Michigan Eyalet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde her şekil, boyut ve türden hastanın kapıdan girme ihtimali bulunuyor. Veteriner ortopedisinde, doktorların sadece bir iskelet sistemini değil, birçok iskelet sistemini öğrenmesi gerekiyor. Bazı günler kemik kırıkları, bazı günler iskelet deformiteleri veya bağ yırtıkları ile getirilen köpek veya kedileri görebiliyorsunuz. Buradan yola çıkan Küçük Hayvan Ortopedik Cerrahisi Yardımcı Doçenti Danielle Marturello, ekibinin karmaşık ameliyatları görselleştirmesine, planlamasına ve yürütmesine yardımcı olmak için stereolitografi (SLA) yazıcı kullanarak görüntüleme verilerinden ayrıntılı 3D modeller ve cerrahi kılavuzlar oluşturdu. Böyle bir gelişme mevcut materyallerin çeşitliliği aynı zamanda veterinerlik öğrencileri, stajyerler ve asistanlar için öğretim yardımcıları oluşturabileceği ve üniversitenin sağlayabileceği cerrahi sonuçları ve eğitim deneyimini iyileştirebileceği anlamına geliyor.
Yüksek kaliteli görüntüleme ile karmaşık vakalar çözülebiliyor
İnsan tıbbında olduğu gibi veterinerlik ortopedisi de büyük ölçüde kaliteli görüntülemeye dayanıyor. Dr. Marturello’nun herhangi bir hastayı gördüğünde, büyük olasılıkla minimumda bir röntgen isteme ihtimali bulunuyor. Ardından vakanın karmaşıklığına ve bir 3D modelin gerekip gerekmediğine bağlı olarak, muhtemelen ek bir CT taraması gerekiyor. Bununla birlikte insan tıbbından farklı olarak, hastalar ağrı düzeylerini veya konumlarını iletemedikleri için yüksek çözünürlüklü görüntüleme ve modelleme, kapsamlı bir fizik muayene ile birlikte hem teşhis hem de tedavi için bütünleyici bir hale geliyor.
Bu görüntüler ve modeller, araba kazalarının neden olduğu kırıklar veya iki kemiğin yanlış büyüdüğü ve hareket açıklığını veya normal işlevi engellediği büyüme deformiteleri gibi birkaç farklı patolojiye bakmak için kullanılıyor. Dr. Marturello’nun ekibi, patolojiyi incelemek ve ameliyatı önceden prova etmek için Beyaz Reçinedeki kemik modellerini Form 3 veya Form 3L yazıcılarda basıyor.
Örneğin;
Örneğin kliğine bir gün dizine çok yakın olan kaval kemiği parçalanmış bir köpek getirildi. Kırılma ekleme çok yakın olduğu için bir röntgende hasarın tam boyutunu görmek zordu. Dr. Marturello, kırık kaval kemiğini Beyaz Reçine kullanarak Form 3’e yazdırdı, modelleri sterilize etti ve çalışma ortamına getirilmeleri için güvenli hale getirdi.
Başka bir durumda bir köpeğin üzerindeki kırık doğru şekilde iyileşmemişti. Bu durum ‘kaynamamış’ bir kırık oluşturuyordu ve köpek iyi yürüyemiyordu. Ekleme çok yakın olduğu için Dr. Marturello’nun Dış Fiksatör adı verilen bir implant kullanması gerekiyordu. Ancak kırığın yeri nedeniyle implantı kemiğe tutturmak için kullanılan tipik pimler uymuyordu. Çözüm, bir halka bileşeni eklemekti ve Dr. Marturello, ilk olarak basılı bir kemik üzerinde çalışarak melez yapıyı köpek daha içeri girmeden modele yerleştirdi.
Hayvan sahiplerinin endişelerini gideriyor
İnsan tıbbında 3D baskılı modellerin yaygın bir kullanımı, hastaları spesifik patolojileri veya prosedürleri hakkında eğitiyor. Bununla birlikte anlayışlarını geliştiriyor ve karmaşık operasyonlar hakkındaki endişelerini azaltıyor. Dr. Marturello’nun ekibi, hastalarına ne olacağını açıklayamıyor fakat 3D baskılı modeller, evcil hayvan sahiplerine evcil hayvanlarının ihtiyaçlarının ayrıntılarını göstermede çok faydalı oluyor. Bu durum ayrıca klinik çalışmalarına ve ameliyatlara yardımcı olan ve bunları gözlemleyen asistanlar ve veterinerlik öğrencileri için de önem taşıyor. Dr. Marturello öğrencileri, stajyerleri ve asistanları için pratik yapmalarına ve teknik beceriler kazanmalarına olanak sağlamak için kemikleri ve ameliyatları modelliyor.
Veterinerlik okulunda 3D baskı kullanan birkaç kişiden biri olan Dr. Marturello, belirli bir patoloji görüntüleme veya işlemsel bir zorluk oluşturduğunda diğer bölümler tarafından da çağrılıyor. Form 3, Form 3B ve Form 3L yazıcılarını kullanarak, diğer cerrahların patolojiyi çıkarma yolunu tasavvur etmelerine yardımcı olmak için tümör ve organ modellerini Şeffaf Reçine veya Beyaz Reçinede yazdırabiliyor.
Kaynak: formlabs
Leave a Reply