1

Kedi Dostumuz Benji 3D Yazıcı ile Basılmış Tekerlekli Sandalye Sayesinde Tekrar Koşabiliyor

Üç boyutlu yazıcılar hayatımıza girdiğinden beri uygulama alanları da günden güne artmakta. Profesyonel anlamda canlı insan dokuları, arabalar hatta gerçek bir insan yüzü dahi 3D yazıcılar ile üretilebilecekler arasında. Bu teknolojinin sağladıkları kişisel 3D yazıcı kullanıcıları tarafından da takip ediliyor. Amatör kullanıcılar kendi 3D yazıcılarında veya yerel baskı merkezlerinde istedikleri nesneyi elde edebiliyorlar. Az önce tanık olduğum konuşmada çocuğun, “anne bunu 3D yazıcıda üretebilir miyiz?” sorusuna annesinin “hayal et, çiz ve üret” şeklindeki cevabı sanırım 3D baskı teknolojisinin sınırlarını açıkça ortaya koyuyor. Bunun yanında kullanıcılar zaman zaman dört ayaklı dostlarımızın yaşam koşullarını iyileştirecek nesneleri de 3D yazıcılar sayesinde hayata geçiriyorlar.

 

Bunlardan biri de geçtiğimiz günlerde, 3D tarayıcılar ile çeşitli ürünlerin özelleştirilmesi amacıyla teknolojiler geliştiren bir startup’ın sahibi olan Tamir Lousky tarafından gerçekleştirildi. Şöyle ki, Lousky bundan yedi ay önce aniden bilinmeyen bir nedenle felce yakalanmış Benji isminde bir kedi ile karşılaştı. Benji tamamiyle hareketsiz olmamakla birlikte, kendini ön bacaklarıyla sürükleyebiliyordu. Hatta Lousky’nin dediğine göre “akşam yemeği vakti geldiğinde koşar adım hareket edebiliyordu”. Ancak Lousky bu durumdan pek hoşnut olmasa gerek ki 3D baskıdan yararlanarak bu soruna bir çözüm bulmuş.

 

Çözüm basit, Benji için 3D yazıcı ile üretilmiş bir tekerlekli sandalye. Bu sayede Benji sağlam olan ön bacaklarıyla kendini hareket ettirerek tekerleği döndürecek. Ve sonuç, tekrar koşabilen bir Benji. Lousky üretim sürecindeyse modelleme yazılımı olarak Blender kullanmış ve tekerlekli sandalye için 1cm ve 3cm’lik alüminyum barlar ile birleştirilebilen 3D parçalar modellemeye başlamış. Üretimde kullanılan üç çeşit 3D yazıcı ile basılmış parça var. Bu parçalar alüminyum barları birbirine bağlamak ve sağlam bir iskelet oluşturmak için kullanılmış. Şunu da belirtmek gerekir ki tüm parçalar Lousky’nin kendi yaptığı Prusa i3 Hephestos 3D yazıcısı ile üretildi. Üretim sürecinde ABS plastik kullanıldı ve her bir parçanın üretimi yaklaşık 1-5 saat aldı.

Benji ise yeni yaşam tarzına yavaş yavaş adapte oluyor. Ayrıca Lousky insanların kendi engelli evcil hayvanları için de bu yararlı parçaları üretmesi amacıyla parçaların 3D dijital modellerini ücretsiz olarak paylaştı. Doğrusu Lousky, bu muhteşem tekerlekli sandalyeye kavuşmak için sırada bekleyen bir kedi ve iki köpeğe bakıcılık yapıyor.

Umarız gelecekte her veteriner hazırda bir 3D yazıcı bulundurur. Üç boyutlu baskı teknolojisine teşekkürler canlılara yaşam kaynağı olduğu için…

Benji’nin tekerlekli sandalyesiyle ilk randevusuna aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.

Yazar: Çağan Kuyucu