Google Tarafından Düzenlenen GDG 15 Etkinliğinde Teknolojideki Son Gelişmeleri Canlı Olarak Takip Ettik
Google’ın her sene düzenlediği etkinliklerden biri olan GDG 15 etkinliğinin İstanbul ayağı geçen hafta sonu gerçekleşti. Etkinliğin başlıca konularından olan Android ve Web Development hakkında Google Geliştiricileri, tecrübelerini katılımcılara aktarmanın yanı sıra Android M ile gelen yazılımsal özelliklerden de bahsettiler. Biz de bu yararlı etkinliği 3Dörtgen olarak yerinde takip ettik.
Şüphesiz en çok ilgi gören konulardan biri,yakın geleceğin teknolojileriydi. Yakın gelecekte hayatımız 360 derece saracak olan bu teknolojileri şimdiden görmek ve fikir sahibi olmak bizi heyecanlandırdı. Lafı fazla uzatmadan GDG 15’in en çok dikkat çeken başlıklarına kısa bir göz atalım.
Project Soli
Elimizi dijital dünya için bir giriş aygıtına çeviren Project Soli, içinde bulunan radar teknolojisi sayesinde el hareketlerimizi algılayabiliyor. Bir hareket sensörü işlevi gören Project Soli, ellerimizin hareketi sırasında yayılan sinyalleri algılıyor ve bunu modern teknolojinin çözümleyebileceği bir biçimde işliyor. Bu işlemin sonunda ise ne yapacağınız size kalıyor. İster havada parmaklarınızı birbirine sürterek telefonunuzun sesini yükseltin; isterseniz de evin tüm ışıklarını parmağınızı şıklatarak açıp kapatın.
Project Jacquard
Giysileri giyme şeklimizi değiştirecek sloganıyla karşımıza çıkan Project Jacquard, aslında elektrik akımını ileten bir manyetik ip. Hatta sıradan ipler gibi dokunarak manyetik bir kıyafet bile yapılabiliyor. Bu projeyle amaçlanan asıl hedefin, giydiğimiz kıyafetlere bağlı bir giriş arayüzü yaratmaktan geçtiği söyleniyor. Kıyafetimize dokunarak telefondan arama yapmak gibi kullanım alanları olsa da halen bir son tüketici ürünü haline gelmesi için çalışmalar devam ediyor.
Project Vault
Micro-sd kart küçüklüğünde bir bilgisayar olan Vault, ARM tabanlı bir RMOS işlemciye ve 4gb’lık bir hafızaya sahip. Karaktersel şifreleme yöntemlerinin hacker’lar tarafından kolayca çözülebildiği bir dünyada donanımsal bir şifreleme yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin, bu küçük bilgisayarı telefonunuzun sd kart yuvasına takarsanız, en popüler mesajlaşma uygulamalarındaki tüm mesajlarınız bu cihazların birbiriyle iletişim kurduğu bir port üzerinden şifrelenerek iletilecek (ancak karşınızdaki kişinin de bu cihazı kullanması gerekiyor). Aynı zamanda içindeki bir algoritma ile günlük internet alışkanlıklarınızı da öğrenen bu küçük bilgisayar, telefonunuz başkasının eline geçtiğinde kendini kilitleyerek güvenliği en yüksek seviyeye çıkarıyor.
Brillo
Brillo’yu basitçe tanımlamak gerekirse, tüm ev aletlerini akıllı telefonunuza bağlayan ve bu sayede ev aletlerinizi (lambalar, fırın, televizyon vs.) kontrol etmenize olanak sağlayan bir “Ev İşletim Sistemi” demek çok doğru olur. Samsung’un SmartThings’inden hatırladığımız Internet Of Things (IoT) maratonuna Google’ın da Brillo ile dâhil olduğunu ilan ediyoruz.
Project Jump
Project Jump, 21 adet Go-Pro kamerasının 3D yazıcı ile üretilmiş bir çember etrafına monte edilmesiyle oluşturulmuş bir sanal gerçeklik cihazı olmasının yanı sıra asıl amacı, sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanımı için içerik üretmek. Bu işi 21 adet Go-Pro kamerasının çektiği yüksek kalitedeki videoları birleştirerek ve bu videolarla 360 derecelik panaromik bir ortam yaratarak başarıyor. Ardından bu panaromik görüntü şirketin özel olarak geliştirdiği bir algoritmayla derinlik kazanıyor ve 3 boyutlu sanal ortama dönüşüyor. Şu anda Google Cardboard’la uyumlu olan Project Jump ileride çok daha popüler olacak gibi görünüyor. Aşağıda Project Jump’a ait bir videoya ulaşabilirsiniz.
Etkinlik linki: http://www.gdgistanbul.com/2015/08/gdg-istanbul-agustos15-etkinligi-yeni.html
GDG Istanbul linki: http://www.gdgistanbul.com/
YAZAR: Çağan Kuyucu