, yakın zamanda geniş bir alana yayılması bekleniyor.
Hayret verici ancak IKEA, bazı eşyaların 3B yazıcıda üretilen parçalarla özelleştirilebileceğini söylüyor. Tıpkı bir dolabın, 3B yazıcıdan çıkan ayaklarla bir sandalyeye dönüşebilmesi gibi!
Projenin geri dönüşlerini merakla bekliyor olacağız…
Yazar: Çağan Kuyucu
Leave a Reply