1

3D Printing Media Network Yazarı Edward Wakerfield 3dörtgen’i Ziyaret Etti

Geçtiğimiz hafta, 3D baskı teknoloijsi ile alakalı en güncel haberleri ve sektörü şekillendiren trendlerin analizlerini sunan dünyaca ünlü haber kanalı 3D Printing Media Network‘dan Edward’ın ziyareti ile mutlu olduk. 3dörtgen hakkında önceden bilgisi olan Edward, İstanbul ziyareti esnasında bizim ile tanışmadan ayrılmak istemedi. Biz de Edward’a tatlı bir çay sohbeti eşliğinde 3dörtgen hikayesini bizzat anlatma fırsatı bulduk. 3dörtgen Cafe’yi, deneyim alanımızı ve ofislerimizi yakından inceleyen Edward‘ın, sonrasında 3D Printing Media Network’de paylaştığı blog yazısını aşağıda inceleyebilirsin.

3D Baskı, Kahve ve Dahası: 3dörtgen

Temellerini bir kahve dükkanında atan 3dörtgen, etkisini ABD’deye kadar genişletti. Odak noktasına 3D yazıcıları alan İstanbul merkezli 3dörtgen 2013 yılında kuruldu. Kafesinde insanların 3D yazıcıları deneyimleyeceği bir alan oluşturarak üretim teknolojileri üzerinde farkındalık yaratan şirket, konsept mağazası ile dünyada bir ilk olmayı başardı.

3dörtgen cafe

Neler sunuyor?

3dörtgen’in Pazarlama Uzmanı Furkan Demir’e göre şirket 3D yazıcılar, 3D baskı hizmetleri, tasarım hizmetleri ve tabii ki kahvenin satıldığı “üretim laboratuvarı” gibi bir konsept mağazası olarak faaliyetlerine başladı. Şirket “fab lab” modelini aştığında kurucular -Furkan Bakır, Mustafa Vehbi Yavuz ve Mehmet Türker Aydemir- seviye yükseltmeye karar vererek şirketi 3dörtgen ve Proboyut olarak ikiye ayırdı. 

Kullanılan çeşitli 3D yazıcılar

3dörtgen, kafenin hemen üzerinde yer alıyor. Proboyut 3dörtgen kafesinin dışında faaliyet gösteriyor. Burada daha amatör bir kitleye hitap eden temel hizmetler sunuluyor. Kahve alanındaysa insanlar 3D baskı hakkında tartışabiliyor, masaüstü 3D yazıcıları (Anycubic, Creality ve Artillery) deneyebiliyor veya sadece bir şeyler yiyip, içebiliyor.

Kafenin yanı sıra  3dörtgen, showroom katında diğer profesyonel işletmelerin 3D baskı teklifleri taleplerine cevap veriyor. Şirketin odak noktasını 3D yazıcıların, tarayıcıların ve malzemelerin (Ultimaker, Raise3D, BCN3D, Shining 3D, Fillamentum, Formlabs, Thor3D gibi stoklama markaları ) satışı oluşturuyor. Burada şirket ‘dene ve satın al’ modelini telkin ediyor. Bununla birlikte, aynı makineleri kullanarak hızlı prototipleme hizmetleri, tarama hizmetleri, modelleme hizmetleri ve genel 3D baskı hizmetleri sunuyor. 

Showroom dışında satış ve pazarlama ekibi, yazıcıların tamir ve bakımının yapıldığı teknik destek alanı ve 3dörtgen’in birden fazla farklı 3D yazıcıdan oluşan üretim odası bulunuyor. 

Showroom alanından bir kesit

Müşteri yelpazesinde kimler var?

3dörtgen’in en büyük müşterileri otomotiv ve savunma sanayii şirketleriyken; ev aletleri, mobilya, ayakkabı vb. üreticileri de prototip ihtiyaçlarını karşılamak için yazıcılarını ve tarayıcılarını 3dörtgen’den satın alabiliyor. Bu şirketlerden bazıları mevcut yazıcıları kullanarak son kullanım için parçalar oluşturabiliyor.

2018 itibariyle, kurucularından Furkan ve Türker aracılığıyla, 3dörtgen şimdi ABD pazarında, özellikle Washington DC Metro Bölgesi’nde Archematerial Inc. adı altında faaliyetlerine devam ediyor.

Kaynak: 3dprintingmedianetwork




3D Baskı Uygulama Alanları

İlk kez 1984 yılında Chuck Hull (3D Systems) tarafından ‘icat’ edilen üç boyutlu yazıcılar, 2000’li yıllar itibariyle daha geniş kitlelerin ilgi odağı haline geldi. Zamanla yaygınlaşan ve daha erişilebilir hale gelen 3B yazıcılar artık küçük, orta ve büyük ölçekli birçok işletmenin ve bireysel kullanıcının vazgeçilmez yardımcısı. 3D yazıcıların en önemli getirilerinden biri olan azalan maliyetler makerların yaratıcı projelerinin önündeki engeli kaldırırken, ilham veren birçok uygulama alanı ortaya çıktı. Günümüzde aklınıza gelebilecek her alanda 3B baskı uygulamalarına rastlıyoruz. Belli başlı kategoriler içinde yaygın ve özgün 3D baskı uygulama alanlarını sizler için derledik.

Sağlık Sektöründe 3D Baskı

3B Baskı Yapay Doku ve Organ

Doku ve organ nakli için bağışçı bulma zorluğu ve bulunanların da alıcı bünye tarafından kabul edilmeme riski, birçok hastanın iyileşme sürecinin önünde ciddi bir engel olarak duruyor. 3D yazıcılar sayesinde, birçok doku ve organ eklemeli imalat yöntemi ile elde edilebiliyor. Eklemeli üretim sürecinde önce basılan ve bekleyen katmanların korunabilmesi için, Berkeley Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen yöntemle 2D katmanlar 3D yapıya eklendikten hemen sonra donduruluyor. Çok geniş materyal seçeneklerinin ham madde olarak kullanılabildiği üç boyutlu yazıcılar, getirdiği hız avantajı ile birçok kişinin hayatına umut oluyor.

3D Baskı Protez ve İmplant

3D yazıcılar ile kişiye özel biyonik uzuvların tasarlanması ve üretilmesi çok daha erişilebilir ve düşük maliyetli bir alternatif haline geldi. Protez kol, el, bacak gibi uzuvların üretiminin kolaylaşması ile birçok insan hayatında daha bağımsız hale gelirken, eğitim ve çalışma hayatına daha özgüvenle katılabiliyor.

Cerrahi işlemlerle insan vücuduna yerleştirilen implantların sayısı da yıllar içinde artış gösterdi. FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından değerlendirilen ve olumlu görüş alan biyonik implantlara örnek olarak, üretilmesi maliyetli olan ve uzun zaman alan karmaşık yapıdaki diz, kalça kemikleri verilebilir. 3D tarayıcılar sayesinde kişiye özel tasarımlarla kişinin hayat kalitesi artırılırken, ameliyat ve tedavi başarılarında da yükselme sağlanıyor.

3B Yazıcı ile İşitme Cihazları

Yaygın engel gruplarından biri olan işitme engeli, farklı seviyelerde birçok insanın hayat kalitesini ciddi ölçüde düşürürken, günlük yaşamında bağımsızlığını elinden alıyor. Çalışma ve eğitim hayatında dezavantajlı konuma düşen işitme engelli bireyler, yüksek ücretler ödeyerek satın almalarına rağmen satın aldıkları işitme cihazlarını konforlu bir şekilde kullanamıyor. Bu noktada, kişinin kulak yapısına özel tasarlanan 3D baskı işitme cihazları benzersiz bir fayda sağlıyor. 2001 yılından itibaren geliştirilen RSM (Rapid Shell Modelling) yazılımı sayesinde bilgisayar destekli modelleme ile verimli ve hızlı bir şekilde gerekli tasarımlar oluşturulabiliyor.

3B Baskı ile Kişiselleştirilmiş İlaçlar

3D yazıcılar ile üretilen haplar sayesinde ilaç tedavilerinde kişiye özel doz ayarlaması yapılabiliyor. Nadir hastalıkların özel tedavilerinde, yüksek maliyetli ilaç üretimi bu sayede daha erişilebilir bir alternatif haline geliyor ve süreç hızlanıyor. Gelecekte birden fazla tedavi için kullanılan etken maddelerin, bir kapsülde veya polihap( birden fazla farmasötik bileşeni içeren tek bir hap veya kapsül formu) birleştirilmesi yaygın bir yöntem haline gelebilir.

Cerrahi İşlemler için 3D Baskı Anatomik Modeller

Ameliyatlarda robotların kullanılmaya başlanması ile insan faktörün önemli ölçüde azalırken, artık 3D baskı ile kişiye özel üretilen anatomik modeller sayesinde doktorlar cerrahi işlem öncesinde çalışma alanını çok daha detaylı inceleme ve olası riskleri tespit etme şansı elde ediyor.

Endüstride 3D Baskı

Prototipleme

Birçok sektörde AR-GE çalışmalarına hız veren, maliyeti ve kaybedilen zamanı azaltan 3D yazıcılar, endüstriyel tasarımcılar ve mühendislerin maliyet endişelerinden sıyrılıp yaratıcılığını özgür bırakmasına yardımcı oldu. FDM (Fused Deposition Modeling) ve LS (Laser Sintering) gibi teknolojiler sayesinde çok geniş materyal seçeneği ile ihtiyaca yönelik prototipleme yapılabiliyor. Endüstri 4.0 dönüşümü kapsamında, Arçelik Garage ve Atölye 4.0 ekipleri bünyelerinde yer alan prototipleme merkezlerinde çeşitli 3D yazıcılar ile bir yandan maker kültürünü de geliştirmeyi hedefliyor.

3D Baskı ile Prototipleme

Yedek Parça ve İş Güvenliği

Dünyanın önde gelen bira üreticilerinden Heineken, İspanya Sevilla tesislerinde 3D yazıcı laboratuvarlarında geliştirdikleri yedek parçalar ile dışa bağımlığı, giderleri ve kayıp zamanı azaltmayı başardı. Yine aynı üretim tesisinde, seri üretim bantlarında yer alan robot ve makinelerin bakjım ve onarım sürecinde, iş kazalarının önlenmesi için üretilen 3D baskı aparatlar sayesinde iş güvenliği iyileştirilmiş oldu.

Benzer bir örnek olarak, Ashley Furniture üretim tesislerinde 3D yazıcıları kullanarak yedek parça tedarik ve depolama sorununu çözdü ve maliyetlerde önemli ölçüde düşüş sağladı.

Eğitimde 3D yazıcılar

3B Baskı ile Modelleme

Soyut modellerin daha anlaşılır hale getirilebilmesinde önemli rol oynayan üç boyutlu yazıcılar sayesinde, özellikle matematik ve geometri öğrencileri üzerinde çalıştıkları problemlerin somut modellerini basarak daha iyi kavrama imkânı elde ediyor. Coğrafya alanında 3D baskı haritalar ile topografi çalışmaları kolaylaşıyor. Kimya ve biyoloji alanında hücre, doku organ ve molekül yapılarının 3D yazıcılar ile somut modeller hale getirilmesi, çalışmaları kolaylaştırırken öğrencilerin kavramasını güçlendiriyor. Grafik tasarım alanında ise yapılan sanatsal çalışmaların 3D versiyonlarını bastırabilen öğrenciler ve öğretmenler, somut çıktılar üzerinden daha verimli çalışabiliyor.

Sanatta 3 Boyutlu Baskı

3D Baskı ile Reprodüksiyon ve Restorasyon

Günümüzde birçok sanat eserinin dijital kopyalama ile oldukça başarılı replikaları üretilebiliyor. Ancak 3D modelleme ve baskı ile, orijinal eserde ressamın fırça darbeleri, kullandığı boya miktarı ve teknikler çok daha yüksek netlik ve doğrulukla kopyalanabiliyor. Bu sayede, sanat tarihi ve teknik eğitimlerde önemli kaynaklar elde ediliyor.

Restorasyon alanında çığır açan 3D baskı teknolojisi, değerli tarihi eserlerin onarım ve restorasyonunda orijinaline sadık kalınarak en doğru malzeme ve tasarımın elde edilmesine ve maliyetlerin düşürülmesine olanak veriyor.

3D Yazıcılar ile Sanatta Demokratikleşme

Saygın sanat eğitimlerinin ve sanatçıların ihtiyaç duyduğu araç gereç ve malzemelerin yüksek maliyetli olmasından doğan adaletsizliği 3D baskının yaygınlaşması önemli ölçüde azaltabilir. Aşağıda, 3D modelleme, tasarım ve baskı için kullanabileceğiniz ücretsiz ve açık kaynak kodlu 3 yazılımı bulabilirsiniz.

Blender: Ücretsiz, açık kaynak kodlu bu program sanatçılara animasyon, modelleme ve tasarım çalışmalarını gerçekleştirmek için güzel bir alan sunuyor.

MatterControl 2.0: Ücretsiz ve açık kaynak kodlu bu yazılım ile 3D baskı ürünlerinizin tasarım, dilimleme ve kontrol süreçlerini yönetebilirsiniz.

Slic3r : Ücretsiz ve açık kaynak kodlu bu yazılım ile, 3D modellerinizi 3D baskıya dönüştürebilirsiniz.

Bonus:

Eğer ben bu konulara hiç hakim değilim, giriş seviyesi bir şeyler öğrenmek istiyorum ve anlık ihtiyaçlarımı karşılamak istiyorum diyorsanız burada anlattığımız web tabanlı 3D modelleme platformlarından da faydalanabilirsiniz.

Eklemeli İmalat ile Heykelcilik

Sanatçıların yaratıcılık ve oyun alanını genişleten 3D baskı ile, heykelcilikte de malzeme çeşitliliği arttı ve sanatçılar daha özgün modellerin baskısını alabilmeye başladı.

Mimaride 3D yazıcılar

Mimari alanında, modellemenin kolaylaşması ve maliyetlerin azalması ile tasarımların somutlaştırılması kolaylaştı. Işık ve gölge dengesinin kontrolü ve peyzaj gibi alanlarda somut modeller ile mimarlara önemli bir destek kaynak ortaya çıktı.

Bu yazıda derlediğimiz örneklere ek elbette ki sayısız 3D baskı uygulaması bulunuyor. Kişisel kullanımda hobi amaçlı üretimlerden, ticari ve sanayi kuruluşlarda büyük çaplı üretim organizasyonlarına dek sınırsız bir uygulama alanı mevcut. İçimizdeki maker’a seslenip harekete geçmek gerek, gerisi 3D yazıcılar ile oldukça kolay!

Kaynak:               Machine Design

                              PEW

                              Sonova

                              MakerBot

                              3D Universe




3D Yazıcı Rehberi #3: 3B Baskıya Giriş

“3D Yazıcı Rehberi” serisine 3. yazıyla devam ediyoruz. Bu yazıda “Nitelikli” 3B baskı almayı öğreneceksiniz.

FDM (Fused Deposition Modeling) tekniği, 3B yazıcılarda kullanılan en yaygın tekniklerden birisidir. Bu teknikle çalışan yazıcılar, plastiği eriterek katmanlar halinde üst üste yığar. Bu rehberde sevgili takipçilerimizle en iyi baskı ayarlarını yakalamanın püf noktalarını tartışacağız.

 

Önceki rehberlere göz at:

Satın Alma Rehberi #1: Sizin İçin En Uygun 3D Yazıcı Hangisi?

3D Yazıcı Rehberi #2: 3D Yazıcılarda Kullanıma Uygun Hammaddeler

 

Bu rehberde Infill (doluluk oranı) ve shell (kabuk kalınlığı) arasındaki farkı anlayıp, bu ayarları baskılarınızla optimize bir şekilde kullanmayı öğreneceksiniz. Kim en kaliteli baskıyı almak istemez ki?

 

Giriş: FDM yazıcılar neden böyle çalışıyor?

FDM yazıcıların katmanlı üretim yapmasının nedeni, baskı süresini kısaltmak ve maliyetleri aşağı çekmektir. 3B baskı teknolojisinin aksine; geleneksel kalıp yöntemiyle üretilen nesnelerde onlarca kat daha fazla plastik harcanmaktadır. 3B yazıcılar ise nesneleri üretirken içlerinde farklı desenler oluşturarak plastikten tasarruf ederler. Bu desenlere infill (doluluk oranı) denir. Böylece kullanıcı tasarruf eder, baskı ise sağlamlık kazanır.

 

Resim 1.1 Yukarıda farklı infill desenleri bulunuyor. Desen sıklaştıkça baskı sağlamlaşır ve harcanan hammadde miktarı artar.

 

 

3D printing ile karmaşık tasarımları üretmek çocuk oyuncağıdır.

 

 

 

3D Baskı Düzeni

Standart bir FDM yazıcı, 4 bölüme ayrılır. 3B modelinizin baskısını en iyi şekilde almak için bu bölümlere ait parametreleri ihtiyacınız doğrultusunda değiştirebilirsiniz.

  1. Kabuklar (Shells): 3B baskının en dışında bulunan katmanlara kabuk denir.
  2. Alt katmanlar (Bottom layers): Baskı tabanına yapışan en alttaki katman kabuğuna alt katman denir.
  3. Üst katmanlar (Top layers): Nozulun değdiği en üst katman kabuğuna üst kaman denir. Bu yüzey genellikle baskının en kaliteli kısmıdır.
  4. İç doluluk (Infill): Baskının iç yapısı iç doluluk olarak adlandırılır.

 

1,2 ve 3 numaralı parametreler baskının dış yüzeyiyle ilgilidir. Bu nedenle baskının dış görünümünü doğrudan etkilerler. FDM 3B baskının bu 4 özelliği, tasarımcı tarafından değiştirilebilir.

  

 

Kabuklar

Kabuklar, baskının dış kısmını oluşturan katmanların sayısıdır. FDM yazıcılarda her katmanın üretimine ilk önce kabuklardan başlanır. Şunları da bilmekte fayda var tabii:

– Kabuk kalınlığını artırarak baskılarınızı sağlamlaştırabilirsiniz. Böylelikle materyalden tasarruf edersiniz. Birçok slicing yazılımı, (bkz. Cura) kabuk kalınlığını özgürce değiştirmenize izin vermektedir.

 

 

– Eğer baskınıza post-processing (parlatma, törpüleme) işlemleri uygulamayı düşünüyorsanız, kabuk kalınlığını artırmanız gerekir. Çünkü post-processing işlemleri baskının dış kabuklarını inceltebilir.

– Bunun yanında, kabuk sayılarının artması; harcanan hammadde miktarına ve modelin baskı süresine doğrudan etki edecektir. Bu da kullanıcıya maliyet olarak yansır.

– Kabuk kalınlığı nozul çapıyla ilişkilidir. Kabuk parametresini değiştirirken, yazıcınızda takılı olan nozul çapının katları olan bir değer girmelisiniz. Uygunsuz bir değer baskının katmanları arasında boşluk gözükmesine neden olup, hatalı baskılara yol açabilir. Örneğin, 0.4mm’lik nozul ucunuz için 0.8mm veya 1.2mm’lik bir kabuk kalınlığı uygun olacaktır.

 

Soldaki duvar kalınlığı ideal, sağdaki (boşluklu) ise hatalıdır. Aradaki fark, soldakinde nozul çapıyla orantılı bir duvar kalınlığı parametresinin girilmiş olmasıdır.

 

*Kabuklar genellikle 2 nozul çapı kadar, yani 0.8mm kalınlığında basılmaktadır.

 

İç Doluluk (Infill)

Çoğu dilimleme yazılımı (slicer) varsayılan olarak modelinizi %18 ila %20 doluluk oranıyla üretmektedir.  Bu oranın az olduğunu düşünebilirsiniz, aksine oldukça yeterli bir orandır. Sağlamlık açısından taviz vermez, aynı zamanda zaman ve maliyet bakımından tasarruf etmenizi sağlar.

 

 

Doluluk Yüzdesi

Baskının doluluk oranı artarsa sağlamlığı da artar. Peki ne oranda? %50 doluluk oranına sahip bir baskı, %25 doluluk oranına sahip bir baskıya göre %25 daha sağlamdır. Fakat doluluk oranı %50’den %75’e çıkarıldığında, nesnenin sağlamlığı yalnızca %10 artar.

 

Doluluk oranları: Soldaki (%20), ortadaki (%50) ve sağdaki (%75)

 

 Burada önemli nokta, tasarımcının hangi doluluk oranını seçeceğine parçanın gerçek hayatta kullanılacağı bağlamı düşünerek karar vermesidir. Örneğin, bir baskıyı genel hatlarıyla elde etmek istiyorsanız %20 doluluk yeterlidir; ancak ağırlığa veya basınca dirençli bir parça üretmek istiyorsanız doluluk oranını artırmalısınız. Bu konuda bizimle iletişime geçerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

 

 

Küçük Bir İpucu

Yapboz gibi birbirine geçmeli nesneler üretirken doluluk oranını %100 yapmak                gerekebilir. Çünkü üzerlerine yük bindiğinde, iki nesne arasındaki bağlantıyı sağlayan bu küçük parçalar kolaylıkla kırılırlar. Burada temel mantık, çıkıntının baskıyla olan bağlantı noktasını artırarak kuvvete karşı direnç sağlamaktır.

 

Beyaz nesnenin bağlantı noktası kırılmışken (%20 doluluk), grininki sapasağlam (%100 doluluk)

 

               

Vidalama ve Cıvatalama İşlemleri

Bazen nesnenizi duvara monte etmeniz gerekir. Bu gibi durumlarda bizim önerimiz, vidalama yapacağınız nesneyi minumum %50 doluluk oranıyla üretmiş olmanız. Aksi halde, vida ilk katmandan girip son katmandan çıkacak ve istediğiniz tutuşu elde edemeyeceksiniz. Vida, doluluğu fazla olan nesneye daha sağlam oturur. (Not: Doluluk yanında, kabuk kalınlığı ve duvar kalınlığı da etkilidir.)

 

 

Resmi inceleyecek olursak;

A: Oldukça zayıf bir tutuş sağlar.

B: Doluluk arttığı için güçlü bir tutuş sağlar.

C: Kabuk kalınlığı sayesinde B’den daha iyi tutuş sağlar. Aynı zamanda daha ucuz bir çözümdür.

 

 

İç Doluluk Kalıpları (Infill Geometry)

Bal peteği olarak nitelendirdiğimiz kalıp, standart bir baskıda mevcut olan şekildir. Tabii ki, bunun dışında farklı kalıplar da bulunmaktadır (bkz Resim 1.1). Dilerseniz bunlara yakından göz atalım.

 

 

 

Öğrendiklerimizi Özetlersek;

Kabuk kalınlığı ve doluluk parametresi girerken öncelikle parçanın kullanım alanını aklına getir. Unutma, %100 dolu ve kalın bir nesne güçlüdür, ancak maliyet ve zaman gerektirir.

– Kabuk parametresinin, nozul çapının katı olmasına dikkat et.

– Baskıyı duvara montelerken kabuk veya iç doluluğu artırmayı unutma. Bu mümkün değilse cıvata ve pul ikilisini kullanın.

– Hızlı ve ucuz baskılarda dikdörtgenimsi doluluk kalıbını kullanın. Eğer baskının güçlü olmasını istiyorsanız, bal peteği veya üçgenimsi kalıp işinizi görecektir.

 

Tebrikler! Buraya kadar okuduysan “Nitelikli” 3B baskı için artık hazırsın! Tecrübelerini bizlerle paylaşarak bu makalenin gelişmesine katkıda bulunabilirsin. 3B baskı konusunda öğrenmek istediklerin için 3Dörtgen ile iletişime geçebilir, daha önceki rehberlerimize göz atabilirsin.

Maker ruhuyla dolup taşacağın keyifli baskılar… 

 

Önceki rehberlere göz at:

Satın Alma Rehberi #1: Sizin İçin En Uygun 3D Yazıcı Hangisi?

3D Yazıcı Rehberi #2: 3D Yazıcılarda Kullanıma Uygun Hammaddeler

 

 

Yazar: Çağan Kuyucu

Kaynak: 3dhubs.com | ilgili içeriğe git




3D Printing Day’e Davetlisiniz!

Her sene dünyanın 60 farklı ülkesinde kutlanan 3D Printing Day, ikramlar ve müzik eşliğinde her türden teknoloji severi ve özellikle 3B yazıcı meraklılarını bir araya getiriyor. 3 boyutlu yazıcılar hakkında deneyimlerinizi paylaşmak, ve networking yapmak için sizleri de 3 Aralık Cumartesi günü İstanbul Çamlıca’daki mağazamıza bekliyoruz. 

Siz de fikirleriniz, hikayeleriniz ve sorularınızla gelerek; hızla büyüdüğüne tanık olduğumuz bu ekosistemin bir parçası olun. Üstelik etkinlik süresince sizler için hazırlarığımız sürpriz hediyeler var. Etkinlik sayfasına hemen buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

3B Kalem Çekilişi!

3 Aralık’a kadar çekilişe katılanlar arasında yapacağımız çekilişle bir kişi 3 boyutlu kalem kazanacak! 

Çekilişe buradan katılabilirsiniz: https://goo.gl/forms/jqNqeM4YzF7i6dD13

 

Büyük 3D PRINTING DAY İndirimi!

Black Friday’de indirim yapmamıştık değil mi? 
3 Aralık Dünya 3D Printing Günü şerefine tüm 3 boyutlu yazıcı ve filamentlerde ve Make yayını kitap/defterlerde büyük indirim yapıyoruz. 3 Aralık’ı bekleyin! 

 

Stoklarla sınırlı indirim kampanyası mağaza ve edukkan.3dortgen.com‘da geçerli olacaktır. e-Dükkan’dan alışveriş yapanlar indirim için “3dprintingday” kodunu kullanabilir. 

 

*İndirim edukkan.3dortgen.com için 2 Aralık 00:00’da başlayacak 5 Aralık 00:00’da sona erecektir. 
*İndirim mağaza için 3 Aralık 09:00’da başlayacak 5 Aralık 18:00’da sona erecektir. (Pazar günü mağazamız kapalıdır.)

 

 




iPhone 7 AirPods İçin Yeni Bir Aksesuar

Samsung’un patlamalarla uğraştığı sıralar piyasayı sallayan, eleştirilen ve çokça da dedikodusu yapılan Apple’ın yeni AirPods kulaklıkları için ilginç çözümlere bir de 3B baskı ürünü eklendi.

Aslında buna #moda etiketi atsak da yanlış olmaz sanırım.

Apple’ın yeni kulaklıklarının kablosuz olması; kaybolma, kulaktan düşme gibi ‘küçük’ sorunları akıllara getirmiş ve fiyatı isyan ettirmişti. Zaten telefonda kulaklık girişinin olmaması, Iphone 7 sahiplerinin bu kulaklığı almak zorunda kalması anlamına da geliyor. Yani çözüm bulunmak zorunda.

 

 

3B tasarımlarınızı yükleyip insanlarla paylaşabileceğiniz ve ücretsiz olarak birçok tasarım bulabileceğiniz thingiverse.com üzerinden paylaşılan bir tasarım ile artık AirPods kulaklığınız kulağınıza küpe oluyor.  779 TL değerindeki kulaklığınız için renklerini ve tasarımını değiştirme özgürlüğüne sahip olduğunuz bu küpeyi ücretsiz indirebilir ve baskı alabilirsiniz. Ya da esinlenip, yeni şeyler tasarlayabilirsiniz.

 

Yazar: Hasan Kesen

 




Astero Biyonik İhtiyaç Sahiplerine 3B Protezler Üretiyor

3B yazıcıların insanlığa en çok yardım ettiği, en ciddi katkısı protez uzuvlar diyebiliriz sanırım.

Daha önce bu konuda çok haber girdik: protezler-yapay uzuvlar üretilmişti; insanlar, hatta hayvanlar ihtiyaç duydukları uzvuna bir nebze de olsa ulaşmıştı. Ancak bunlar genelde ticari girişimler olmuştu.

Şimdilerde, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bir ekip, tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak protez kollar üretmek için çalışmalara başladı.  Sitesine buradan ulaşabileceğiniz Astero Biyonik adlı girişimin amacı, ihtiyacı olan kişilere ücretsiz olarak protez kol tedarik etmek. 

 

 

Henüz yeni bir girişim olduğu için elimizde pek fazla bilgi bulunmuyor ancak sitedeki Sıkça Sorulan Sorular kısmındaki cevaplara göre, istediğiniz protezi site üzerinden sipariş ettiğinizde 2 ile 4 hafta arasında 3B baskısı alınarak size kargolanıyor ve kullanıcının fiziksel gelişimi göz önüne alınmazsa protezler için 1-2 yıllık ömür biçiliyor.

Normal protezlerin çok pahalı olması, yaygınlaşmaya başlayan 3D protezlerin ise yine ticari amaçlarla yapılmasından dolayı, bütçesini aşıp bu protezlere ulaşan kişinin, fiziksel gelişim ile beraber birkaç sene içinde tekrar almaya ihtiyaç duyduğunu belirten Astero Biyonik kurucuları,  bu gidişe dur demek isteyen birkaç öğrenci…

 

Yazar: Hasan Hüseyin Kesen




Microsoft Yeniliklerle Karşınızda

26 Ekimde yaptığı lansman ile birbirinden iddialı yeni ürünlerini tanıtan Microsoft, 3D dünyasına da hem VR kapısından hem tasarım kapısından giriş yaptı.

Yılların emektarı, görsel kırpmak istediğinizde 15 saniyeden fazla sürenizi almayan, naz yapmayan Windows’un basit çizim uygulaması Paint ‘boyut’ atlıyor.

Lansmanda; Windows 10’un güncellemesini, Surface Studio’yu, yeni Surface Pro’yu ve Holo Lens’i tanıtan Microsoft,  Paint3D ile ayrıca heyecanlandırdı.

 

Basit Mouse, klavye ve dokunmatik ekran ile basit tasarım isteyenlere hitap etmek üzere programlanan Paint3D şu an için sadece Insider sürümüne sahip olanlara, yani geliştiricilere açık durumda.

Tanıtılan diğer ürünlere gelirsek, yine 3D ile iç içe gayet iç gıdıklayan ürünler diyebiliriz.

VR gözlük

Geçen sene sunumunu yaptıkları HoloLens ile diğer firmaların VR gözlüklerini harmanlayan Microsoft, bilgisayarınızı evinizin içine getiren, artırılmış gerçeklik sayesinde ellerinizle klasörlere tıklayabileceğiniz kablolu bir gözlük üretmek amacında. 299 dolardan satışa çıkacak olan gözlüğün, uyumlu oyunlarla beraber piyasaya çıkması bekleniyor.

 

 

 

 

Surface Studio

Her şeyi içinde, yani All-in-one olarak piyasaya çıkacak olan 32 GB’a kadar ram, 6. Nesil i7 işlemci ve Geforce GTX 960m ekran kartı gibi güçlü donanımlarla gelecek olan Apple’ın Imac’ine rakip olmak için geliyor.

Tasarımcılara stüdyo olması için tasarlanan ürünün ekran özellikleri, donanım özelliklerine göre daha dikkat çekici. Zira, esnek yapısı sayesinde arkaya yatırıp Surface Pen ile tasarımlarınızı yapabileceğiniz Surface Studio’da, Surface Dial adı verilen Microsoft’un yeni kontrolcüsü sayesinde yeni tecrübeler edinerek daha kolay bir tasarım süreci yaşayabileceksiniz. Yeni çıkanlar arasında piyasayı en çok heyecanlandıran ürün de bu gibi duruyor. Ne de olsa en düşük modeli 2999 dolardan satışa çıkacak.

 

 

 

Surface Book

Takipçiler, fanlar ve müşteriler açısından diğer yeni ürünler arasında biraz göz ardı edildi gibi duruyor ancak bu sefer Microsoft da biraz göz ardı etmiş gibi. 

Surface notebook serisinin beşincisi olan Surface Book’ta, bir önceki modeline göre çarpıcı bir değişiklik bulunmuyor. Güçlendirilen batarya sayesinde %30 daha fazla pil ömrüne sahip olan bilgisayar, 15 saate kadar direnebiliyor.

Ayrıca Microsoft, Macbooklarını getiren Apple kullanıcılarına indirim kampanyası başlattı. Çalışan ve şarj aleti bulunan Macbooklarınızı götürerek Surface Book’a indirimli şekilde sahip olabilirsiniz. Tabi şu an sadece Amerika için geçerli bir durum.

 

 

 

3B tarayan telefon

3D scannerlar pahalı ve hantal cihazlardı. Windows, üreteceği telefonla, şu anlık profesyonel çalışmalar için olmasa da, tarayıcıları evlere sokmayı düşünüyor. (Hem belki böylece telefon da satabilirler) 

Lansmanda gösterilen, kumdan bir kalenin etrafında panoramik çekim yaparcasına döndükten sonra ortaya çıkan model, gayet başarılı duruyor. Bakalım gelecek yıl neler olacak.

Tanıtılan klavye ve farelere buradan göz atabilirsiniz: 

 

 

Kaynak: 

theverge.com | ilgili içeriğe git

businessinsider.com | ilgili içeriğe git

 

Yazar: Hasan Hüseyin Kesen




NASA Öğrencileri 3B Baskı Yarışmasına Davet Etti

NASA  “Tıbbi Mars Yarışması” adlı yarışmayla öğrencileri Mars’a yapılacak yolculuk öncesi bir 3B baskı serüvenine dahil ederek onların da Mars yolculuğunun bir parçası olmalarını sağlıyor. NASA, bundan önce öğrencileri hedefleyen 4 farklı yarışma daha düzenlemişti.

Tıbbi Mars yarışması K-12 öğrencilerini hedef alıyor. Yarışmaya ABD dahilinde ortaokul ve lise öğrencileri başvurabiliyor. Yarışmaya katılan öğrencilerin 3 yıllık Mars yolculuğunda astronotlara faydası dokunabilecek tıbbi işlevi olan bir ürün tasarlamaları gerekiyor. Tasarladıkları modelin özellikle 3B yazıcıda üretilebilecek bir model olması birincil hedef.

 

 

Üretilecek tıbbi tasarımlar birçok alanı kapsayabilir. Örneğin: cerrahi, ilk yardım veya ağız ve diş ürünleri… NASA, psikoloji ve sağlıklı beslenme alanlarının önemli olduğunu, ancak yarışmaya dahil edilmediğini söylüyor. Bunun nedeni, öğrencilerin 3B yazıcı kullanmaya teşvik edilmeleri olsa gerek.

Mars’a yolculuğun yaklaşık 30 gün süreceğini belirten NASA, öğrencileri şu sorularla baş başa bırakıyor: “Bu yolculukta astronotların hangi sağlık malzemelerine ihtiyaç duyacağını düşünüyorsunuz?”  ve “Bu ürünleri neden 3B yazıcıda üretiyorsunuz”.

Yarışmanın galipleri Houston ve Texas’taki Johnson Uzay Merkezi’ne ziyaret hakkı kazanarak, Kızıl gezegenin keşfi ve uzayda tıp üzerine ders alacaklar. Ayrıca yine kazananlara 3B yazıcı hediye edilecek.

NASA, bu tür projelerle çocukları ve gençleri uzaya yolculuğun bir parçası haline getiriyor. Daha geniş bir açıyla bakarsak, çocukların tasarım yönünün gelişmesine katkıda bulunarak, 3B yazıcı teknolojisiyle iç içe olmalarını sağlıyor.

 

 

 

Yazar: Çağan Kuyucu

Kaynak: www.futureengineers.org | ilgili içeriğe git

 




UBER’in Sürücüsüz Tırı | Elon Musk’tan Tesla Araç Paylaşım Ağı

Bugün 66’dan fazla ülkede hizmet veren UBER, son zamanların en hareketli teknolojilerinden birisi olan sürücüsüz araçlar alanında kendine yer edinmeye çalışıyor. Tesla CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz temmuz ayında yaptığı bir ropörtajda, sürücüsüz Tesla araçlarından oluşan bir araç paylaşım servisi yaratma fikrini açıklamıştı. Tabii ki bu “Tesla, UBER’e takip mi oluyor?” söyleşilerinin kulaktan kulağa yayılmasına neden oldu.  

 

 

Elon Musk ilk defa 10 yıl önce düşünmüştü!

“Aracınızı başkalarına kiralamak aldığınız arabanın maliyetini çıkarmanızı sağlayabilir. Aynı zamanda Tesla için de ek bir gelir kaynağı olabilir, fakat gelirin büyük kısmı araç sahiplerine gidecek.” diyen Elon Musk: “Tesla, UBER’e karşı değil, insanlar UBER’e karşı” ifadesiyle vizyonunun tamamen farklı olduğunu açıkladı.

 

 

İlginç bir bilgi olarak Elon Musk, Tesla.com üzerinden paylaştığı blog yazısında, bu fikri tam 10 yıl önce düşündüğünü ve artık final aşamasında olduklarını anlatan bir yazı paylaştı.

Sürücüsüz araç paylaşım servisi fikri hayal olmaktan çok daha yakın. Bir gün trafikte sürücüsüz Tesla’lar görürseniz endişelenmeyin. İşe veya buluşmaya yetişmesi gereken biri tarafından çağırılmış olabilir. 

 

 

UBER dünyanın ilk sürücüsüz tır teslimatını gerçekleştirdi.

Tesla bir yana, teknoloji ve sürücüsüz araçlar lojistik sektörünü tam anlamıyla değiştiriyor. Yapay zeka A noktasından B noktasına gitmenin en ekonomik yolunu hesaplarken, sürücüsüz tırlar veya kamyonlar ise tonlarca yükü şoföre ihtiyaç duymadan B noktasına ulaştırabiliyor.

UBER’in 30.000$’lık teçhizatla donattığı yüksek teknolojili tırlar, geçtiğimiz günlerde 50.000 şişe birayı başarılı bir şekilde hedefine teslim etmeyi başardı. Bu teknolojiyi geliştiren Otto isimli şirketin geçtiğimiz aylarda 680 milyon dolara UBER tarafından satın alındığını belirtmekte fayda var. 

 

 

Her hafta ve ay başı yazılım güncellemesi alan Otto 4 adındaki bir otomasyon teknolojisi tarafından yönetilen tır, trafik ışıklarını rahatlıkla algılayıp, durup kalkabiliyor. Önüne çıkan insanlara veya hayvanlara karşı duyarlı olduğu için ani duruşlar yapabiliyor ve önündeki araçla mesafesini koruyabiliyor.

James Sembrot,  her yıl tır kazaları yüzünden 4000 insanın hayatını kaybettiğini belirterek, sürücüsüz tır teknolojisinin teslimatları çok daha güvenli hale getireceğini söylüyor.

50 tonluk demir yığınını bir yapay zekaya teslim etmek veya evden çıkarken taksi yerine Tesla çağırmak şu an cesaretimizin sınırlarını zorluyor olabilir. Ancak uzmanlar, tüm bunların yakın bir gelecekte gerçekleşeceğini öngörüyorlar.

 

Görsel Kaynak: wired.com

Yazar: Çağan Kuyucu