3D Tarama Nedir Hangi Alanlarda Kullanılır?
3 boyutlu tarama işlemi temelde fiziksel bir nesnenin 3D scanner (3B tarayıcı) aracılığı ile bilgisayar ortamına aktarılmasıdır. 3D tarama ile fiziksel bir nesnenin dijital kopyasını almanız mümkün hale gelir. Tersine mühendislik olarak da bilinen 3 boyutlu tarama işlemi dünyada hem kişisel hem endüstriyel hem de medikal alanlarda sıkça kullanılmaktadır. 3D tarama hangi alanlarda kullanılabilir?
3D tarama sayesinde modellenmesi zor birçok tasarım kolayca dijital ortama aktarılıp, 3D printing teknolojisi ile tekrar üretilebilmektedir. 3D tarama teknolojisi Türkiye’de ve dünyada özellikle endüstriyel, medikal, arkeoloji gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Hasar görmüş bir kafatasının taranıp, titanyum malzeme ile tekrar üretilmesinden tutun da bir tarihi bir eserin onarılması ya da incelenmek üzere kopyalanmasına kadar birçok alanda 3D tarama teknolojisinden faydalanılır.
3D scanning teknolojisi tedavülden kalkmış bir yedek parçanın üretilmesi, var olan bir tasarımın iyileştirilmesi, rakip ürünlerin analiz edilmesi, ihtiyaç olunan parçanın maliyetli olması, kırık ya da bozulmuş ürünün onarılması, ürünün orijinal tasarımına ait dökümantasyonun eksik olması gibi durumlarda kullanılabilir. 3 boyutlu tarama verisi sayesinde fiziksel ürünün dijital CAD dosyası kolaylıkla oluşturulabilir, üzerinde değişiklikler yapılabilir daha sonra 3D yazıcı sayesinde tekrar üretilebilir.
Tersine Mühendislik Nedir?
Konvansiyonel (Geleneksel) üretim tekniklerinde bir ürün fikrinden sonraki aşama genellikle tasarım ve üretim olarak devam eder. Ancak tersine mühendislikte bu durum tam tersidir. Daha önceden üretilmiş bir ürünün tasarım dosyasının elde edilmesi için 3D tarama cihazlarından faydalanılır ve ilk aşama yani dijital tasarım (3D model) elde edilir.
3D tarama yöntemi ile elde edilen datalar CNC gibi geleneksel yöntemlerle tekrar üretilebildiği gibi 3D yazıcılar kullanılarak da kolayca üretilebilir. Tersine mühendislik ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz 3D tarama konusunda uzman takım arkadaşımız Şaban ile buradan iletişime geçebilirsiniz.
Profesyonel 3D tarama için hangi cihaz kullanılmalı?
3D tarama, bir tasarımı 3 boyutlu modellemeye göre daha kolay bir dijital veri elde etme yöntemi olsa da kendi içinde 3D tarayıcıların kapasitesine göre zorluk gösterebilir. Özellikle endüstriyel alanlarda işinizi aksatmaması için kolay kullanılabilen, yönlendirici ekranlara sahip, bağımsız ürünleri tercih etmek avantajlı olabilmektedir.
Calibry 3D Tarayıcı, kullanıcıları için bu imkanları sağlayabilen piyasadaki en iyi 3 boyutlu tarayıcı cihazlarından biridir. Tasarıma entegre dokunmatik ekranı sayesinde bilgisayara ihtiyaç olmadan kolayca kullanılabilir. 900 gram’lık hafif kasası sayesinde kolayca elde taşınabilir, diğer birçok 3D tarayıcının yapamadığı siyah ve parlak yüzeyleri kolayca tarayabilir. Saniyede 30 kare tarama kapasitesi ile hızlı bir 3D tarama deneyimi sunar.
Türkiye satış partneri olduğumuz Calibry 3D Tarayıcı ve profesyonel 3D tarama hizmetimiz için takım arkadaşlarımızla 0216 521 38 40 numaralı telefon ya da satis@3dortgen.com mail adresinden iletişime geçebilirsiniz.