1

3D Tarama Teknolojisi ile Kadim Eserler Keşfediliyor

3D tarama teknoloji ile birlikte geleneksel görüntüleme ve açıklama formatı yeni bir boyut kazandı. Geçmiş ile günümüz arasında iletişim platformu olarak müzeler, kültürel yaşamı zenginleştirmenin bir yolunu sunuyor. Teknolojik yenilikler müzelerin tarih ve kültürü yayma kabiliyetini geliştirmek için büyük bir rol oynuyor. 3D tarama teknolojisi, kültürel nesneler hakkındaki bilgileri, dijital formatta doğru ve etkili bir şekilde kaydedebiliyor. Canlı ve etkileşimli bir şekilde çevrim içi görüntülemeye olanak tanıyor. Bu sefer antik Japon çanak çömlek eserlerinin sergisinde 3D sayısallaştırma teknolojisinin uygulanmasına bakacağız.

Eski zanaatkarlığın güzelliğini keşfetmek

Aichi Seramik Müzesi, Japonya’daki üç büyük antik fırından biri olan Sarutou Fırını ile antik çömlekçiliğin cazibesini keşfeden “Japon Seramiklerinin Kaynağı – Sarutou Fırınının Önündeki Dev Duvar” adlı özel bir sergi düzenledi.

“Japon Seramiklerinin Kaynağı – Sarutou Fırınının Önündeki Dev Duvar” adlı sergi

Bu sergi için çevrim dışı fiziksel sergileme sergisine ek olarak, küratörler Onishi Ryo ve Hayata Inoue, Seramik Müzesi’nin sergileme sergisine ilk kez 3 boyutlu dijital teknolojiyi tanıttı. Ziyaretçiler, QR kod okutarak sergilenen eserlerin 3 boyutlu dinamik modellerine akıllı telefonlarından ulaşabiliyor. 3D görüntüleyicide, fiziksel sergide görünmeyen işlerin arkalarına bir göz atabiliyorlar. Böylece işleri dikkatle değerlendirebiliyorlar. Japonya’daki eski Sarutou fırınlarının dinamik üslup gelişiminin yörüngesini anlıyorlar.

3D tarama teknolojisi nasıl tamamen yeni bir sergi deneyimi yaratıyor?

Onishi ve Hayata, Çevrim İçi Sergi Salonu’nun üretimi için ilk önce SHINING 3D’nin EinScan Pro 2X çok işlevli 3B tarayıcısını kullandı. Eski çömleklerin son derece hassas bir 3B veri modelini elde ettiler.

3 boyutlu tarama
3 boyutlu veriler
Yüksek kaliteli 3D model verileri daha sonra Google Poly görüntüleme platformuna yüklendi ve bir QR kodu oluşturuldu.
QR kodlar son olarak sergilenen çömlek parçalarıyla birlikte sergi standına yerleştirilerek ziyaretçilerin parçaları her açıdan görmeleri sağlandı.

Sergiye yönelik bu yaklaşım, yalnızca ziyaretçilerin sergilenen eserleri tüm yönleriyle takdir etmesine izin vermekle kalmadı. Aynı zamanda yerli ve yabancı ziyaretçilerin Japon antik fırın çanak çömleklerinin cazibesini görmelerini sağladı.

“3D tarayıcı ile elde edilebilen yüksek çözünürlüklü 3D verilerden çok memnunuz, 3D veriler çok detaylı.”

Aichi Valiliği Seramik Müzesi, Japonya, Onishi Ryo ve Bay Hayata Inoue

3D tarama teknolojisi ve 3D baskı ile kendin yap deneyimi: hediyelik eşyaları özelleştirin

Sergi sırasında Onishi, ziyaretçilerin en sevdikleri sergileri seçebilecekleri ve EinScan Pro 2X çok işlevli 3B tarayıcıdan elde edilen 3B model verilerini kullanarak bir masaüstü 3B yazıcıda sergilenen eserlerin kopya türevlerini yazdırabilecekleri ve oluşturabilecekleri bir etkinlik de planladı.

3B model verilerini kullanarak siz de sergideki eserleri üretebilirsiniz.

Çevrim içi ve çevrim dışı bağlantı kullanan bu 3D sergi yaklaşımı, ziyaretçiler ve endüstri tarafından iyi karşılandı. 3D teknolojisinin mirasın korunması, restorasyonu, veri arşivlenmesi, anıt haritalama, sanal sergileme ve türev geliştirme alanlarında kullanımında hızlı bir artış görmüştür. 3D dijital teknoloji, kültürel kalıntıların dijitalleştirilmesini gerçeğe dönüştürmek için ortaya çıktı. Günümüz bilgi çağında teknolojik gelişmeler daha fazla eserin sandıktan çıkmasına olanak tanıyor.