1

3 Boyutlu Tarayıcı Sahipleri için 10 Blog Kaynağı

3 boyutlu tarayıcı almayı düşünüyorsanız veya zaten bir tanesine sahipseniz kaynaklar arasında kaybolmuş olabilirsiniz. 3 boyutlu tarayıcı topluluğu, ilk aşamada, kafa karıştıracak bir büyüklüğe sahip gibi görünüyor. Bu karmaşayı gidermek için farklı internet siteleri, forumlar ve topluluklardan yola çıkarak bir kılavuz hazırladık. Hazırsanız başlayalım!

1. Holocreators Blog

3 boyutlu tarayıcılar üzerine çalışan Almanya merkezli Holocreators, oldukça ilginç bir videoblog projesi yürütüyor. Videoblogda, 3 boyutlu tarayıcıların çalışma prensibine, CAD ve katmanlı üretime dair detaylar paylaşıyorlar. “NURBS”, “mesh”, “point cloud” gibi terimlerle ilgili kafanız karıştıysa, bu blog kesinlikle işinize yarayacak. Blog, yeni başlayanlar ve bilgilerini tazelemek isteyenler için faydalı bir tercih olacaktır. 

2. Springer Open

3 boyutlu dünyasına dair ekipmanlara hakim ve bu konuda akademik yaklaşımları benimsiyorsanız, Springer Open’ı inceleyebilirsiniz. Platform, 3 boyutlu taramaya dair temel düzeyde bilgilendirici çalışmalardan kültürel miras, jeoloji ve tıbbi makalelere kadar birbirinden farklı çalışmaya ev sahipliği yapıyor.

3. 3D Natives

3Dnatives, 3B baskı ve uygulamaları konusunda en büyük uluslararası çevrim içi medya platformunu oluşturuyor. Düzenledikleri webinarlar, ileri seviye 3 boyutlu tarayıcı kullanıcıları için ilgi çekici olabilir. Bununla birlikte 3D Natives’i düzenli olarak takip ederek, endüstrideki gelişmelerde güncel kalabilirsiniz.

4. Aniwaa

Aniwaa, 3B ekipmanlarında pazar devi olmasının yanı sıra, güncel haberlerin ve uzman makalelerinin yayınlandığı oldukça verimli bir kaynak olmasıyla dikkat çekiyor. En son haberleri öğrenmek ve sektörün önde gelen profesyonellerinden, pratik kılavuzları ve kontrol listelerini okumak için internet sitelerine göz atabilirsiniz.

5. Sketchfab

3B taramalarınızı insanlarla paylaşmak istiyorsanız veya ilham alabileceğiniz fikirlerin arayışındaysanız, Sketchfab sizin için uygun bir adres olabilir. Bu platform, 3B modelleri indirmenize, düzenlemenize ve topluluk ile paylaşmanıza olanak tanıyor. Bir blog yönetiyorsanız, kendi internet sitenizde bir portföy sergilemek için Sketchfab görüntüleyiciyi kullanabilirsiniz. Her bütçeye uygun çeşitli abonelik planları bulunuyor.

6. AnyConv

AnyCony, 3B tasarım belgeleri dahil, farklı formattaki birçok belgenin dönüştürülebileceği bir internet sitesi. Dönüştürülebilen belge formatları arasında .stl, .obj, .dwg gibi seçenekler bulunuyor. Tamamen ücretsiz olan bu site, projelerinde birden fazla program kullananlar için ideal bir kaynak olabilr. 

7. 3D Scanning Users Group

3D Scanning Users Group, alanında uzman kişilerin bulunduğu özel bir kanaldan oluşuyor. Güçlü bir topluluk olduğu için ileri seviye 3B-tarama heveslileri adına oldukça faydalı olabilir.

8. LinkedIn 3D Scanning Group

3D Scanning Grubu 3B tarama, veri işleme ve dijital inceleme gibi konularda deneyimlerin paylaşıldığı ve tartışıldığı özel bir topluluktan meydana geliyor. Topluluk bünyesinde yaklaşık 12.000 profesyonel bulunuyor. Bilgi birikimi ve paylaşımı anlamında tercih edeceğiniz bir kaynak olabilir. 

9. Reddit

Tartışma sitesi Reddit’te alanınızla ilgili destekleyici topluluklar bulabilirsiniz. “3D Scanning. A place to post news, discussions and personal projects” grubu profesyonelleri ve amatör heveslileri platformu altında bir araya getiriyor. Buradan yardım ve tavsiye için destek alabilirsiniz. 

10. MyMiniFactory

MyMiniFactory’de yapabileceğiniz birçok işlem bulunuyor. Burada 3B dosyalarınızı paylaşabilir, yayınlama veya model alıp, satma gibi olanakları kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra öğretici içeriklere, farklı fikirlere ve hikayelere ulaşabilirsiniz. Çok yönlü olan bu platforma göz atmanız faydalı olabilir.




2021’de 3D Yazıcı Sahibi Olmak Çok Kolay

Zorlu bir 2020 yılını geride bıraktık. Bu yıl bize, birçok şeyi her zamankinden daha fazla hatırlattı; paylaşmayı, korumayı ve herkes için üretmeyi.

2009 yılında teknolojiyi kısıtlayan patentlerin birer birer süresi bitmesiyle birlikte hızlı bir gelişim sürecine giren 3D yazıcı teknolojisi; hem işletmeler hem de kişisel kullanım için çok uygun fiyatlı ‘mini fabrikalar’ olarak hayatımıza girdi.

Yıllardır gittiğimiz etkinliklerden, misafir ettiğimiz insanlardan ve sosyal medya üzerinden iletişim kurduğumuz takipçilerden öğrendiğimiz tek bir şey varsa o da 3D yazıcının herkese hitap ettiğidir. 3 boyutlu yazıcılar; mühendis veya matematikten her zaman korkmuş bir şair fark etmeksizin, farklı gelir seviyesine sahip gruplardan tüm kullanıcıların çok kısa bir sürede kolayca öğrenebileceği ve kullanabileceği cihazlardır.

3D yazıcı kullanabilmek için yapmamız gereken 2 temel şey var:

1) 3D Yazıcı edinmek
2) 3D modele sahip olmak veya tasarlamak

1) Yazıcıyı edinme kısmını bir şekilde hallettiğinizi düşünelim. Zira, 1900 liradan 100.000 liraya kadar farklı amaçlar için tasarlanmış 3D yazıcılar var. Senin de kendi amacına uygun bir yazıcı bulman çok da zor olmayacaktır. Bu konuda tecrübeli arkadaşlarımıza danışmak istersen bize ulaşabilirsin.

2) Başta oyun ve film dünyası olmak üzere dijital ortamların en çok aranan yeteneklerden birisi olan 3 boyutlu modelleme becerisi, 3D yazıcılarda da önem kazanıyor. Yani 3D modelleme konusunda biraz tecrüben varsa, 3 boyutlu yazıcı kullanırken de geriye bir tek hayal gücün kalıyor. Fakat 3 boyutlu modelleme konusunda tecrüben yoksa? Bu durumda da fazla endişelenmeye gerek yok. Bu yazıda hem ücretsiz tasarımlar bulmayı hem de kolay ve ücretsiz şekilde kendi tasarımlarını yapmayı öğrenebileceksin.

A) Nasıl 3D Model Bulurum?

Öncelikle nasıl 3D modeller bulabileceğimize bakalım. Zira, 3D yazıcı sahibi olmak için tasarım yapmayı bilmemize pek de gerek yok.

Aşağıdaki sitelerden ihtiyacın olan hobi ürünlerine, aksesuarlara, yedek parçalara, araç-gereçlere ve daha fazlasına ücretsiz veya ücretli şekilde ulaşmak mümkün.

Daha fazla kaynağa erişmek için buraya göz atabilirsin

B) Nasıl 3D Model Tasarlarım?

“3 Boyutlu yazıcı aldım ama sonsuza kadar internetteki ücretsiz tasarımlara bel bağlamak mantıklı mı” diye kendine soruyor olabilirsin. Bir yandan da 3 boyutlu modelleme yapmayı öğrenmeye başlamanda fayda var. Ücretsiz ve eğitim amaçlı geliştirilmiş modelleme programları ile kendi dünyanı ve kendi ürünlerini tasarlamaya başlayabilirsin.

TinkerCAD

3 boyutlu modelleme konusunda dünyanın en çok tanınan markası olan Autodesk’in çocuklar ve 3D modellemeye yeni başlayanlar için geliştirdiği TinkerCAD, tarayıcı tabanlı bir yazılım olmasıyla erişiminin herkes için oldukça kolay olduğunu söylemek mümkün.

Eğitim amacıyla geliştirilen platformda yeni başlayanlar için birçok ders yer alırken, 3D tasarım konusunda bilgili olanların da başkalarına ders verebilmesi mümkün.

3D Slash

3Dslash ile ister ‘eklemeli’ tasarım, istersen de ‘eksiltmeli’ tasarım yapabilirsin. Diğer 3D modelleme yazılımlarının aksine bir de ‘eksiltme’ seçeceği sunan 3D Slash’ta kocaman bir küp bloğu oyma yöntemiyle şekillendirmek mümkün.

Tıpkı TinkerCAD gibi tamamen ücretsiz ve tarayıcı tabanlı olan 3D Slash’e göz atmanda fayda var.

ZBrush Core Mini

3 boyutlu modelleme dünyasının en eğlenceli ve en yaratıcı yazılımlarından birisi olan ZBrush’a başlamayı düşünüyorsan ve öğrenme sürecinde ödeme yapacak bütçen yoksa ZBrush Core Mini’ye erişmek için ücretsiz olarak üye olman yeterli.

Heykeltıraşlık yazılımı olan ZBrush ile birbirinden güzel karakter tasarımlarına imza atmak mümkün.

Ayrıca ZBrush’ın profesyonel versiyonuna da buradan ulaşabilirsin.

Sonuç olarak; 3 boyutlu yazıcılar gerek kullanım kolaylığı, gerekse de sunduğu çözümler ile büyük küçük herkese hitap eden ve herkes tarafından kolayca kullanılabilecek bir mini fabrika olarak karşımıza çıkıyor. Eğer bir süredir 3D yazıcı edinmeyi düşünüyor ancak farklı sebeplerden dolayı tereddüt ediyorsan belki de yeni yılla birlikte yeni bir yolculuğa başlamanın vakti gelmiştir.