1

Engelli Bireylerin Hayatını Kolaylaştıracak 3B Baskılar

Son yıllarla birlikte hayatımızda bir yer edinmeye başlayan 3D printer’lar, mühendis olsun olmasın her insana bir şeyler üretebilme şansı veriyor. Bu da en çok, az rastlanan fiziksel beceri eksikliklerine sahip olan insanlar için büyük bir umut vaat ediyor.

Konvansiyonel yöntemlerle binlerce doları bulabilecek ve üretimi haftalar sürebilecek kişiselleştirilmiş araç-gereçler 3 boyutlu yazıcılar sayesinde saatler içerisinde tasarlanıp üretilebiliyor.

Örnek vermek gerekirse ticari amaç gütmeyen bir kuruluş olan AbilityMate’in kuadriparatik hastası bir kadının elektrikli tekerlekli sandalyesini sürebilmesini başarması sadece 100 dolara mâl oldu. Habere göre benzer işlevi gören bir kişiselleştirme için hastanın 6 ay sırasını beklemesi ve yaklaşık 1000 dolar ödemesi gerekiyordu.

Bu ve benzeri fiziksel engelleri olan bireylerin hayatını kolaylaştıran ürünlerin ortaya çıkması için bağımsız tasarımcılara çok iş düşüyor. 3 boyutlu modelleme ihtiyacı giderildikten sonra 3 boyutlu yazıcıda üretilmesi işin en kolay kısmı. 3D printer kullanarak engelleri aşmanın birkaç örneğini aşağıda sıralıyoruz. Bu vesile ile tüm engelli bireylerin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutluyoruz. Engeli olmayan bireylerin ise, engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmada yardımcı rol üstlenmeye davet ediyoruz.

 

1- Teneke kutu açacağı

Aslında ellerini kullanmakta sorun yaşayan insanlar için tasarlanmış olsa da herkesin işini kolaylaştırabilecek bir ürün.

2- Büyük fermuar tutacağı

Küçük boyutlu fermuarlar ellerini kullanmakta zorluk çeken insanlar için zorlayıcı olabilir. Bu tasarım ile, bastığınız yeni fermuarı, eski fermuarın üzerine kolayca takabilirsiniz.

3- Tekerlekli sandalyeler için taşınabilir rampa

Özellikle ülkemizdeki yolların ve binaların engelliler için yeterince iyi tasarlandığını söylemek pek de mümkün değil. Tekerlekli sandalye kullananların yanlarında taşıyıp ihtiyaç duyduğunda kendi rampasını yaratabileceği bu tasarımı da ücretsiz şekilde burada bulabilirsiniz.

4- Cihaz istasyonu

El hassasiyeti düşük olan insanlar için tıraş gibi günlük işlemler oldukça zor bir hale gelebiliyor. Bu 6’lı istasyon tıraş makinesi, tüy alıcı ve benzeri cihazları daha iyi tutabilmenizi ve hepsini tek bir yere kolayca yerleştirebilmenizi sağlıyor.

 

5- Tekerlekli sandalye kupa tutucu

Tekerlekli sandalyelerde varsayılan bir özellik olarak gelmemesi biraz şaşırtıcı olsa da yürüme engelli insanların da ‘take away’ kahve içme hakkı bulunuyor. Bu tasarım ile tekerlekli sandalyenize bir kupa tutucu ekleyebilirsiniz.

Türkiye’de engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran ürünler geliştiren Prinot ile ilgili yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca 3 boyutlu üretim konusunda 4 saate kadar ücretsiz 3 boyutlu baskı imkanı sağlayan sosyal fayda projemiz Print4Purpose‘u kullanarak engelleri aşabilirsiniz.

Kaynak: ai-media