1

2017’nin En İyi 3D Yazıcıları Belli Oldu!

Bundan birkaç yıl öncesine kıyasla, pazarda birçok yeni 3D yazıcı markasına rastlar olduk. Bu çeşitlilik, üretici şirketler arasında bir rekabet ve kalite yarışına dönüştüğü için kullanıcılara olumlu yansısa da, bazen 3D yazıcı satın alma sürecinde müşterilerde kafa karışıklığına neden olabiliyor.

All3dp.com tarafından oluşturulan 2017’nin en iyi 3D yazıcıları listesi, 3D yazıcı satın alırken yaşanan bu ‘kısmen’ zorlu süreci basite indirgemeyi amaçlıyor. Rehberde FDM ile çalışan Ultimaker’dan, SLA ile çalışan Formlabs’e kadar birçok 3D yazıcıya rastlayacaksınız; bu yazıcılar, listeye belirli kriterler ışığında incelenerek dahil edilmiş.

Sizin için en uygun 3D yazıcının ‘ihtiyacınıza’ uygun 3D yazıcı olduğunu düşünüyoruz. Bu bakımdan, her yazıcının kendi avantajları ve dezavantajları olacaktır.

Teknik özelliklerin yanı sıra, alacağınız 3D yazıcının gelişmiş bir kullanıcı-topluluğu ve know-how altyapısına sahip olması önem taşıyor. Özellikle öğrenme sürecindeyseniz, bazı 3D yazıcı üreticilerinin internet ortamında kaliteli bir dökmantasyon ve gelişmiş kullanıcı portallarına sahip olması işinize yarayabilir.

Listede bahsedilmeyen ancak dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da güncellemeler. Satın almış olduğunuz yazıcının bir süre sonra güncellik yönünden eskimesini istemezsiniz. Satın alacağınız yazıcının periyodik olarak firmware ve yazılım (slicing software vs.) güncellemeleri aldığına emin olun. 3D yazıcılar donanımsal ve yazılımsal olarak bir bütün olduğundan, bu tarz güncellemeler baskı kalitesine etki etmektedir.

Araştırma sürecinde bütçe, kullanım kolaylığı, yardımcı döküman ve kılavuz, müşteri hizmetleri gibi faktörleri de göz önünde bulundurmalısınız.

All3dp.com tarafından tüm bu faktörler düşünülerek seçilen en iyi 3 yazıcıyı sizler için derledik. 

 

#1 Ultimaker 3

Açık kaynaklı olan Ultimaker 3, kendine özgü birçok özelliğe sahip. Çift baskı ucu, değiştirilebilir baskı hücreleri, optimize edilmiş soğutma fanları bunlardan yalnızca birkaçı. Ultimaker 3 hem endüstriyel hem de son-kullanıcı bazında güvenilir ve kaliteli bir cihaz.

Suda çözünebilir materyal desteğiyle pürüssüz ve kolay baskılar almanızı sağlayan yazıcı; mühendislerin, mimarların (kısacası profesyonellerin) ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılıyor. Ultimaker 3, yarı-otonom diye tabir edebileceğimiz bir kullanıma sahip. Cihaz, kullanıcıları gerektiğinde uyararak baskıya müdahelede bulunmaları konusunda bilgilendiriyor.

Ultimaker 3 çok sayıda filamentle uyumludur. Bunlardan bazıları; Nylon, PVA, CPE Ailesi, TPU95A, PLA, ABS, PP ve PC olarak sıralanabilir.

Ultimaker gelişmiş bir kullanıcı topluluğuna sahip olduğundan, kullanıcılar Ultimaker’ın kendi forumlarında ve portallarında bir araya gelerek karşılaştıkları baskı problemlerine çözüm bulabiliyorlar. Sürekli güncellenen yapısı, geniş dökümantasyon ve klavuz hazinesi Ultimaker 3’ü listenin 1. sırasına yerleştiriyor.

 

Özellikler:

Teknoloji: FDM

Desteklenen materyaller: PLA, ABS, PET, HIPS, Exotics…

Baskı hacmi: 197 x 215 x 200 mm

Minimum katman yüksekliği: 20 mikron

Maksimum katman yüksekliği: 200 mikron

Açık kaynaklı: donanımsal (evet) & yazılımsal (evet)

3. parti materyaller (filamentler) ile uyumludur: evet

Isıtmalı baskı platformu: evet

Bütünleşik kontrol paneli: evet

Bağlantı: USB, Wifi, Ethernet

 

#2 Formlabs Form 2

Sıvı reçineyle üretim yapan Formlabs Form 2 için kuşkusuz sınıfının en iyisi diyebiliriz. SLA teknolojisini kullanan Form 2, profesyoneller tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

SLA tekniği, UV lazerin içi reçine dolu tanka katılaştırma işlemi uygulamasıdır. Bu işlem sonrası çok küçük ancak çok ince detaylara sahip ürünler elde edilebilir.

Formlabs Form 2 wireless kontrol özellikleri, yeni reçine kartuş sistemi ve kusursuz baskı kalitesiyle isteklerinizi yerine getirebilecek bir yazıcı.

Ayrıca belirtmek gerekir ki Formlabs, kullanıcılarına gelişmiş bir yardımlaşma sistemi ve troubleshooting platformu sunuyor.

 

Özellikler:

Teknoloji: SLA

Materyal: Reçine

Baskı hacmi: 145 x 145 x 175 mm

Minimum katman yüksekliği: 25 mikron

Maksimum katman yüksekliği: 100 mikron

Açık kaynaklı: hayır

3. parti materyaller (reçineler) ile uyumludur: evet

Isıtmalı baskı platformu: evet

Bütünleşik kontrol paneli: evet

 

#3 Original Prusa i3 MK2S

DIY ve open-source kavramlarının sonucu olarak ortaya çıkan RepRap akımının bir ürünü olan Prusa i3 MK2S, ekonomik fiyatıyla kullanıcılar tarafından sıkça tercih ediliyor. Yazıcıyı çekici hale getiren şey size çok fazla özgürlük sunması. Dezavantajı ise; yazıcıyı kullanırken teknik bakımdan kısmen-donanımlı olmanız gerekiyor. Kaliteli ve stabil baskılar elde etmek için biraz ter dökebilirsiniz ancak bütçe yönünden sizi zorlamayacak bir yazıcı.

 

 

Özellikler:

Teknoloji: FDM

Materyal: PLA, ABS, PET, HIPS, Exotics

Baskı hacmi: 250 x 210 x 200 mm

Minimum katman yüksekliği: 50 mikron

Baskı kafası: 1

Açık kaynaklı: donanımsal (evet) & yazılımsal (evet)

3. parti materyaller (filamentler) ile uyumludur: evet

Filament çapı: 1.75 mm                           

Bütünleşik kontrol paneli: evet

Bağlantı: USB, SD kart

 

 

İhtiyacınıza uygun yazıcıyı bulmanın çok kolay olmadığını biliyoruz. Özellikle çok stabil cihazlar olan 3D yazıcılar, 7/24 aralıksız çalışabiliyor. Bu nedenle satın alacağınız bir 3D yazıcıyı uzun süre kullanacağınızı da göz önünde bulundurmalısınız. Eğer imkanınız varsa, satın almak istediğiniz yazıcıyı gerçekten yerinde görüp kullanmak, deneyimlemek çok faydalı olacaktır. En azından bir profesyonel yardımıyla baskı vererek baskının kalitesi veya yazıcının kullanım kolaylığı hakkında fikir edinebilirsiniz.

Dilerseniz 3Dörtgen’i ziyaret ederek 3D yazıcı satın alma konusunda bize danışabilirsiniz.

Edukkan.3dortgen.com üzerinden, Ultimaker 3 dahil, sektörün en kaliteli 3D yazıcılarını keşfedebilirsiniz.

3D baskı ve 3D yazıcılar hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz:

3D Yazıcı Rehberi #3: 3B Baskıya Giriş

 

Kaynak: All3dp.com | ilgili içeriğe git