1

Dünya Çevre Günü: 3D Baskı, Gezegenimizin Kaynaklarını Korumaya Yardımcı Olabilir mi?

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutluyoruz! 🌍 Bu özel gün, 1972’de Stockholm’de düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda doğdu ve doğayı koruma ile sürdürülebilir bir gelecek için farkındalık yaratma amacı ile her yıl kutlanıyor.

Gezegenimizi korumak, günümüz toplumunun karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan biri. Ancak, mentaliteleri değiştirmek uzun ve zorlu bir süreç. Bu süreçte birçok inisiyatif, Dünya’nın kaynaklarını korumak amacıyla çeşitli geliştirmeler yapıyor. Bunlardan bazıları, çözüm olarak katmanlı üretimi (additive manufacturing) kullanmakta. Çünkü 3D baskı, herhangi bir parça üretiminde malzeme ekleme teknolojisi ile israfı azaltır ve diğer üretim yöntemlerinden daha “yeşil” bir çözüm sunuyor. Bununla birlikte yerel üretime odaklanmayı ve daha döngüsel bir ekonomi oluşturmayı teşvik etmesi de cabası.

Toprak

TOVA: Yerel Toprakla Yapılan İspanya’nın İlk 3D Baskılı Evi

TOVA, Barcelona’daki Katalonya İleri Mimarlık Enstitüsü’nden (IAAC) bir grup öğrenci ve profesyonel tarafından WASP’ın 3D baskı olanakları ve Rhinoceros 3D’nin Grasshopper yazılımı kullanılarak oluşturuldu. Bu projede, geleneksel inşaat yöntemleri ile katmanlı üretim birleştirilerek en iyi sonuçlar elde edildi. İnşaat malzemeleri tamamen sürdürülebilirdi: kil ve su. Kil ve suyun doğru karışımını elde etmek için toprak koşulları üzerine araştırma yapıldı ve böylece duvarların kalıplanması sağlandı. Bu ev, 1:1 ölçekli bir 3D baskılı konut prototipi olarak inşa edildi ve hava koşullarına dayanıklı hale getirildi. Hem sürdürülebilir hem de konforlu bir ev olarak tasarlandı.

Foto: IAAC
Foto: IAAC

TECLA: Ham Toprakla 3D Baskılı Ekolojik Sürdürülebilir Konut

TECLA, Ravenna, Massa Lombarda’da yerel ham toprak kullanılarak 3D baskıyla yapılan ekolojik sürdürülebilir bir konut. Mimar Mario Cucinella ve WASP arasındaki işbirliği sayesinde yaratılan TECLA, karbon nötr bir ev olup, yerel ham toprak kullanımıyla inşaat malzemelerinin taşınmasını gereksiz kılarak atıkları azaltma özelliğine sahip. Ev, iklim ve enlem dikkate alınarak tasarlandı ve toprak karışımı, ısı yalıtımı ve havalandırma açısından en iyi koşulları sağlamak için optimize edildi.

Foto: Mario Cucinella
Foto: Mario Cucinella

Su

Mar Menor’daki Kirli Suları Temizlemek İçin 3D Baskı Kullanımı

Su, Dünya yüzeyinin yaklaşık %71’ini kaplar ve gezegenimizin sağlığı için kritiktir. Ancak, su kirliliği birçok endüstriyel felakete yol açıyor. İspanya’daki Mar Menor’da yaşanan çevre felaketi bunun bir örneği. Burada 3D baskı teknolojisi kullanılarak, kirleticilerin sudan temizlenmesi için cihazlar üretilmiş. Bu cihazlar, kirleticileri sudan temizlemek için karbon adsorban ile birleştirilmiş. Yapılan testler, kirleticilerin 24 saat içinde sudan temizlenebileceğini göstermiş.

Andreu Figuerola, Fernando Maya ve Gemma Isabel Turnes tarafından tasarlanan 3D baskı cihaz

3D Baskı ile Mercan Resiflerinin Yeniden İnşası

İklim değişikliğinin en kötü sonuçlarından biri, dünya çapındaki mercan resiflerinin yok olmasıdır. Neyse ki, 3D baskı sayesinde birçok inisiyatif, deniz ekosistemlerini yeniden inşa etmeye çalışıyor. Hong Kong’da, D-shape ve archiREEF gibi projeler, yapay mercan resifleri yaratmak için katmanlı üretim kullanıyor.

Foto: archiREEF

Yangın

Axle Box’ın 3D Baskılı Dronlarıyla Yangınlarla Mücadele

Kamu güvenliği teknolojisi geliştiricisi Axle Box Innovations, yangın yönetimi ve koruma için 3D baskılı dronelar geliştiren bir girişim. Yüksek sıcaklığa dayanıklı bu dronlar, yangın güvenliği uygulamaları için hafif ve sağlam bir donanıma sahip. Axle Box, bu droneların hızlı üretimi için 3 boyutlu yazıcı teknolojilerini kullanıyor.

Foto: Essentium

Her durumda, bu farklı örnekler aracılığıyla, 3D baskının teknolojiyi ve sürdürülebilirliği bir araya getirme yolunda ilerlediği çok açık. Hepimiz için daha parlak bir gelecek sağlayan yeni teknolojiler ve teknikler hakkında rapor vermeye devam etmeyi umuyoruz! Peki, bu çevre dostu 3D baskı teknolojileri hakkında sen ne düşünüyorsun?

Kaynak: 3dnatives.com




Elektronik Ürün Pazarına 3D Baskı ile Gelen Çeşitlilik

Son yıllarda üreticiler çoğunlukla değişen tüketici tercihleri ​​doğrultusunda ürün geliştirme ve üretim hatları kurma konusunda birtakım zorluklarla karşılaşıyor. Bu tercihler öncekilerden daha hızlı değiştiğinden hızlı prototipleme ihtiyacı ortaya çıkıyor. Tüketicinin tercihleri yalnızca değişmekle kalmıyor, aynı zamanda daha istikrarsız hale geliyor. Tüm bunlar pazar segmentlerinin çeşitli ve küçük olması anlamına geliyor. Geleneksel endüstriyel süreçlerininse bu zorluklara karşı oldukça etkisiz kaldığını görülüyor. Bu durumdan payını alan elektronik ürün pazarı çeşitlilik ihtiyacına 3D baskı teknolojisi ile çözüm arıyor.

Sık Prototipleme için Elektronik Ürün Geliştirilmesi Gerekiyor

Elektronik ürün endüstrisinin, tüketicileri çekmek için sürekli olarak yeni ürün tasarımları geliştirmesi gerekiyor. Bu da ürün geliştirme aşamasında sıklıkla prototip oluşturmanın gerekli olduğu anlamına geliyor. Geleneksel prototipleme, araçlar, sınırlı makineler, yapıştırıcılar, malzemeler ve insan emeği gibi temel kaynaklara dayanıyor. Tüm bu kaynaklar elinizin altında olsa bile, izlenecek bir dizi standart adım bulunmuyor. Mühendislerin parçaları tek tek oluşturması ve sonrasında bir araya getirmesi gerekiyor. Bu gibi durumlarda geleneksel prototipleme, yapıları elle imal etmek, çok sayıda tek parça üretmek ve bunları birleştirmek için büyük bir zaman kaybı anlamına geliyor.

Tasarla-Prototiple-Onayla


3D Baskı Hızlı Prototiplemeye Nasıl Yardımcı Olur?

3 boyutlu baskı, geleneksel prototipleme işleminde dahil olan ve uzun zaman gerektiren süreçleri ortadan kaldırır. Bir 3D yazıcının üretim yöntemi, karmaşık yapıları bile tek seferde üretmeye izin verir. Bu sayede 3D baskı, geleneksel üretim sürecinde günler süren ve manuel çalışma gerektiren karmaşık parçaları saatler içerisinde üretebiliyor.

360 derecelik bir ses deneyimi için tasarlanmış içi boş ve karmaşık çerçeve prototipleri 3D baskı ile hızla üretilebilir.

3D baskı prototipler artık el yapımı bir prototipten daha ayrıntılı olabilir. Brainy Bee UAV‘nin geliştirilmesi sürecinde görev alan mühendislik ekibi, nihai bir ürüne benzer yapıya sahip bir 3B baskı kamera montajı aparatı oluşturdu. Ekip, 3 boyutlu baskı kullanarak kamera montaj aparatını üretmeden önce hepsi birbirine yapıştırılmış, elle kesilmiş fiber takviyeli levhalar olan kaba bir montajı doğaçlama olarak gerçekleştiriyordu. Kullanıcıların çoğu, 3 boyutlu baskı sayesinde prototip hazırlama süresinde zaman konusunda olağanüstü bir azalmaya tanık oldu.

Brainy Bee UAV

FFF 3D Baskı ve Elektronik Ürün Üretimi Talebi

Talep üzerine üretimin popülerliği, gelişmekte olan pazarın kırılgan yapısını tüm gerçekliğiyle yansıtıyor. Geleneksel imalat, yalnızca seri üretimle kâr sağlar ve aynı zamanda önemli ölçüde bir varlık yatırımı gerektirir. Bu durum, küçük seri üretimler için bir engel teşkil ediyor. 3D üretime baktığımızdaysa 3 boyutlu baskının farklı bir maliyet-miktar oranı bulunuyor.

Geleneksel üretimde birim maliyetin azalması için yüksek hacimde üretim yapmak gerekir.

Ürünlerin birim maliyeti, düşük miktarlı çıktı ile modernize edilmiş geleneksel bir üretim sürecinde olacağından çok daha düşüktür. Her 3D yazıcının geleneksel süreçten farklı olarak bağımsız bir üretim merkezi olduğunu atlamamak gerekir. Bu, küçük işletme sahiplerinin üretime başlamak için yalnızca tek bir yazıcıya ihtiyaçları olduğu ve üretim kapasitelerini artırabilmek için yalnızca birkaç yazıcıya daha ihtiyaç duydukları anlamına geliyor.

FFF 3D yazıcının malzeme uyumluluğu, küçük seri üretimlerde 3D baskıyı bu denli değerli kılan bir diğer önemli faktördür. Ürünler bir araya getirildiğinde ürünün istenilen performansı vermesiyle sonuçlanan farklı özelliklere sahip birden fazla malzeme türünü içerir. Bu kapsamda FFF 3D yazıcılar; ABS, PC, PP, PETG, Karbon Fiber Takviyeli Naylon ve TPU gibi ev, ticari ve mühendislik ürünlerinde yaygın olarak kullanılan çok sayıda yüksek kaliteli termoplastik türünü uyarlayabilir.

Black Bird UAV

Her bir filamentin mekanik özelliklerine bağlı olarak, 3D baskı parçalar son ürün olarak kullanılabilir. Örneğin, Nightingale Güvenlik şirketi Black Bird isimli İHA’sını her parça için farklı malzeme özellikleri gereksinimini göz önüne alarak tasarlıyor. Peki bu ne anlama geliyor? Bu adımla birlikte Nightingale Security nispeten az sayıda aylık sipariş aldığı durumlarda bu parçaların her biri için birkaç farklı kalıba yatırım yapmak yerine her parçayı ayrı işlevler için farklı bir filamentle basarak üretmeyi tercih ediyor. Örneğin, darbelere karşı en yüksek direnci sağlayabilmek için çerçeve kenarları PC filament ile basılıyor.

Black Bird UAV

Raise3D’den Destek

Raise3D ürünleri, hızlı prototiplemeden talep üzerine üretime kadar bu tür durumlara yardımcı olacak benzersiz özellikler sunar. Mühendisler üretim sürecinde malzeme performansları ve işleme uyumluluğu için farklı seçeneklerini değerlendirir. Örneğin Raise3D Pro2 Plus, 300 °C’ye kadar sıcaklığa sahip yüksek ısıyla ekstrüzyon sistemine ve oldukça aşındırıcı malzemeler için özel nozul seçeneklerine sahiptir. Daha yüksek ısıtma kapasitesi, yazıcının daha düşük ısıtma kapasitesine sahip olanlardan daha yüksek performanslı filamentleri işlemesine izin verir. Raise3D ayrıca birçok filamentin baskı şablonlarını barındıran çevrim içi bir veri tabanı olan ideaMaker Kitaplık’ını sunar. 3D yazıcı sahipleri, optimize edilmiş profilleri ücretsiz olarak 3D baskıları için kullanabilir.

Elektrikli ürünler için görünümlerinin kalitesinin ürünün çekiciliği için kritik olduğu aşikâr. Raise3D’nin FFF yazıcıları, endüstriyel sınıf bileşenler ve benzersiz mekanik teknoloji sayesinde yüksek baskı kararlılığı ve hassasiyetine sahiptir. 3D yazıcıların yüksek kaliteli yapısı, pürüzsüz yüzeyler ve net açılarla her boyutta ve geometride 3 boyutlu olarak yazdırılmış parçalar üretmelerine olanak tanır. Yaratıcı aydınlatmada uzmanlaşmış Still Alive Lights‘ı ele alalım. Sadece 1 mm kalınlığında taç yaprağı şeklinde bir abajur üreten ekip kalınlığı taç yaprağına belirli bir şeffaflık verecek şekilde tasarladı, bu sayede ışık her ne kadar az parlak olsa da ürünün içinden geçebiliyor.

Still Alive Lights

Farklı Ölçekteki Üreticiler ve 3D Baskı

Çoğu küçük ve orta ölçekli işletme sahibinin pahalı ve oldukça büyük olan endüstriyel sınıf 3D yazıcılar için sınırlı bütçesi ve alanı bulunuyor. Pro2 Plus ve diğer Raise3D yazıcılar endüstriyel düzeyde performans sağlamanın yanı sıra masaüstü 3D yazıcı düzeyinde bütçe ve alan sunuyor. Bu özellikler, işletme sahiplerinin gerektiğinde birden çok Raise3D yazıcıyı kolayca dağıtmalarına ve genel baskı kapasitelerini genişletmelerine olanak tanıyor. Ek olarak, Raise3D’nin bulut tabanlı platformu RaiseCloud, kullanıcıların yazıcılarını daha verimli çalıştırmalarını sağlıyor. Aynı zamanda yazıcı sahipleri RaiseCloud aracılığıyla kişisel bilgisayar veya akıllı telefonlar üzerinden tüm yazıcılarını kumanda edebiliyor. Bu 3 boyutlu yazıcı ağı çoklu baskı görevleri için birden çok yazıcıyı koordine etmede kolaylık sunuyor.

Bulut tabanlı RaiseCloud ve uzaktan üretim

3D baskı teknolojisi sayesinde elektronik ürün üreticileri artık tüketici tercihlerini karşılayabilir ve aynı zamanda bu tercihlerin ötesine geçebilir. Çok çeşitli malzemeleri ve şekilleri hassas bir şekilde uygulama kapasitesi sayesinde 3D yazıcılar, üretim ve tedarik hızını önemli ölçüde değiştiriyor. Tam da bu noktada Raise3D, üretim kalitesi ve etkinliği açısından 3D baskı sürecine daha fazla değer katacak şekilde geliştirilmiştir.

Kaynak: Raise3D




Drone Sürüsü Sahildeki Plastik Atıkları Temizleyecek

İngiltere’deki araştırmacılar, okyanus kirliliğine neden olan plastikleri temizlemek için farklı bir yaklaşım geliştirmeyi planlıyor. Biliyorsunuz ki plastik atıklar, denizleri kirletmenin ötesinde, canlı yaşamına da zarar veriyor. Dolayısıyla yaşam döngüsü bir yerde etkilendiğinde adeta zincirleme bir etki meydana geliyor.

Bunun bilincinde olan bir ekip, bir drone sürüsü yardımıyla tam 5000 kilometrelik mesafeyi tarayarak 30.000 adet fotoğraf çekmeyi planlıyor. Bu çekilen fotoğraflar ile bir veri tabanı oluşturulması amaçlanıyor.

 

 

Böylece çevreyi kirleten plastiklerin lokasyonu teker teker kayıt altına alınmış oluyor. Bunun yanında, elde edilen bu fotoğraflar, algoritma ve makine öğrenmesi geliştirmek için de kullanılacak. Ekip, çevreyi temizlemek isteyen gönüllüleri de düşünmüş; bunun için dronelar tarafından çekilen fotoğrafların tümünü Zooniverse isimli web sitesinden kullanıcıların erişimine açacak.

Çevreyi temiz tutmak için teknolojiden nasıl yararlanırız? sorusunun cevabını veren ekip, aynı zamanda insanları da bunun bir parçası haline getirerek çevre bilincinin gelişimi ve doğal hayatı koruma üzerine iyi bir iş çıkarıyor.

 

Yazar: Çağan Kuyucu

Kaynak: www.donanimhaber.com | ilgili içeriğe git




DAVOS Zirvesi Drone-Savarlar ile Korundu

Dünya’nın en önemli insanlarının bir araya geldiği DAVOS Zirvesi’nde güvenlik önemleri de büyüktü. Fiziksel ve teknolojik açıdan her türlü önlem alındı; alınan bu önlemler arasında drone-savar cihazlar bile var…

 

İki kilometre menzile sahip olan drone-savarın görüntüsü

 

Bloomberg tarafından yapılan açıklamada, İsviçre’de gerçekleşen DAVOS Zirvesi’nde görev alan polislerin  yanlarında drone-savar cihazlar taşıdıkları belirtiliyor. Drone kullanımının yaygınlaşması ve erişilebilirlik gibi faktörler göz önüne alındığında, bu tarz önlemlerin artık bir standart haline gelmesi gerekiyor.

Drone-savarlar ciddi bir hasara yol açmıyor. Aksine, hedef dronun fonksiyonlarını bozarak düzgün bir şekilde çalışmasını engelliyorlar. Hedef drone üzerinde kullanıldığında, drone sersemlemeye uğrayarak düz bir şekilde uçmaya başlıyor. Bu sersemleme süresi boyunca herhangi bir bilgi aktarımı sağlanmıyor. Daha doğrusu silah bir jammer görevi görüyor denebilir.

 

 

Yazar: Çağan Kuyucu

Kaynak: cnet.com | ilgil içeriğe git

 

 




Snowstorm: İnsan Taşıyan Drone

3B yazıcılar ve VR’dan sonra burada paylaşmayı en çok sevdiğimiz konu drone teknolojisi diyebiliriz sanırım.

Çıkışını 3D printing ile benzer dönemlerde yapan ve fena sayılmayacak bir ivmeye de sahip olan insansız hava araçlarında son günlerde güzel bir gelişme daha yaşandı.

Singapur’da üniversite öğrencileri tarafından üretilen Snowstorm adlı drone, insan taşımak için tasarlandı.

 

 

Singapur Ulusal Üniversitesi mühendislik bölümü öğrencilerinin; tasarım, yazılım, baskı ve montaj gibi işlemlerini 2 sömestrda tamamladığı insanlı drone şu an 75 kiloluk bir ağırlığı sadece 5 dakika taşıyabiliyor. Drone, uzaktan kumanda ile de yönetilebiliyor. Ayrıca öğrencilerden birinin söylediğine göre insansız hava aracının yapımında 3D printer da kullanılmış ancak hangi parçaların 3D printerda üretildiği hakkında bir bilgi yok.

Henüz ilk aşamada olsa da ışık veren bu proje ile ilerleyen zamanlarda çocuklarımızı okula uzaktan kumanda ile bırakmamız mümkün duruyor. Kim bilir artık belki de bebekleri leylekler değil droneler getirir.

 

Yazar: Hasan Kesen

Kaynak: nbcnews.com | ilgili içeriğe git




Zihin Gücüyle Kontrol Edilebilen Dronelar

University of Florida tarafından geliştirilen zihin kontrol sistemi sayesinde artık dronelar zihin gücüyle kontrol edilebiliyor. Droneları kontrol etmek için BCI yazılımından faydalanan araştırmacılar, bir grup DJI Phantom‘u kolaylıkla kontrol edebiliyorlar.

Pilotlar, droneları istedikleri şekilde hareket ettirmek için beyin dalgalarından faydalanıyorlar. Bu da kumandaya olan gereksinimi ortadan kaldırıyor. Araştırmacılar, test amacıyla bir de yarışma düzenlemişler. Tahmin edeceğiniz üzere, yarışmanın ana koşulu droneu beyin gücünüzle uçurmak.

Peki sistem nasıl çalışıyor. Öncelikle pilotlar, kafalarına elektrosefalogram özellikli ekipmanları takıyorlar. Ardından; pilot zihninde bir şeyi ittiğini hayal ediyor, ve bu nöron aktivitesi cihaz tarafından kaydediliyor. Sonrasında, kaydedilen bu komut droneu ileri doğru harekete geçiriyor.

Beyin dalgasıyla bir drone yönetmenin nasıl bir deneyim olduğunu merak ediyorsanız, aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz:

 

 

 

Yazar: Çağan Kuyucu




Dünyanın ilk 3B Baskı Arabası Güncellendi

Local Motors tarafından geliştirilen dünyanın ilk 3B basılmış arabası güncellendi. Artık otonom hale gelen araç, aynı zamanda üzerinde drone taşıyabiliyor. Aracınızın arka kısmında bir drone üssü hayal edebilirsiniz. Peki bu ne işe yarıyor?

Araç ile bir gezintiye çıktığınızı düşünün, veya yola çıkmadan önce trafiğe yakalanmak istemiyorsunuz. Araç hareket halindeyken droneları havalandırıp etrafınızı keşfedebiliyorsunuz. Tabii ki kullanım senaryoları oldukça çeşitli. Örneğin; çiftçiler veya kamu şirketleri için çalışma esnasında faydalı olabileceği düşünülüyor.

Üzerinde dahili ekranlar bulunan araç, drone kamerasından gelen görüntüleri anlık olarak ekrana yansıtabiliyor. Drone üssü ve otonom araç teknolojileri zaten var olan şeyler. Ancak şirket, iki teknolojiyi bir araya getirerek farklı bir değer yaratmayı amaçlıyor.

 

 

 

Kaynak: cnet.com | ilgili içeriğe git

Yazar: Çağan Kuyucu




Eurosport Drone Yarışları Yayınlayacak

Son yıllarda askeri alandan sıyrılıp ticari ve amatör sahaya kadar inen drone piyasası, devletlerin amatör dronelar için getirdiği yasaklar ile hayatımızdaki yerini kesinleştirmişti.

Bir spor türüne de ev sahipliği yapan dronelar, mayıs ayında Red Bull’un desteğiyle İstanbul Kültür Üniversitesi’nde yarıştırılmıştı.

Şimdilerde, her türlü sporu yayınlamasıyla bilinen Eurosport, attığı tweet ile Kasım ayından itibaren Drone Yarışları’nı yayınlayacağını duyurdu.

 

Henüz detaylı bir açıklama gelmediği için hangi ülkenin yarışlarının veya hangi tarz yarışların yayınlanacağını bilmiyoruz ama daha önce yapılan yarışlardan birkaç örnek verebiliriz.

Şüphesiz VR gözlüklerinin de çok güzel katkı vereceği Drone Yarışları’nda farklı etaplar bulunuyor.

Herkesin aynı anda başlayıp bitiş çizgisini ilk geçmeye çalıştığı veya herkesin zamana karşı yarıştığı etaplar bulunurken; yarışmacıların, izleyicileri ve jüri üyelerini etkilemeye çalıştığı serbest stil etabı da bulunabiliyor. Veya bunun gibi, yarışmacıların kendi modellediği, ortaya çıkardığı droneları yarıştırabildikleri modlar da mevcut.

Yarışmacılar için çok zevkli ve geliştirilebilir bir spor dalı olacağı su götürmez bir gerçek ancak izleyenler için ne kadar zevkli olacak veya hitap edeceği kitle ne kadar genişleyebilecek, merakla bekliyoruz.

 

Yazar: Hasan Kesen




Drone Uçuşlarında Yeni Dönem

Dronelar, tıpkı uçaklar gibi havadaki bir rotayı takip ederek hedefine ulaşan cihazlar olarak tanımlanabilirler. Hal böyle olunca, bazı regülasyonlar ve endişeler de açığa çıkıyor. Örneğin bir dronun, hedefine ulaşmak için resmi bir hükümet  binasının üzerinden geçmesi istenilmeyen bir durum. Hatta durum öyle bir boyuta ulaştı ki, bazı bölgelerde drone uçurmak yasak.

İngiltere merkezli startup Flock, Innovative UK ve hızlandırıcı programından aldığı hibe yatırımlar ile drone uçuşlarını daha sistematik ve güvenli hale getirmeyi amaçlıyor.

 

 

Kelebeğin kanat çırpmasından, bir şehirdeki tüm insanların nefes almasına kadar şehirde olup biten her şeyi bilebilirsek, o zaman olayların geleceğini tahmin edebiliriz düşüncesini duymuşsunuzdur. Ne yazık ki bunu yapmak pratik olarak mümkün olmasa da, Flock, şehrin anlık hava durumundan araba sayısı, ve binaların yerleşimlerine kadar yüzlerce farklı veriyi analiz ederek dronelar için doğru bir rota ve güvenli bir uçuş sağlamayı başarabilir.

 

 

En azından, yüzlerce, hatta binlerce veri analiz edilirse droneların güvenliği ve uçuşu konusunda kayda değer bir gelişme sağlamak mümkündür.  Flock, arka planda bir yapay zekanın tüm verileri risk değerlendirme programına kaydettiği ve hesaplamalar sonucunda rotanın veya uçuşun güvenli olup olmadığını bildiren algoritmalara sahip. Örneğin hava aşırı yağmurluysa uçuş güvenli olmayabilir. Ve bunun gibi yüzlerce koşul.

İlerleyen zamanlarda takım, Flock’u geliştirerek hangi rotaların ve zaman dilimlerinin en az riske sahip olduğunu tahmin etmeyi amaçlıyor. Ve iyi yanı, Flock ne kadar kullanılırsa, riskin düşürülme olasılığı da o düzeyde artacak.

Flock için droneların Google Maps’i diyebiliriz. Nitekim, Google Maps nasıl araçlar için en uygun rotayı gösteriyorsa, Flock da aynısını yapıyor. Başarılı olurlarsa, drone yasakları bir bakıma miladını dolduracak.

 

Yazar: Çağan Kuyucu

Kaynak: mashable.com | ilgili içeriğe git