1

SLA ve DLP 3D Yazıcılar Arasındaki Farklar

SLA/DLP Nedir?

SLA (Stereolitografi) teknolojisi, reçineyi ışıkla sertleştirerek çalışan bir 3D yazıcı teknolojisidir.Işık, fotopolimerizasyon denilen bir işlemle sıvı reçineyi katılaştırır ve üretilecek parçayı kat kat oluşturur.

DLP (Digital Light Processing) Stereolitografi’ye benzer bir sürecin olduğu fotopolimerin kullanıldığı katmanlı imalat teknolojisidir. En büyük fark ışık kaynağının olmasıdır. DLP, geleneksel bir ışık kaynağı olan ark lambası ile sıvı kristal ekran panelinin ya da deforme olabilen bir aynanın (DMD) kullanıldığı bir sistemdir.

SLA ve DLP: Reçine 3D Yazıcıları Karşılaştırma

Çözünürlük

DLP 3D baskıda, XY çözünürlüğü, projektörün tek bir katman içinde yeniden oluşturabileceği en küçük özellik olan piksel boyutuyla tanımlanır. Bu, en yaygını full HD (1080p) olan projektörün çözünürlüğüne ve optik pencereden uzaklığına bağlıdır. Sonuç olarak, çoğu masaüstü DLP 3D yazıcı, genellikle 35 ve 100 mikron arasında sabit bir XY çözünürlüğüne sahiptir.

SLA 3D yazıcılar için XY çözünürlüğü, lazerin nokta boyutunun ve lazer ışınının kontrol edilebildiği artışların bir birleşimidir. Örneğin, Form 3 LFS 3D yazıcı, 85 mikron nokta boyutuna sahip bir lazere sahiptir, ancak sabit çizgi tarama işlemi nedeniyle, lazer daha küçük artışlarla hareket edebilir ve yazıcı, parçaları sürekli olarak 25 mikron XY çözünürlüğünde teslim edebilir.

Doğruluk ve Hassasiyet

Kalibrasyon bu tür yazıcılar için çok önemlidir. DLP projektörler ile üreticilerin, yapı düzlemindeki eşit olmayan ışık dağılımı ve lenslerdeki optik bozulma ile ilgilenmesi gerekir; yani, ortadaki pikseller, kenarlardaki piksellerle aynı boyut veya şekilde değildir. SLA 3D yazıcılar, baskının her parçası için aynı ışık kaynağını kullanır; bu, tanım gereği tek tip olduğu anlamına gelir, ancak yine de bozulmaları hesaba katmak için kapsamlı kalibrasyon gerektirir.

En yüksek kalitede bileşenlere ve kalibrasyon derecesine sahip bir 3D yazıcı bile malzemeye bağlı olarak çok farklı sonuçlar üretebilir. Farklı reçineler, amaçlandığı gibi gerçekleştirmek için optimize edilmiş malzeme ayarları gerektirir; bu, kullanıma hazır malzemeler veya belirli bir 3D yazıcı modeliyle kapsamlı bir şekilde test edilmemiş reçineler için mevcut olmayabilir.

Yüzey Kalitesi

SLA ve DLP reçine 3D yazıcıların her ikisi de, tüm 3D baskı işlemlerinin en pürüzsüz yüzey kalitesine sahip parçalar oluşturmasıyla bilinir. Farkları tarif ettiğimizde, çoğu durumda bunlar sadece küçük parçalarda veya çok detaylı modellerde görülebilir. 3D baskıda nesneler katmanlardan yapıldığından, 3D baskılarda genellikle görünür, yatay katman çizgileri bulunur. Ancak, DLP görüntüleri dikdörtgen birim pikselleri kullanarak oluşturduğundan, dikey birim piksel çizgilerinin de etkisi vardır.

DLP 3D yazıcılar, dikey birim piksel çizgilerinin etkisine neden olan dikdörtgen birim pikselleri kullanarak görüntüler oluşturur. Bu görüntüde, dikey birim piksel çizgilerini solda doğal olarak görüldükleri ve ardından sağda daha kolay tanımlanabilmesi için ana hatları çizildiği gibi görebilirsiniz.

Birimi dikdörtgen olduğundan, birim piksellerin de kavisli kenarlar üzerinde etkisi vardır. LEGO tuğlalarından yuvarlak bir şekil yapmayı düşünürsek; kenarlar hem Z ekseninde hem de X-Y düzleminde basamaklı
görünecektir.

Voksellerin(Birim Pikseli) dikdörtgen şekli, kavisli kenarların kademeli görünmesini sağlar. Voksel ve katman çizgilerinin görünümünü kaldırmak, zımparalama gibi son işlemler gerektirir.

Hız ve Verim

3D baskıda hızı düşünürken, sadece ham baskı hızını değil, aynı zamanda çıktıyı da düşünmek önemlidir.

SLA ve DLP reçine 3D yazıcılar için ham baskı hızı genel olarak karşılaştırılabilir. Projektör tüm katmanı bir kerede ortaya çıkardığından, DLP 3D baskıdaki baskı hızı tekdüzedir ve yalnızca yapının yüksekliğine bağlıdır, oysa SLA 3D yazıcılar her parçayı bir lazerle çizer. Genel bir kural olarak, bu, SLA 3D yazıcıların küçük veya orta boyutlu tek parçaları yazdırırken karşılaştırılabilir veya daha hızlı olmasına neden olurken, DLP 3D yazıcıların büyük, tamamen yoğun baskıları veya çoğunu dolduran birden çok parçalı yapıları yazdırmak için daha hızlı olmasına neden olur.

Küçük bir DLP 3D yazıcı, küçük bir parçayı veya küçük parça grubunu yüksek çözünürlükte hızlı bir şekilde yazdırabilir, ancak yapı hacmi, parça boyutunu ve verimi sınırlar. Daha büyük bir yapı hacmine sahip farklı bir makine, daha büyük parçaları veya bir grup küçük parçayı daha hızlı, ancak SLA’dan daha düşük bir çözünürlükte yazdırabilir.

SLA 3D yazıcılar, tüm bu seçenekleri tek bir makinede üretebilir ve kullanıcıya çözünürlük, hız veya çıktı için optimize etmek isteyip istemediğine karar verme özgürlüğü sunar.

Hız, malzeme seçimine de bağlı olabilir.

Formlabs standart malzemelerinden dört kat daha hızlı baskı almayı sağlayan, ilk prototipler, dental ve ortodontik modeller için ideal olan Draft Reçine hızlı baskı reçinesine sahiptir.

Hızlı baskı başlatma hızlarından minimum destek çıkarma, yıkama ve kürlenme sürelerine kadar Draft Reçine, verimliliği en üst düzeye çıkarmak için optimize edilmiş bir iş akışına sahiptir.

Kaynak : Formlabs




Yüksek Hassasiyet Gerektiren Tasarımlar İçin Geliştirilen Form1+ Artık Türkiye’de

Tüm dünyada özellikle diş hekimliği, kuyumculuk ve endüstriyel tasarım alanlarında tercih edilen Form 1+’ı Türkiye’de satışa sunduk. Hammadde olarak reçine kullanan, SLA adı verilen ve reçinenin lazerle katılaştırılması yöntemiyle çalışan Form 1+, son derece detaylı objeleri kısa sürede yapmaya imkan tanıyor. Bu özel 3D yazıcı, Türkiye’nin ilk ve tek konsept  3D yazıcı mağazası 3Dörtgen’de ve İnternet sitemiz 3dortgen.com’da satışa sunuldu.

 

Form1+

3D yazıcı sektörünün tüm dünyadaki en önemli ürünlerinden Form 1+’i Türkiye’ye getirdik. Formlabs tarafından geliştirilen Form 1’in geliştirilmiş versiyonu olan Form 1+, özelllikle diş hekimliği, kuyumculuk ve endüstriyal tasarım alanlarında tercih ediliyor. Güçlü lazeri ve yüksek hızıyla, son derece detaylı ve zorlu objeleri kısa sürede üretebiliyor.

Küçük boyutları ile yaşam alanınızı sınırlamayan Form 1+, kullanıcı dostu yazılım arayüzü sayesinde kolayca yönetilebiliyor. Hammadde olarak reçine kullanan 3D yazıcı, reçinenin lazerle katılaştırıldığı SLA denilen sistem ile çalışıyor. Formlabs’ın kullanıcılarına sunduğu 2 yeni reçine alternatifi sayesinde, esnek malzeme ile üretim yapmak ve kalıp almak da mümkün. Form 1+’ı rakiplerinden bir adım daha öne taşıyan hammadde teknolojisi ve güçlü donanımıyla, hem tasarımları en ince detayına kadar yakalayarak oluşturuyor hem de en zorlu çizimleri bile hızla fiziksel hale getiriyor.

Form1+

 

Form 1+, 3Dörtgen tarafından 5750 dolar fiyat etiketiyle meraklılarının ve profesyonellerin beğenisine sunduk. Detaylı bilgi için 3dortgen.com’u ziyaret edebilirsiniz.

Kuyumculuk

Teknik Özellikler

Teknoloji: Stereolithography (SLA)
Baskı hacmi: 12,5 x 12,5 x 16,5 cm
Çözünürlük: 25/50/100 mikron
Ebat: 30 x 28 x 45 cm
Ağırlık: 8 kg
Çalışma Sıcaklığı: 18-28 °C
Güç Gereksinimi: 100-240 V