Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu temiz su kaynaklarına erişebiliyorken; ne yazık ki hayatta kalabilmek için ihtiyaç duydukları en temel gereksinim olan suya erişemeyen 1 milyar insan bulunuyor.
Günümüzde su arıtmak için çeşitli yöntemler halihazırda kullanılıyor, ancak kimi zaman yüksek maliyetleri ve erişilebilirlik sıkıntıları nedeniyle bu çözümler ihtiyaçları karşılayamayabiliyor.
Bu soruna bir çözüm olarak sosyal girişimci ve ekonomi mezunu Mauricio Cordova tarafından başlatılan Faircap projesi, akarsu gibi doğal su kaynaklarından akan kirli suları 3B yazıcıda üretilen ucuz maliyetli bir aparat yardımıyla arıtarak içilebilir hale getirmeyi amaçlıyor.
Elektrikle çalışan su arıtma cihazlarının aksine, Faircap sayesinde kirli suyu arıtmak için ihtiyacınız olan tek şeyin bir pet şişe olması bu projeyi ihtiyaç sahipler için daha da ilgi çekici hale getiriyor.
Cordova, kısa bir gezi amacıyla ziyaret ettiği Amazon Ormanları’nda doğal su kaynaklarına akıtılan kimyasal atıkların suyu aşırı derecede kirlettiğini fark etmiş. İşte fikrin çıkış noktası da burası olmuş.
Standart bir 3B model ile tıpa tıp aynı üretim sürecine sahip olan Faircap, önce dijital ortamda bir 3B tasarım programıyla tasarlanmış ve ardından 3B yazıcı ile katman katman üretilmiş. Üstelik üretiminde mısır nişastası bazlı PLA hammadde kullanıldığı için arıtılan suyun sağlığa herhangi bir zararı olmadığı belirtiliyor. Ek olarak, PLA’nın günümüzde laboratuar ortamında yapılan çalışmalar sonucu sağlığa bir zararının olmadığını da rahatça söyleyebiliriz (Önemli: yüksek sıcaklığa maruz kalma, defalarca kullanım vb. dış etkenlerden korunduğu sürece).
Faircap şimdilik kitlesel fonlama yoluyla ayakta durmasına rağmen ilk prototipler hayata çoktan geçirilmiş. Cordova’nın hayali, ilerleyen dönemlerde bu projeyi yardıma muhtaç insanlara ulaştırıp Dünya’da su sıkıntısı çeken insanlara ucuz ve ulaşılabilir bir alternatif sunmak.
Faircap’in tanıtım videosu ise aşağıda bulunuyor:
Yazar: Çağan Kuyucu
Leave a Reply