UltiMaker Cura, Yeni Ağaç Desteği Sunuyor
UltiMaker Cura topluluğu ekosistemini geliştirmek için dinamik bir şekilde çalışıyor. Topluluk, yeni özellikler isteyerek ve hataları bildirerek bu gelişimi daima aktif tutuyor. Cura açık kaynak olduğundan, siz veya başka biri yazılımın nasıl geliştirileceği konusunda önerilerde bulunabilirsiniz. Bu topluluk üyelerinden biri de Thomas Rahm. Haziran 2020’de, “beklentilerini karşılamadıkları” için Ağaç Desteği’nde iyileştirmeler yapmaya başladığı bir bölüm oluşturdu. Daha sonra birçok kod satırı değişti. Ekip iyileştirmelerini daha geniş bir kitleye ulaştırmak için çalışmaya başladı.
Bunu yapmak için Cura 5.2’nin 5.3.0 Alpha + Xmas adlı özel bir sürümünü oluşturdular. UltiMaker Cura 5.2.1 ile karşılaştırıldığında sunulan tek değişiklik, yeni destekler için gerekli olanlardı. Bu yüzden unutmayın ki bu Cura 5.3 için bir ön inceleme değil. Ancak ağaç desteklerinin bu yeni sürümünü vurgulayan bir spot ışığı sürümü diyebiliriz.
Yeni Ağaç Desteği Uygulaması
Bu yeni ağaç destekleri, mevcut ağaç destek versiyonundan önemli ölçüde daha az filament kullanıyor. Mevcut ağaç desteklerinin, geri çekilme miktarını sınırlamak için birden çok dalı daha büyük bir dal halinde birleştirme eğiliminde olduğu yerlerde, bu ağaçların farklı bir şekli vardır. Bunla birlikte zorlu köşelere ulaşabilen daha küçük dalları vardır. Daha az filament ekstrüde edildiğinde, baskı süresinde de önemli bir azalma görürsünüz.
Bir başka önemli gelişme de artık bunların çıkarılmasının daha kolay olmasıdır. Destekleri çıkarmak için yine de bazı penselere ihtiyacınız olacak. Yine de bunları çıkarmanın ne kadar sürdüğü konusunda önemli bir zaman tasarrufu yaşayacaksınız. Dalların modelden kolayca ayrılması sayesinde, bu süreçte baskınıza zarar verme olasılığınız da azalır. Ağaç desteğinin modele temas ettiği yerde model üzerinde bırakılan yara izleri de önemli ölçüde iyileştirilerek daha temiz baskılar elde edilmiştir.
Artık ağaç desteklerinize aşağıdakiler dahil bir dizi yeni ayar uygulanabilir: destek engelleyici, modele göre ayarlar ve yatay genişleme desteği. Ağaç desteklerini değiştirebileceğiniz olası yolları genişletmek ve özelleştirme seçeneklerini normal desteklerle daha yakın hale getirebilirsiniz.
Baskı süresi daha hızlı olmasının yanı sıra dilimleme artık birden fazla çekirdek üzerinde yapıldığından dilimleme süreleri de azaltılmıştır. Bu, ayarlarınızı değiştirmenizi, değişiklikler yapmanızı kolaylaştırır. Bununla birlikte elbette bekleme sürenizi azaltır.
Test etmeye nasıl başlayabilirsiniz?
Bu yeni ağaç desteklerini hemen şimdi deneyebilirsiniz. Bunun için;
- UltiMaker Cura 5.3.0-Alpha-Xmas’ı indirin.
- Aşina olduğunuz baskılarla bazı testler yapın. Test amacıyla varsayılan olarak ağaç desteklerini etkinleştirilmiş bir şekilde sizi bekliyor.
- Herhangi bir geri bildirimi veya hatayı GitHub aracılığıyla paylaşabilirsiniz. (Sadece bir hata veya özellik isteği girin, otomatik olarak doğru geri bildirim şablonunu bulacaksınız.)
Teste başladığınızda akılda tutulması gereken notlar
Aşağıdaki ayarlar tanıtıldı:
- Ağaç Desteği Tercih Edilen Dal Açısı
- Ağaç Desteği Maksimum Dal Açısı
- Modele Göre Ağaç Destek Çapı Artışı
- Ağaç Desteği Modele Minimum Yükseklik
- Ağaç Desteği İlk Katman Çapı
- Destek Arayüzü Önceliği
- Ağaç Destek Limiti Şube Erişimi
- Ağaç Desteği Optimal Dal Aralığı
- Ağaç Destek Dinlenme Tercihi
Bir hata raporu göndermeden önce “Sürüm” notlarına bir göz atın. Bilinen tüm sorunların bir listesi olacaktır. Bu her iki taraf için fazladan çalışmayı önleyecektir.
Bununla birlikte bahsettiğimiz UltiMaker Cura alpha’nın ‘normal’ kullanım için uygun olmadığını unutmayın. Sadece test için kullanılmalıdır. Bir veya daha fazla hatayla (bazıları bilinen, bazıları bilinmeyen) karşılaşma olasılığınız daha yüksektir. Bunlar baskı kalitesini düşürebilir. Örneğin, profillerin UltiMaker Cura 5.3’e düzgün bir şekilde taşınacağını garanti değildir. Bu nedenle, yükseltmeden önce bunları kaydettiğinizden emin olun.
Son olarak bu alfa testine katkıda bulunarak sürdürülebilir bir çalışma modeline destek olacağınızı unutmayın!
Kaynak: UltiMaker