Apple, Mühendislik ve Teknoloji Kampı İle Yeni Mucitler Yetiştiriyor
3 boyutlu yazıcıların herkesin kullanabileceği şekilde gelişmesi ve kodlamanın okullarda ders olarak okutulmaya başlanması ile çocuklar, üretim kültürünün birer parçası olmaya başladı. Ortalama bir tasarım ve yazılım bilgisiyle çocukların kendi robotunu, ihtiyaçlarına yönelik aracını, oyuncaklarını geliştirebilmesi oldukça kolaylaştı.
1983-1984 yıllarında icat edilmesine rağmen uzun zaman gelişim gösteremeyen ve 2009 yılında patent haklarının boşa çıkması ile birlikte geliştiricilerin özgür kullanımına açılan 3B yazıcı teknolojileri, geliştiriciler ile son kullanıcıların açık kaynak ve paylaşım kültürünü iyi yürütebilmesinden dolayı hızlıca gelişiyor. Özellikle hala lisansını açık kaynak olarak sunan Ultimaker gibi maker akımına katkı vermeyi hedefleyen yazıcı üreticileri sayesinde.
Apple, yaptığı mühendislik ve teknoloji kampında (Engineering Technology Camp – ETC), çocuklara 40 Apple çalışanı ile Apple kampüsünün imkanlarını sundu. “Sürdürülebilirlik” teması altında 1 aydan kısa bir sürede prototip oluşturulmasını isteyen teknoloji devi, 13’ü kadın 12’si erkek 25 kişilik öğrenci grubunu takımlara ayırdı ve geri kalanını çocukların hayal gücüne bıraktı. Çocuklar yaratıcılıklarını ve Ultimaker yazıcıları kullanarak inovatif ürünler geliştirdi.
Bir grup geliştirdiği akıllı duş başlığı ile hem su tasarrufu hem de daha keyifli bir duş deneyimi yaşatmayı amaçlamış. Geliştirilen ürün ile akıllı telefon ile zamanlama ayarlanabilecek ve favori su sıcaklığınızı kaydedebilirken suyun altından ayrıldığınızda suyu keserek tasarrufu sağlayacak.
Bir diğer grup tarafından geliştirilen Airware ise, hava kalitesi ile UV ışınlarını ölçen ve cilt sağlığının korunmasını amaçlayan giyilebilir bir ürün geliştirdi. Öğrencilerden biri bu ürünün Apple Watch’a uyarlanabileceğini söylemiş.
Diğer ürünler arasında akıllı çöp kovası, akıllı şişe ve buzdolabı monitörü gibi inovatif ev eşyaları da var. TheVerge editörü, çocuklardan aldığı bilgiye göre bu geliştirilen ürünlerin haklarının Apple’da kalacağını söylemiş. Yani birkaç yıl içinde Apple’ın yaz kamplarında çocuklar tarafından prototiplenmiş Apple etiketli bir ürün kullanıyor olabiliriz.
Bu teknolojilere bu denli güvenilmesinin başlıca nedeni şüphesiz ki paylaşım kültürü. Bu kültür sayesinde tasarım yapmayı bilmeyen insanlar bile thingiverse, youmagine gibi sitelerden istediği ücretsiz modeli indirirerek 3 boyutlu yazıcısı ile üretebiliyor. Bu kadar kolay üretim sayesinde ise inovasyonun ivmesi her geçen sene artıyor.
Kaynak: TheVerge | İlgili içeriğe git