1

Carbon 3D ve Adidas Güçlerini Birleştirdi: Futurecraft 4D

3Dörtgen Blog’u takip ediyorsanız muhtemelen Carbon 3D’den haberdarsınız. Kendileri birkaç yıl önce 25 ila 100 kata kadar daha hızlı 3D printing vaadiyle sektörü sarsmışlardı. Bunun üzerine aldıkları destekle hızlı bir büyüme yaşayan şirket, artık geliştirdiği teknolojinin meyvelerini vermeye başlıyor.

 

 

Carbon 3D, Adidas ile yaptığı işbirliği sonucunda Futurecraft 4D adlı bir ayakkabı üretti. Ayakkabının (midsole) denen kısmı, Carbon’un özel olarak geliştirmiş olduğu “Digital Light Synthesis” (SLA benzeri) tekniğiyle üretildi. Yani ayakkabının midsole kısmı tam anlamıyla bir sıvı reçineden üretildi.

Sonbaharda 5000 adet Futurecraft 4D satışa sunulacak. Ancak bu rakam 2018 yılında 100bin adede çıkacak. Carbon 3D’nin çok hızlı baskı yapabildiğinden bahsetmiştik. Bu nedenle, 100bin adetlik bir ayakkabı talebine karşılık vermek şirket için bir problem teşkil etmeyecektir.

 

 

Ayakkabının fiyatı hakkında herhangi bir açıklama yapılmazken, geçen yıl çıkan Futurecraft serisine ait “Runner 3D”  adlı ayakkabıdan yola çıkarak, yine yüksek bir fiyat etiketine sahip olacağı tahmininde bulunabiliriz.

Bu işbirliğinden en yüksek çıkarı sağlayan tarafın Carbon 3D olacağını söylemek pek de zor olmayacaktır. Nitekim şirket, ilerleyen dönemlerde 3D printing alanında daha büyük hamleler yapacak gibi gözüküyor.

 

Yazar: Çağan Kuyucu

Kaynak: donanimhaber.com

  




Adidas Okyanus Plastiğinden Ayakkabı Üretiyor

Adidas Okyanus Plastiğinden Ayakkabı Üretiyor

Adidas, UltraBOOST Uncaged Parley adını verdiği okyanus platiğinden üretilen ayakkabılarla kuşkusuz 2 önemli noktaya değiniyor: Birincisi, okyanuslardaki atık plastikleri temizlemek; ikincisiyse, ham plastiğin kullanımını azaltarak elimizdeki mevcut kaynakları tüketmek.

 

 

Okyanus kirliliği üzerine çalışmalarıyla tanınan “Parley” adındaki grup ile çalışan Adidas, şu açıklamalarda bulunuyor: “2017’de okyanuslardaki plastikleri kullanarak milyonlarca ayakkabı üreteceğiz. Nihai hedefimiz, ham plastiği tedarik zincirimizden elemek.”

Adidas’ın çok sevilen UltraBOOST modelinin ‘okyanus plastiği versiyonu’ olarak nitelendirebileceğimiz ayakkabılar, ilk olarak 7000 çift üretilecek. Şirket, 2017 yılında bu modelden tam 1 milyon adet üretmeyi planlıyor.

Aşağıdaki videodan da anlaşıldığı gibi şirket, okyanuslardaki plastiği filament haline getirerek, 3D printing mantığıyla erimiş plastiği 3B dikiş makinesiyle kumaşın üzerine basıyor.

 

 

 

Kaynak: telegraph.co.uk | ilgili içeriğe git

Görsel Kaynak: runnersworld.com | adidas.com

Yazar: Çağan Kuyucu