3D yazıcı teknolojisi; tasarım ve üretim aşamalarında tanıdığı esneklik ve kişiselleştirilebilirlik sayesinde moda, mimari, sağlık ve sanat gibi farklı alanlarda birçok soruna çözüm sunuyor.
Özellikle hâlihazırda CAD modelleme konusunda kendisini geliştirmiş sanatçılar; herhangi bir zahmete girmeden, kendilerine uygun üretici aramak veya uzun süren üretim süreçlerini beklemek zorunda kalmadan birkaç gün içerisinde eserlerini üretebiliyor.
Hem dijital ortamda hem de fotoğraflarıyla beden, kimlik, bellek ve mekân üzerine çalışan sanatçı Hakan Sorar, yeni teknolojilerden faydalanarak özgür tasarımlar üretiyor.
3D Yazıcı ile Sanat: Neden 3D Baskı?
Son zamanlarda heykel üretimine odaklanan Sorar; 3D yazıcılardan faydalanmaya başlamadan önce heykel üretimi konusunda uygun üretim imkanlarına sahip erişilebilir atölye bulmakta zorlandığını söylüyor.
“Üzerine çalıştığım Beden serisinde, dijital çizimlerimi heykellere dönüştürme noktasında zorluklar yaşadım. Tasarım aşamasından sonra prototipleme kısmında, geleneksel yöntemler ile bir heykel üretmek bu zorluklardan biriydi. Üretim yeri bulmak, zaman ve maliyet açısından zordu. Geleneksel üretimin aksine, 3D modelleme programları ile modellediğim heykelleri kolayca fiziksel olarak üretebiliyorum.”
Hakan Sorar
Sınırsız hayal gücüyle oluşturduğu dijital çizimlerini 3D yazıcı kullanarak kolayca fiziksel dünyaya getirebildiğini belirten sanatçı, geleneksel yöntemlerin getirdiği sınırların, istediği ürünleri ortaya çıkarmasını engellediğini belirtiyor.
“Aslında hayal ettiğim üretimleri tam anlamıyla gerçekleştiremiyordum. Zaman/maliyet noktasında problemler yaşıyordum.”
3D Yazıcı ile Sanat: Faydaları
Sorar’a, “3D yazıcıların işinize sağladığı faydalar ne oldu?” diye sorduğumuzda ise üretim sürecinin hızlanması ve ham maddenin uygun fiyatlı olmasından dolayı zaman-maliyet odaklı bir cevap alıyoruz.
“Proje kapsamında kullandığım 3D yazıcılar ile hayal ettiklerimi 3D olarak hayata geçirme sürecim hızlandı. Ayrıca hem üretim prosesim kolaylaştı hem de üretim maliyetleri düştü. Üretim prosesimimi fikir, tasarım, üretim, baskı sonrası yüzey işleme ve boyama olarak basamaklandırabilirim. 3D yazıcıların fikir aşamasında imkan sahasını artırdığını, tasarım aşamasında 3D yazılımlar ile entegre çalışabildiği için tasarım sürecini fazlaca kolaylaştırıyor. Ayrıca baskı aşamasında hem kolaylık hem de fiyat/performans olarak sürece katkı sağladığını düşünüyorum.”
Dijital ortamlarda özgürlüğüne önem veren; beden, kimlik, bellek ve mekân gibi kavramları kullanarak 3D modeller geliştiren ve animasyon gibi farklı formatlarda da görsel hikaye anlatımı yapan sanatçı; sanatsal çıktılarının fiziksel dünyaya aktarımı konusunda sürecin çok uzun olmasından dolayı sorunlar yaşamış.
“Daha önce geleneksel yöntemler ile bir üretimim, fikir aşamasından, final aşamasına kadar 30 gün sürerken, 3D yazıcı ile bu süre 2-3 güne indi. 3D yazıcılarda üretimde hata payının daha az olması ve proses yönetiminin kolay olması performans/maliyet açısından büyük faydalar sağlıyor.”
Sen de, sanatsal üretimlerini daha yaratıcı, daha özgür ve daha hızlı hale getirebilmek için bizimle iletişime geçerek ücretsiz danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsin.
Leave a Reply