Üç boyutlu yazıcılar üretim sürecine sağladığı katkıların yanı sıra canlıların yaşam koşullarını iyileştirmesiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Protez kollar, canlı dokular hatta organlar bile 3D yazıcılar ile üretilebilecekler arasında. Sevimli hayvan dostlarımız da 3D yazıcılara zaman zaman ihtiyaç duyuyor. İşte horoz dostumuz da bu hayvanlardan biri.
Bundan birkaç gün önce 3D yazıcı ile üretilen protez ayaklar horoz dostumuza yaşam kaynağı oldu. Geçenlerde gerçekleşen don olayı nedeniyle ayaklarının ikisini de kaybeden horoz, Calgary Üniversitesi’ndeki çalışmalar sonucunda yeni ayaklarına kavuştu.
Calgary Animal ve Bylaw Services tarafından tedaviye götürülen horozun, bulunduğunda geriye sadece bacakları kalmıştı ve bu yüzden yürümesi imkânsızdı. Bu durumu düzeltmek isteyen Dr. Pang ise çözümü 3D yazıcılarda buldu.
Dr. Pang, “Aklıma hemen kendi laboratuarında bir 3D yazıcı bulunduran Dr. Mark Ungrin geldi. Düşündüm ki o, horoz için protez ayaklar tasarlayabilir ve onları bir 3D yazıcıda üretebilirdi.” diye ekliyor.
Üretim sürecindeyse Dr. Ungrin’in gönüllü öğrencisi olan Douglas Kondro büyük rol oynadı. Kondro, ilk olarak bir hindi yakaladı ve hindinin ayaklarını 3D tarayıcı ile tarattı. Tarama sonucu elde edilen 3D modeli bir 3D yazıcıda üretti. Tabii ki, optimum baskıyı yakalayana kadar birkaç defa eski modeller üzerinde revizyona gittiğini de belirtmek lazım. Son olarak ise, üretilen protez ayaklar bir çeşit silikon ile mavi renge boyandı.
Bize sorarsanız, üç boyutlu baskı teknolojisinin gelişmesiyle birlikte canlılar için protez organ üretiminin önü açık gibi görünüyor. Günlük kullanıcıların sokaktaki bir hayvana protez organ basabileceğini düşünmek, tıbbi bilgiyi yok sayarsak, çok da uçuk bir fikir değil gibi.
Günün sonundaysa horoz dostumuzun bir aile tarafından evlat edinildiğini ve yeni evinde normal bir horoz hayatı yaşadığını hikâyenin sonunu merak edenler için söyleyelim. 🙂
Leave a Reply