80’li yıllarda keşfedilmiş; paylaşılmak yerine patente sahip 1-2 şirket tarafından geliştirilmeyi beklemiş bir teknolojiden bahsediyoruz.
FDM teknolojisinin 2009 yılında özgürlüğünü kazanmasıyla beraber başlayan gelişim süreci, mevcut internet kültürüyle birlikte sahip olduğumuz paylaşım havuzunun da etkisiyle oldukça hızlanmış ve yaklaşık 8 yıl gibi bir sürede hayatımızda önemli bir yer edinmiş durumda. 3B yazıcılar ciddi bir ivmeyle yoluna devam etse de henüz adını duymamış, duysa da bilgi sahibi olmayan insan sayısı bir hayli çok. Merak edip araştıranlar ise yetersiz veya karışık kaynak sıkıntısıyla başbaşa kalabiliyor.
3D Printing Handbook; işinde hızlıca ustalaşmak isteyen tasarımcılar ve mühendisler için yazılmış; tasarım süreçlerini de dahil ederek, yapılmak istenen iş için en iyi 3B baskı teknolojisinin hangisi olduğuna dair pratiğe dayalı tavsiyeler verilen bir kitap olarak piyasaya çıktı.
3 kısımdan oluşan kitabın ilk kısmında özellikler, kullanılan materyaller ve baskı sonrası işlemler gibi detayları da atlamadan, tüm 3B yazıcı teknolojileri konusunda bilgi verilmiş. Daha önce 3B yazıcı konusunda bilgisi olmayanlar, yani giriş seviyesi kullanıcılar kitabı bu kısımdan okumaya başlayarak bir bilgi birikimi elde edebilir ve ilerleyen kısımlarda daha derin bilgileri daha kolay kavrayabilir.
İkinci kısımda farklı teknolojiler hakkında temel bilgilere sahip olduğunuz varsayılarak bu makineler için nasıl tasarımlar yapılması gerektiği anlatılıyor. Yani “SLA’de böyle, FDM’de şöyle tasarlanmalı” bilgisi veriliyor. Eğer halihazırda farklı baskı metodlarına hakimseniz direkt bu kısma geçebilirsiniz.
Üçüncü kısımda ise 3B tasarım yazılımı olan CAD programları hakkında giriş seviyesi bilgiler verilirken 1. Ve 2. Kısımda aktarılan bilgilerin uygulamalarına dair örnekler sunuluyor. Mesela Volkswagen’ın Ultimaker’ı kullanarak nasıl yıllık 250 bin euro tasarruf ettiğini, Dünya üzerinde kullanılan işitme cihazlarının %97’sinin 3B yazıcı ile üretilmiş olduğunu ve bunun konvansiyonel yöntemlerle karşılaştırılması gibi detaylı örnekler verilmiş.
Kitapta kullanılan her anahtar kelimenin, sayfa kenarında not edilmesi ve 284. Sayfada tüm anahtar kelimelerin yer alması da terminoloji konusunda güncel kalmanızı ve anlatılan her detayı anlayabilmenizi sağlıyor.
Ekip olarak; elimize aldığımızda heyecanlandığımız ve karıştırırken gerçekten keyif aldığımız bir kitap oldu. Sert kapak tercihi ve kullanılan baskı altı malzemesi ile elde güzel bir his bırakan kitabın çıkış fiyatı biraz yüksek olsa da 3B baskı öğrenmek veya 3B baskı konusunda kendisini geliştirmek isteyen herkesin başucunda durabilecek nitelikte bir bilgi deposu olmuş.
8 yıllık kısa tarihinde bu denli ciddi bir gelişme kaydetmiş bu teknolojinin gelecekte hayatımızın merkezinde olacak bir değer olduğunun ve internet kültüründeki bilgi paylaşımının daha konvansiyonel bir yöntemle yani basılı şekilde de yapılması gerektiğinin farkındayız. Bu yüzden, birçok Türkçe kaynak da bulundurduğumuz kütüphanemize bu kitabı da ekledik. Bir kahve için uğradığınızda kafemizde inceleyebilir veya buradan sipariş verebilirsiniz.
Bu kitapta: FDM (FFF), SLS, DMLS, SLM, EBM, Material Jetting, DOD, SLA, DLP ve Binder Jetting teknolojilerine dair
- Mekanizması ve çalışma prensibi
- Her birinin avantajları ve sınırları
- Seçilmiş teknolojide baskı tercihi için ana unsurlar
- Kolayca uygulanabilir tasarım önerileri ve kılavuzlar
- Dünya lideri markaların 3B yazıcı teknolojilerini kullanma örnekleri
bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Leave a Reply