1

İlk Defa Bir Sanal Gerçeklik Uydusu Uzaya Fırlatılıyor

Space VR projesi kapsamında uzaya gönderilecek olan sanal gerçeklik uydusu, sanal gerçeklik kullanıcılarına oturdukları yerden uzayı keşfetme imkanı sağlayacak. Önümüzdeki yaz uzaya fırlatılması beklenen uydu, 4K çekim yapabilme kapasitesine sahip. Aynı zamanda Dünya’nın ilk sanal gerçeklik uydusu olma özelliğini taşıyor.   

 

 

SpaceX’in Falcon 9 isimli roketiyle uzaya fırlatılacak olan uydu, alçak dünya yörüngesine yerleştirilecek. Aslen bir Kickstarter projesi olan Space VR, 2015 yılında kitlesel fonlamaya açılmıştı. Ancak hedeflediği 500.000 dolarlık miktarı yakalamakta başarısız olmuştu. İpin ucunu bırakmayan Space VR girişimcileri, projeyi tekrar şahlandırmak amacıyla yeniden fonlama başlatmış, ancak yalnızca 100.000 dolarlık bir miktara ulaşabilmişlerdi.  

Neyse ki, bir yatırımcı aracılığıyla 1.25 milyon dolarlık bir yatırım almayı başaran girişim, artık hedeflerine emin adımlarla yürüyor. Overview 1 ismindeki uydu, jiroskop, vaziyet kontrol sistemi ve uçuş kontrol sistemi gibi bir uyduda olabilecek tüm özelliklere sahip.

Projenin kapsamı şimdilik uzayın 360 derecelik videolarını oluşturmak. Ancak ilerleyen zamanlarda uzaydan bir canlı yayın yapmayı da istediklerini ekliyor, ekip…

 

 

Yazar: Çağan Kuyucu

Kaynak: theverge.com | ilgili içeriğe git 




Dünyanın İlk Hepsi Bir Arada Uzay Anteni Başarıyla Üretildi

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Swiss şirketlerinin ortak çalışmaları ve uğraşıları sonucu dünyanın ilk 2 reflektörlü anteni başarıyla üretildi. 3B yazıcı kullanılarak üretilen bu anten, zorlu bir test sürecinden geçti ve ilk sonuçlar gerçekten umut verici.

 

 

Geçmişte üretilen antenlere kıyasla oldukça büyük avantajlara sahip olduğu söylenen bu anteni diğerlerinden ayıran en önemli özelliği kuşkusuz, Swiss şirketi tarafından özel olarak geliştirilen bir 3B baskı tekniğiyle üretilmiş olması.

Projenin mühendisi Rolo da bunu kanıtlar nitelikteki şu cümleleri kullanıyor: “Antenin yazıcıdan tek seferde çıkması, çok yüksek bir doğruluk oranı sağladı. Ölçümler ve alınan sonuçlar arasında mükemmel bir uyum var.”

Tabii ki anten örneği, büyük ölçekli şirketlerin kendi 3B baskı tekniklerini geliştirmelerine güzel bir örnek olarak sayılabilir. Swiss, bunu ilk yapan şirket değil. Oldukça sık karşılaşılan bu yöntem sayesinde, şirketler ev tipi (standart) bir 3B yazıcıyla üretilmesi mümkün olmayan materyalleri kendi geliştirdikleri baskı teknikleriyle üretiyorlar. Buna bir örnek de Luxe Excel’in özel bir 3B baskı tekniğini kullanarak kendi merceklerini ve optiklerini üretmesi verilebilir. Bu teknikler genel olarak katmanlı imalat teknolojisi üzerine inşa ediliyor.

Antenin 3B yazıcıda üretilmesi aslında birçok yönden avantaj sağlarken, iki neden diğerlerinden daha öne çıkıyor. Birincisi radyo frekanslarındaki kalite; ikincisi ise uzay fırlatmaları için oldukça önemli olan hafiflik konusu. Tahmin edeceğiniz üzere 3B yazıcılarla üretilen nesneler, kalıp üretime kıyasla çok daha hafif olabiliyor. Bu özellik, antenin uzaya başarılı bir şekilde fırlatılmasını sağlıyor. Ağırlık konusunda elde edilen başarı azımsanmayacak kadar büyük; tam 10x daha hafif.

Aşağıdan antenin test edildiği laboratuara ait bazı görseller ulaşabilirsiniz:

 

 

Yazar: Çağan Kuyucu