3D Yazıcı İle Üretilen Bal Peteği Arıların Bal Üretme Biçimini Baştan Aşağı Değiştiriyor
Yaşamımızın kararlı ve düzenli bir biçimde devam etmesinde büyük bir etkiye sahip olan arıların popülasyonu, insanların yaşam biçimi ve onlara karşı sergilediği tutum yüzünden tehlike altında.
Auckland Teknoloji Üniversitesi’nden (AUT) bir grup doğa dostu araştırmacı, elimizde bulunan ileri teknolojiyi “Hayvanların yaşam standartlarını daha iyi hale getirmek için nasıl kullanabiliriz?” sorusuna 3D yazıcı ile ürettikleri bal peteği sayesinde çözüm buldular.
Araştırmacılar, arıların sıfırdan bir bal peteği üretmekle çok fazla vakit harcadığını, bu nedenle hayati görevlerinden biri olan polenizasyon (polenlerin taşınması) konusunda yeterince verim gösteremediklerini belirtiyorlar.
İşte 3D yazıcı ile üretilmiş bal peteği de burada devreye giriyor. Üç boyutlu yazıcıyla önceden üretilen bal peteği, arıların mevcut enerjilerini bal peteği üreterek harcamak yerine var olan enerjilerini polenizasyon sürecine aktarmalarının önünü açıyor.
Günün sonundaysa 3D yazıcıyla üretilmiş bal peteği, doğal yöntemlerle üretilen bal peteğine kıyasla 1 hafta boyunca 60,000 arının daha verimli çalışmasını sağlayarak henüz potansiyelini yeni yeni keşfetmeye başladığımız 3D yazıcıların, gelecekte oyun değiştiren bir teknoloji haline geleceğini tekrar hatırlamamızı sağlıyor.
Tabii ki doğal yöntemlerin yerini ileri teknolojiye bırakması akılda bazı soru işaretleri de yaratmıyor değil, ancak doğru bir şekilde kullanıldığında teknolojinin faydaları göz ardı edilemez.
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Yazar: Çağan Kuyucu